FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak o rezultatu izbora u Srbiji

LJUBLJANA, 8. svibnja 2012.(Hina) - Okosnicu buduće vlade u Srbiji po svoj će prilici i dalje činiti sada nešto oslabljena Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića i Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačiča, koja je udvostručila svoj rezultat u odnosu na izbore prije četiri godine i postala "jezičak na vagi" u koalicijskim pregovorima, navode u svojim prvim reakcijama na izbore u Srbiji slovenski mediji.

Iako nakon prebrojavanja glasova i osvojenih mandata u skupštini tek slijedi "politički poker" analitičarima se čini najvjerojatnijim scenarij po kojemu će srbijansku vladu u većini činiti stranke koje su u njoj bile protekle 4 godine, navodi ljubljansko "Delo". Vodeći slovenski dnevnik dodaje međutim da će Dačićevi socijalisti "imati ključnu ulogu i u sastavljanju vlade i u drugom krugu predsjedničkih izbora" za koje nije sigurno hoće li ih osvojiti Tadić ili Tomislav Nikolić, čija je koalicija "Pokrenimo Srbiju" u nedjelju na parlamentarnim izborima bila skoro izjednačena sa Tadićevom listom "Izbor za bolji život".

"Sada slijedi sastavljanje parlamentarne većine i vlade koje će se odvijati daleko od očiju javnosti: u kabinetima političara i onih koji su sponzorirali njihove stranke, u stranim ambasadama i ekskluzivnim restoranima i klubovima, a taj drugi čin parlamentarnih izbora bit će po svoj prilici završen tek nakon drugog kruga izbora za predsjednika države", navodi "Delo", podsjećajući da je Europska unija preporučila biračima u Srbiji da ostanu na proeuropskom kursu koji je održavao Tadić.

I ljubljanski dnevni list "Dnevnik" ističe da su Dačićevi socijalisti udvostručavanjem broja mandata u skupštini u opdosu na rezultat od prije četiri godine postali "jezičak na vagi".

List citira srbijanske analitičare koji tvrde da bi vlada koju bi mogao formirati Nikolić sa svojom koalicijom i drugim strankama malo vjerojatna jer - kako navode - nema pravila po kojemu bi on morao automatski dobiti mandat za sastav vlade čak ako bi njegova stranka imala najviše zastupničkih mandata.

Zato je po mišljenjima analitičara u Srbiji, navodi "Dnevnik, najvjerojatnije da će "okosnicu" buduće koalicije činiti Tadićeva i Dačićeva stranka, što bi stvorilo više mogućnosti za to da se u nju uključe Jovanovićevi Liberalni demokrati, te zastupnici manjina.

Nova bi srbijanska vlada u tom slučaju mogla biti ponešto stabilnija i to zato jer izborni rezultat koji je postignut daje veću mogućnost izbora manjeg koalicijskog partnera, što bi dovelo do manje mogućnosti "ucjena" unutar koalicije, ocijenio je za "Dnevnik" Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokraciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙