FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se smirivanje prodaja dionica

ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas bi se mogle smiriti prodaje dionica, prvenstveno pod utjecajem kretanja na svjetskim burzama, no tržište zasad nema potencijala za oporavak jer nedostaju pozitivne domaće gospodarske vijesti.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali

u anketi Hine, njih 9 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks pao je jučer 1,14 posto, na 1.736 bodova, te se nalazi na najnižoj razini na najnižoj razini od 17. veljače kada je iznosio 1.733 boda.

Crobex10 spustio se 1,11 posto, na 960 bodova.

Oba indeksa padaju već osmi dan zaredom - Crobex je u tome razdoblju oslabio 5 posto, a Crobex10 4 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 12,1 milijun kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego prethodnoga trgovinskog dana.

Među likvidnijim izdanjima tek je dionica Ericssona Nikole Tesle jučer ostvarila rast cijene, i to za 0,07 posto, na 1.218,9 kuna.

Znatan gubitak, pak, zabilježila je dionica Ingre, čija je cijena potonula 12,33 posto, na 5,69 kuna. U proteklih pet dana bila je na gubitku čak 25 posto, ponajviše zbog vijesti o blokadi računa nakon što je makedonska Agencija državnih cesta raskinula ugovor o gradnji magistralne ceste.

„Moguće je da će domaće tržište danas slijediti signale sa svjetskih burzi, na kojima se smiruju prodaje dionica. Crobexi bi tako mogli bilježiti manji minus nego jučer, međutim nema poticaja za oporavak jer zasad nema dobrih gospodarskih vijesti“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale četvrti dan zaredom jer se ulagači plaše pogoršanja ionako teške gospodarske i političke situacije u Grčkoj, pa ih nisu ohrabrile ni naznake stabilnog rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks oslabio je 0,26 posto, na 12.598 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 posto, na 1.324 boda, a Nasdaq indeks 0,68 posto, na 2.874 boda.

Na azijskim burzama, pak, zaustavljen je jutros pad cijena dionica, no i dalje se trguje oprezno zbog grčke političke drame. Slično je i na europskim burzama.

„Na svjetskim burzama danas bi mogao uslijediti predah nakon oštrih rasprodaja dionica proteklih dana. Moguća je stagnacija najvažnijih burzovnih indeksa, no ne i snažniji oporavak jer investitore i dalje plaši situacija u vezi Grčke pa i dalje imaju averziju prema rizičnim ulaganjima“, zaključuje Franin.

Nakon neuspješnih pokušaja formiranja koalicijske vlade, u Grčkoj su novi parlamentarni izbori zakazani za 17. lipnja, a prema anketama najviše bi glasova mogle dobiti lijevo orijentirane stranke koje se protive oštrim mjerama štednje koje je prethodna vlada dogovorila s EU-om i MMF-om.

Ulagači se plaše da bi izlazak Grčke iz eurozone mogao negativno utjecati i na druge prezadužene članice tog bloka, kao što su Španjolska i Italija, jer bi porasli prinosi na njihove obveznice, što bi im otežalo otplatu dugova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙