FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FBiH protiv ukidanja supervizije u Brčkom

SARAJEVO, 16. svibnja 2012.(Hina) - Parlament Federacije Bosne i Hrecegovine u srijedu je na izvanrednim sjednicama zastupničkog i doma naroda usvojio rezoluciju kojom je izrazio protivljenje najavljenom ukidanju međunarodne supervizije nad distriktom Brčko.

O statusu distrikta Brčko, odnosno o mogućem ukidanju međunarodne supervizije nametnute odlukom arbitražnog tribunala iz 1999. godine, idućeg bi tjedna trebalo raspravljati Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC), kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje i Rusija te Turska kao predstavnica Organizacije islamske konferencije (OIC).

Na ukidanju supervizije, koja daje praktično neograničene izvršne i zakonodavne ovlasti supervizoru, po pravilu američkom diplomatu, snažno inzistira Republika Srpska.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir federalnom je parlamentu međutim predložio usvajanje rezolucije kojom bi se međunarodnoj zajednici pokazalo da FBiH nije suglasna s ukidanjem supervizije i to prije svega zbog činjenice da se RS nije jasno obvezala kako će poštivati sadašnji status Brčkog kao zasebne teritorijalne i administrativne jedinice neovisne o entitetima.

"Razina povjerenja između naroda i između entiteta u BiH nije takva da možemo kazati kako nećemo imati nikakvih retrogradnih procesa koji bi mogli rezultirati ponovnim problemima, da upotrijebim najblaži mogući izraz", izjavio je Budimir pred zastupnicima obrazlažići svoju inicijativu.

Podsjetio je da do danas nije rješen način predstavljanja Brčkog u tijelima vlasti BiH, kao ni financiranje distrikta te status luke na Savi, opskrbe i infrastrukture grada koja ga povezuje s ostatkom države.

U zaključcima koje je usvojio parlament FBiH stoji kako se od visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka i od supervizora za Brčko Rodericka Moorea traži da ishode poništenje ranije odluke parlamenta RS o neprihvaćanju odluke arbitražnog tribunala o statusu Brčkog, odnosno da tu odluku prihvate.

Od parlamenta BiH zatraženo je pak da donese posebni zakon koji bi potvrdio status Brčkog kao distrikta.

Na pregovorima o okonačnju rata u BiH vođenim u Daytonu 1995. godine pregovaračke se strane nisu mogle suglasiti o tome kome će pripasti Brčko, inzistirajući na strateškom značenju toga područja i za RS i za FBiH.

Stoga je dogovoreno da o tome odluči međunarodni tribunal, koji je pet godina kasnije Brčko definirao kao zasebni teritorij, čime je ujedno RS teritorijalno presječena na dva dijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙