FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bevanda: BiH ne može vratiti dugove bez pomoći MMF-a

SARAJEVO, 16. svibnja 2012.(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je novi dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedini izlaz iz financijske krize u kojoj se njegova zemlja nalazi.

Uoči početka novog kruga pregovora s predstavnicima MMF-a o mogućoj financijskoj pomoći Bosni i Hercegovini Bevanda je za lokalne medije u srijedu kazao kako su zapravo problemi na entitetskim razinama, jer ni Federacija BiH ni Republika Srpska nisu u u stanju izmiriti dospjele kreditne obveze koje za narednu godinu iznose oko 350 milijuna konvertibilnih maraka (oko 175 milijuna eura).

"Mislim da će biti uspjeh ukoliko budemo mogli barem redefinirati prethodni (stand-by) aranžman", izjavio je Bevadna kako ga citira "Dnevni avaz".

Na temelju tog aranžmana iz 2009. godine MMF je odobrio BiH milijardu i 200 milijuna eura, no njegova je provedba prekinuta jer su izostale očekivane strukturne reforme i proračunske uštede. Do prekida provedbe aranžmana BiH je "povukla" iznos od oko 400 milijuna raspoređenih na dva entiteta. Stand-by aranžman bio je sklopljen uz klauzulu koja je predviđala povoljnu kamatnu stopu od 1,34 posto.

Bevanda sada upozorava kako će se s MMF-om najprije morati pregovarati o tome je li moguće odgoditi otplatu dospjelih obveza pa tek onda o mogućem novom stand-by aranžmanu.

"Ukoliko uspijemo ostvariti taj cilj, mislim da smo uradili dobro za proračune entiteta, županija i općina", kazao je Bevanda "Oslobođenju".

Upozorio je ipak kako u BiH nema domaćinskog ponašanja i da zbog toga ta država konstatno gubi kredibilitet kod ozbiljnih investitora i financijera.

Komentirajući rasprave oko proračuna za 2012. godinu Bevanda je ustvrdio kako su one besmislene jer je proračun planiran na temelju realnih izvora prihoda, a takvo je planiranje jedina ozbiljna zaštita države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙