FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječkim profesionalnim vatrogascima smanjuju se plaće

OSIJEK, 15. svibnja 2012.(Hina) - Zbog višegodišnjeg pada prihoda, posebice iz državnoga proračuna, djelatnicima osječke Javne vatrogasne postrojbe ove će godine prvi put biti smanjene plaće, i to od 600 do 800 kuna, izvijestilo je danas vodstvo te postrojbe.

Zapovjednik te postrojbe Boris Banjan rekao je na konferenciji za novinare kako je novac iz državnog proračuna za plaće i materijalne troškove, koji je glavni izvor financiranja, u protekle tri godine smanjen za 1,77 milijuna kuna, a novac iz osječkoga gradskog proračuna povećan je za 200.000 kuna.

Dodao je kako je prošle godine upravno vijeće te postrojbe donijelo odluku preusmjeriti nešto više od 450.000 kuna vlastitog novca te višak prihoda iz prijašnjeg razdoblja za isplatu plaća i materijalnih prava te odluku da se postrojba može zadužiti i ući u tekući minus pa je prošla poslovna godina zaključena s negativnim rezultatom od 224.000 kuna.

"Došli smo u situaciju da više ne možemo funkcionirati i pratiti isplatu plaća i drugih prava na dosadašnji način te moramo uskladiti prihode s rashodima", rekao je Banjan i dodao kako bi se "donošenjem novog pravilnika o radu, koji bi trebao stupiti na snagu polovicom lipnja, smanjila osnovica plaće pa bi prosječno smanjenje plaće iznosilo od 600 do 800 kuna, a djelatnici bi zadržali ostala prava utvrđena kolektivnim ugovorom, poput isplate božićnica, uskrsnica i regresa". Napomenuo je kako se prosječna primanja 97 djelatnika postrojbe, od kojih je 90 vatrogasaca, kreću od 6600 do 6800 kuna.

"Pri tome moramo voditi računa o ispravnosti voznoga i strojnog parka i zaštitne opreme kako osnovne zadaće postrojbe i sigurnost građana ne bi bile dovedene u pitanje", rekao je Banjan.

Predsjednik upravnog vijeća te postrojbe Boris Mlinarević rekao je kako to nisu "ugodni potezi, ali postrojba ne može ići u novo zaduživanje kakvo je napravljeno prošle godine". Izrazio je nadu da će djelatnici to prihvatiti kao činjenicu koja se ne može izbjeći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙