FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osjetno pogoršana njemačka gospodarska klima u svibnju - ZEW

MANNHEIM/ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Njemačka gospodarska klima naglo se pogoršala u svibnju, prvi puta u šest mjeseci, izvijestio je u utorak utjecajni institut ZEW, čije je izvješće iznenadilo analitičare.

ZEW-ov indeks gospodarske klime spustio se u svibnju na 10,8 bodova, s travanjska 23,4 boda. Analitičari su očekivali znatno blaži pad, na 19 bodova. Time su institucionalni ulagači koje je anketirao institut signalizirali da su se pogoršala njihova očekivanja za njemačko gospodarstvo u narednih šest mjeseci.

U institutu kao mogući uzrok pogoršanja navode ishod izbora u Grčkoj i Francuskoj, koji su doveli u pitanje odlučnu borbu protiv dužničke krize u eurozoni.

"U kontekstu dužničke krize u eurozoni ekonomski su rizici u proteklim tjednima ojačali, prema tumačenjima stručnjaka za financijska tržišta. S obzirom na recesiju u pojedinim problematičnim zemljama eurozone, važno je da se vlade u provedbi mjera štednje oslanjaju na zdrav razum. Rast i konsolidacija međusobno se ne isključuju", istaknuo je predsjednik ZEW-a Wolfgang Franz.

Ujedno je podindeks koji odražava procjenu trenutne gospodarske situacije u Njemačkoj blago porastao u svibnju, na 44,1 bod, s 40,7 bodova koliko je iznosio u prošlom mjesecu.

Gospodarska očekivanja za eurozonu pogoršala su se pak u svibnju, uz klizanje odgovarajućeg ZEW-ova indeksa za 15,5 bodova, na minus 2,4 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙