FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanja njemačkih potrošača blago pogoršana - GfK

BERLIN, 27. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Očekivanja njemačkih potrošača za svibanj blago su pogoršana budući da su visoke cijene goriva nagrizle njihovu sklonost potrošnji, izvijestio je u petak institut za istraživanje tržišta GfK.

Pokazatelj očekivanja potrošača kojeg izrađuje grupa GfK pao je na 5,6 bodova u svibnju, s travanjskih 5,8 bodova, spustivši se na tako na najnižu razinu u ovoj godini. Ujedno je njegova vrijednost za travanj revidirana blago naniže, s početno objavljenih 5,9 bodova.

Pokazatelj se temelji na anketi u kojoj je sudjelovalo 2.000 Nijemaca a u svibnju je pao drugi mjesec zaredom, nakon petomjesečnog rasta.

"Neprekinuti priljev vijesti o rekordnim cijenama na njemačkim benzinskim crpkama ne prolazi nezapaženo među potrošačima, pa zabrinutost u vezi s inflacijom raste", komentirao je u popratnom priopćenju GfK.

Potrošači su u normalnim okolnostima svijetla točka u gospodarstvu i dosada su odolijevali razočarvajućim vijestima iz industrije kao i rastu cijena goriva u proteklim tjednima.

Pad indeksa u svibnju možda signalizira da su ti podaci, zajedno s rastućim cijenama goriva, počeli nagrizati raspoloženje potrošača, što se sada odražava i u istraživanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙