FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija istaknula je u ponedjeljak da želi da Grčka ostane u eurozoni, ali je kao uvjet postavila da Atena poštuje svoje obveze prema vjerovnicima. Budućnost Grčke vidimo s eurom i želimo da ona ostane u eurozoni. To je po nama najbolje rješenje za Grčku, njezine stanovnike i za Europu u cjelini, rekla je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde. Nadamo se da će Grčka ostati u eurozoni, ali je očito važno da ona poštuje obveze koje je preuzela, dodala je. Grčke stranke nakon izbora 6. svibnja ne uspijevaju oformiti vladu pa su novi izbori sve izgledniji, a na njima bi većinu mogli dobiti protivnici štednje koji bi zemlju mogli izvesti iz eurozone. Rješenje mora biti pronađeno do četvrtka kada bi se trebao prvi put sastati novi parlament. Ne bude li dogovora, novi izbori bit će sazvani za lipanj.

BERLIN - Grčka mora poštivati uvjete i rokove iz programa reformi koji je dogovoren u sklopu paketa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda jer je to jedini pravi izlaz iz dužničke krize, upozorilo je njemačko ministarstvo financija. Drugi program za Grčku definira jasne ciljeve i sadržaj. To je jedini i pravi instrument za oporavak Grčke, kazala je glasnogovornica ministarstva financija na redovnoj konferenciji za novinare. Njezina izjava vremenski se podudarila sa sastankom ministara financija eurozone u Bruxellesu u kontekstu političkog kaosa u Grčkoj i problema u španjolskim bankama. Vlade eurozone već su prošlog tjedna uputile Ateni jasno upozorenje, suspendiravši isplatu dijela iznosa iz nove tranše kredita, koja je navodno već bila odobrena. Njemačka je sada ponovila to upozorenje. U međuvremenu će ministri financija zatražiti odgovore i od Španjolske.

BRUXELLES - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u ponedjeljak u Bruxellesu da Hrvatska očekuje da se pitanje Ljubljanske banke tretira u skladu s ranijim dogovorima između Hrvatske i Slovenije. Očekujemo da se Ljubljanska banka tretira u skladu s ranijim dogovorima između Hrvatske i Slovenije kao separatno pitanje i na taj način se rješava a da ni na koji način ne bude povezana sa slovenskom odlukom o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u, rekla je Pusić u izjavi novinarima u Bruxellesu gdje kao promatrač sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u posebnoj izjavi ponovilo stajalište kako pitanje starih deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke drži sukcesijskim problemom, kako Slovenija želi sačuvati dobrosusjedske odnose i očekuje da će Hrvatska kao ugovorna stranka u Sporazumu o sukcesiji poštovati njegove odredbe u skladu s međunarodnim pravom. O pitanju Ljubljanske banke u utorak bi u Mariboru mogli razgovarati premijeri dviju država, Zoran Milanović i Janez Janša.

BRUXELLES - Europski ministri poljoprivrede i ribarstva raspravljaju u Bruxellesu o reformi zajedničke ribarske i zajedničke poljoprivredne politike EU-a, a na sastanku kao promatrač sudjeluje i zamjenica hrvatskog ministra poljoprivrede Snježana Španjol. Ministri u ponedjeljak raspravljaju o Komisijinu prijedlogu o maksimalno održivom ulovu i integraciji ekološke svijesti u reformu zajedničke ribarske politike, priopćilo je dansko predsjedništvo EU-a. Cilj je osiguranje održivosti kada je riječ o ekološkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima i zaštiti ribarstva za godine koje dolaze, rekao je danski ministar poljoprivrede Mette Gjerskov. Po Komisiji, maksimalno održiv ulov trebao bi biti proveden najkasnije do 2015., a definira se kao najveći mogući ulov neke vrste ribe bez ugrožavanja njezine sposobnosti reprodukcije. Ministri će raspravljati i o prijedlogu Komisije o uspostavi novog Europskog fonda za more i ribarstvo, koji će zamijeniti sadašnji Europski fond za ribarstvo u razdoblju od 2014. do 2020.

BRUXELLES - Europski ministri financija na svom sastanku u utorak pokušat će postići dogovor o visini kapitala banaka na području Europske unije (EU), koja bi trebala biti podignuta radi pokrivanja njihovih rizika i time izbjegavanja eventualne nove financijske krize. Britanija traži slobodu pri nametanju viših bankarskih normi, jer strahuje od gubitka kontrole nad svojim financijskim sektorom. Ostale zemlje, poput Francuske, traže jedinstvenu normu za područje cijele Europe. Europska komisija, pak, pribojava se da bi, ako se bankama u nekim zemljama propiše znatno veća vrijednost kapitala, uslijedilo smanjenje kreditiranja u susjednim zemljama. Također, banke u zemljama sa strožim pravilima mogle bi se u javnosti percipirati kao sigurnije, te bi privukle depozite štediša iz drugih članica. Pravila poznata kao Basel III traže od banaka da održavaju kapital na razini dovoljnoj za pokrivanje rizika poput loših hipotekarnih zajmova, koji su uzdrmali bankarski sustav Irske i Španjolske.

BRUXELLES - Naplata cestarina u Europskoj uniji ne smije biti diskriminatorna i inozemni vozači ne bi trebali plaćati više cestarine nego oni domaći, upozorio je povjerenik EU za transport. Europska direktiva o cestovnom prometu obuhvaća popis troškova koji se mogu naplaćivati teškim komercijalnim vozilima. Za osobne automobile takav popis ne postoji, ali je u Uniji zabranjena diskriminacija na osnovi nacionalnosti. Pritužbe zbog nepravedno visokih cestarina već su rezultirale pokretanjem odgovarajućih postupaka na razini EU-a. Jednakost je temeljno pravo prema zakonima Europske unije. Francuski i britanski državljani moraju se moći jednako lako voziti kroz Sloveniju odnosno Belgiju kao i domaći vozači. Sustavi naplate cestarina moraju biti transparentni i jednaki za sve, istaknuo je u priopćenju Siim Kallas. Ako se koriste vinjete, razlika u visini cestarina za strance i za građane matične zemlje treba biti proporcionalna.

STOCKHOLM - Švedska koalicijska vlada desnog centra preškrto troši proračunski novac kojeg će vjerojatno i u narednim godinama biti dovoljno na raspolaganju, poručio je Vladin savjetodavni institut. Švedsko vijeće za fiskalnu politiku, državna agencija koja ocjenjuje vladinu politiku, zaključilo je da je mali rizik da će zemlja prekoračiti gornju granicu dopuštene javne potrošnje u nadolazećim godinama. Stoga su pozvali vladu da ublaži ograničenja. Za razliku od većine zemalja u Europi, Švedska je zahvaljujući jakim izvoznim prihodima i čvrstoj domaćoj potražnji uspjela u protekom desetljeću značajno smanjiti dug iskazan udjelom u BDP-u. Dok neumoljive mjere štednje guraju zadužene članice eurozone u recesiju, švedska vlada predviđa da će njen javni dug u ovoj godini pasti na 37,7 posto BDP-a, te na samo 22,5 posto u 2016. godini. Švedska je ostala izvan područja eurozone budući da vlada nije dobila potporu javnosti za napuštanje švedske krune.

NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase izvijestila je o ostavci direktorice za investicije Ine Drew zbog gubitaka od dvije milijarde dolara povezanih s greškom u trgovanju. U banci navode da Drew, čelnica londonske podružnice u kojoj je napravljena greška u trgovanju, odlazi nakon više od 30 godina provednih u JPMorganu. Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon kazao je da je pogriješio što je ignorirao sumnje u aktivnosti trgovanja u banci. Ina Drew spada među menadžere JPMorgana s najduljim stažem i najboljom plaćom, a ponudila je ostavku nekoliko puta nakon što je otkrivena visina gubitaka, dodaje se u izvješćima. Banka je izvijestila o gubicima. Cijene dionica JPMorgana pale su u petak gotovo 10 posto, čime je tržišna vrijednost kompanije smanjena za čak 14 milijardi dolara.

LONDON - Euro se u ponedjeljak spustio nadomak najnižoj razini u gotovo četiri mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem političke pat-pozicije u Grčkoj koja je prigušila apetit ulagača za rizičnijom imovinom. Euro je prema dolaru oslabio 0,5 posto, spustivši se 1,2856 dolara. Prethodno je nakratko kliznuo i na 1,2754 dolara, što je njegov najniži tečaj prema američkoj valuti od 19. siječnja. Dolar je pak dosegnuo najvišu razinu prema švicarskom franku u četiri mjeseca. Oslabio je prema jenu, i to 0,2 posto, spustivši se na 79,79 jena. Dolar i jen ojačali su u ponedjeljak pod utjecajem pojačane nesklonosti ulagača rizičnijoj imovini nakon što su pregovori u Grčkoj o sastavljanju nove vlade došli u pat-poziciju, čime su povećani izgledi na nove izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙