FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 20. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA - Grčki premijer Lucas Papademos izjavio je u petak da je ta krizom pogođena zemlja dobila prvu tranšu financijske pomoći u visini 25 milijardi eura iz europskih fondova kako bi ojačala poslovanje tamošnjih banaka uoči objave njihovih godišnjih rezultata. Papademos je izvijestio da će ta pomoć iz Europskog fonda za financijsku stabilnost (ESFS-a) ublažiti gubitke domaćih banaka, koji su nastali njihovim sudjelovanjem u otpisu masivnog grčkog duga početkom godine. Premijer je kazao da bez te potpore grčki bankarski sektor ne bi mogao normalno funkcionirati. Grčka želi za svoje banke ukupno povući 50 milijardi eura pomoći od EFSF-a.

BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila strategiju po kojoj bi se svi postupci javne nabave od polovice 2016. obavljale elektroničkim putem, što bi moglo donijeti znatne uštede. Veće korištenje elektroničke javne nabave moglo bi, po procjenama Europske komisije, donijeti znatne uštede. Oni koji su se već koristili elektroničkom javnom nabavom uštedjeli su između pet i 20 posto. Ukupna vrijednost javnih nabava u EU doseže iznos od 2000 milijardi eura godišnje i ušteda od samo pet posto značila bi uštedu od 100 milijardi eura, čime bi se moglo izgraditi 150 velikih bolnica. Unatoč nesumnjivim prednostima i ambiciozonim ciljevima u EU se samo između 5 i 10 posto javnih nabava obavlja elektroničkim putem. "Vrijeme je za djelovanje. Elektronička javna nabava predstavlja veliki neiskorišteni potencijal za europsko gospodarstvo. Ona može pojednostaviti postupak javne nabave, smanjtii troškove, povećati sudjelovanje malih i srednjih poduzeća, osigurati bolju kvalitetu i nižu cijenu", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier. Komisija je u okviru strategije, koju je predstavila u petak, predložila niz mjera, koje, među inim, uključuju financijsku i tehničku pomoć iz europskih fodnova za razvoj elektroničke infrastukture. Sama Komisija želi u potpunosti prijeći na elektroničku javnu nabavu do sredine 2015.

BASRA - Irak je u petak otvorio drugu od pet plutajućih luka u Perzijskom zaljevu, što će povećati izvoz sirove nafte za 900.000 barila dnevno, priopćio je direktor Južne naftne kompanije (SOC). "Brod kapaciteta dva milijuna barela stigao je na drugi plutajući terminal i ispumpavanje je počelo", rekao je Dhia al-Musavi. S tom novom lukom, izvoz sirove nafte na jugu Iraka mogao bi dostići 3,5 milijuna barela dnevno, dodao je Musavi. Trenutno se na jugu proizvodi 2,15 milijuna barela sirove nafte dnevno, a do kraja godine bi se trebala povećati na 2,75 milijuna barela. Ove bi godine proizvodnja trebala dostići 3,4 milijuna barela dnevno. Prema riječima ministra za naftu Asema Jihada, Irak ima ambiciju s juga zemlja izvoziti do pet milijuna barela sirove nafte dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙