FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u posebnoj izjavi ponovilo stajalište kako pitanje starih deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke drži sukcesijskim problemom. Slovenija želi sačuvati dobrosusjedske odnose i očekuje da će Hrvatska kao ugovorna stranka u Sporazumu o sukcesiji poštovati njegove odredbe u skladu s međunarodnim pravom, te ih primjenjivati na dosljedan način i u dobroj vjeri, navelo je slovensko MVP u izjavi. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je prošlog tjedna da bi o pitanju Ljubljanske banke trebalo razgovarati sa slovenskim partnerima. Odbacila je tvrdnju da je bivša vlada pristala da dug Ljubljanske banke štedišama ide u sukcesiju. Dodala je da će se relativno skoro organizirati i susret hrvatskog i slovenskog premijera Zorana Milanovića i Janeza Janše, što će također biti jedna mogućnost da se razgovara o temi Ljubljanske banke.

BEOGRAD - U drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, koji se održava 20. svibnja, za kandidata koalicije oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića glasovalo bi 58 posto birača, dok bi za kandidata oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića glasovalo njih 42 posto, rezultati su najnovijeg istraživanja srbijanske agencije Ipsos Strategic marketing provedenog 10. svibnja na 1198 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazuju da će u drugom krugu predsjedničkih izbora sigurno glasovati 54,7 posto birača, dok se 25,7 posto izjasnilo da će 'možda' glasovati te također da bi 58 posto glasova bilo u korist Tadića, dok bi 42 posto glasovalo za Nikolića.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u petak je nakon dvodnevne maratonske rasprave prihvatio paket mjera štednje čiji je cilj smanjiti rastući proračunski deficit iz ranijih godina i zaustaviti vanjsko zaduživanje. Zakon o uravnoteženju javnih financija, kako je nazvan kompleksan "mega-zakon" kojim se ograničavaju neka dosadašnja socijalna i radna prava, a plaće u javnom sektoru od polovice ove godine nominalno smanujuju za 8 a realno za 4 posto, podržalalo je je 49 zastupnika iz vladajuće koalicije desnog centra premijera Janeza Janše, a protiv je glasovao 31 zatupnik iz redova oporbenih Socijalnih demokrata (SD) i Pozitivne Slovenije (PS). Prema ocjeni vlade i ministra financija Janeza Šušteršiča mjere iz zakona ove će godine Sloveniji donijeti 500 milijuna eura ušteda, a u slijedećoj 750 milijuna, što je neophodno da Slovenija prepolovi svoj lanjski deficit javnih financija koji je iznosio 6,4 posto, te dobije pozitivne ocjene Europske komisije i međunarodnih kreditora, kako bi se njen kreditni rejting nakon godina krize mogao početi popravljati.

ALŽIR - Fronta nacionalnog oslobođenja (FLN) odnijela je u petak pobjedu na parlamentarnim izborima u Alžiru, osvojivši 220 od 462 mjesta u parlamentu, dok su islamisti doživjeli pad i završili na trećem mjestu sa 66 zastupnika, objavio je ministar unutarnjih poslova Daho Ould Kablia. Drugo mjesto, sa 68 zastupnika, odnijela je stranka Demokratskog nacionalnog okupljanja (RND) premijera Ahmeda Ouyahia. FLN je u odnosu na prošle izbore zabilježio pomak sa 136 na 220 zastupnika, među kojima je 68 žena. RND ima sada šest mjesta više, dok se sedam islamističkih stranaka moralo zadovoljiti sa samo 66 mjesta, ne ponovivši uspjeh kolega iz drugih sjevernoafričkih zemalja. Vlasti su prethodno, nizom reformi, težile izbjeći scenarij Arapskog proljeća. U zajedničkom priopćenju islamističke stranke Pokret za društvo mira (MSP) i Pokret el Islah osudile su "veliku manipulaciju" rezultatima izbora.

BRUXELLES -Europska unija od ponedjeljka uvodi nove sankcije Siriji, doznaje se u petak iz diplomatskih izvora koji pojašnjavaju da se radi o zamrzavanju imovine dvaju tvrtki i triju osoba za koje se smatra da su izvor financiranja režima Bašara al-Asada. "Postoji načelni dogovor veleposlanika 27 zemalja EU-a da se protiv Sirije uvedu nove sankcije", kazao je jedan od diplomata. Osobama pod sankcijama također će uskratiti vize za Europsku uniju. Službenu odluku bi trebalo donijeti na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu. Trenutno je pod europskim sankcijama 40-ak sirijskih poduzeća i 126 osoba . EU opetovano ističe da podupire napore izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Anana.

BRUXELLES - Šefica europske diplomacije Catherine Ashton izrazila je u petak zabrinutost nakon privođenja članova ruske oporbe i zatražila od vlasti da u Rusiji poštuju slobodu izražavanja i pravo na okupljanje. "Visoka predstavnica za vanjske poslove je zabrinuta zbog uhićenja čelnika oporbe 9. svibnja u Moskvi i kaznom od 15 dana zatvora za neke od njih", stoji u priopćenju. "Sloboda izražavanja i okupljanja, kao i pravo na miran prosvjed su temeljna prava demokratskih država, sadržana i u ruskom ustavu", podsjeća Ashton. Na prosvjedu protiv predsjednika Vladimira Putina uhićeni su i osuđeni na dvotjednu zatvorsku kaznu bloger Aleksej Navalni i vođa Fronta ljevice Sergej Udaljcov.

BRUXELLES - Europska unija i Irak potpisali su u petak sporazum o suradnji i razvoju, posebice u području antiterorističke borbe i energetike, prvi u odnosima Europe i te zemlje. Sporazum je u Bruxellesu potpisala šefica europske diplomacije Catherine Ashton i irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebar. Sporazum "poboljšava i razjašnjava trgovinske aranžmane između Iraka i EU-a radi poticaja vitalnih investicija i pomaganja integraciji Iraka u svjetsku ekonomiju", ističe se u priopćenju. Sporazumom se predviđaju i pripreme za suradnju u području antiterorističke borbe, protiv širenja naoružanja za masovno uništavanje, i zaštite ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙