FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

LOS ANGELES

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak kasno navečer na svečanoj večeri kod glumca Georgea Clooneya da je potpora istospolnim brakovima "logičan nastavak" njegove vizije Sjedinjenih Država. Večera je organizirana u sklopu Obamine kampanje za još jedan mandat na mjestu predsjednika SAD-a i skupila je gotovo 15 milijuna dolara. Demokrat Obama rekao je u srijedu kako vjeruje da homoseksualnim i lezbijskim parovima treba omogućiti da se vjenčaju. Obamina je politička baza taj pomak u stavu dočekala s velikim uzbuđenjem, a diljem zemlje pojačale su se i donacije za njegovu kampanju. "Očito je da smo jučer postali vijest", reka je Obama, a aplaudiralo mu je 150 ljudi koji su platili kartu 40 tisuća dolara. "No zapravo je to logičan produžetak onoga što bi Amerika trebala biti", dodao je.

PARIZ

Na parlamentarnim izborima za mjesec dana francuska ljevica potući će konzervativnu stranku UMP predsjednika u odlasku Nicolasa Sarkozyja, pošto je protekli vikend socijalistički kandidat Francois Hollande pobijedio na predsjedničkim izborima, kažu u petak rezultati dviju anketa. Hollandeovi socijalisti i ostale stranke ljevice zajedno bi mogli osvojiti 45-46 posto glasova u prvome krugu parlamentarnih izbora 10. lipnja. Ankete UMP-u daju jednu trećinu glasova. Ljevica želi iskoristiti zamah stvoren Hollandeovom pobjedom i povratkom socijalista na vlast poslije jednog desetljeća u oporbi. Agencija za ispitivanje mišljenja javnosti CSA objavila je da će socijalisti u prvome krugu uzeti 32 posto glasova, ujedinjeni zeleni četiri posto, a lijevi front deset posto. Agencija BVA socijalistima daje 30 posto, zelenima 4,5, a lijevome frontu 10,5 posto glasova. Sarkozyjev UMP po agenciji CSA dobiva 33 posto, a po BVA-u 32,5 posto glasova.

BEOGRAD

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za srbijansku državnu televiziju RTS kako je Hrvatskoj važno da i dalje ima partnere s kojim može graditi stabilnost u regiji, dodavši kako se u Hrvatskoj s pozornošću prate izbori u Srbiji. Josipović je, u intervjuu za RTS emitiranom u četvrtak navečer, a snimljenom prije općih izbora u Srbiji održanih u nedjelju, istaknuo kako su odnosi između Hrvatske i Srbije krenuli ''dobrim i boljim'' putem te da su on i donedavni srbijanski predsjednik Boris Tadić tijekom posljednjih godina izgradili partnerstvo. ''Tko god da bude izabran, naše je očekivanje da ne smije biti povratka u devedesete, nego da treba nastaviti s politikom dobrosusjedskih odnosa i politikom koja će, kako to budu okolnosti dozvoljavale, efikasno rješavati probleme koje i dalje imamo u našim odnosima'', ustvrdio je hrvatski predsjednik.

BERLIN

Njemačka je u četvrtak upozorila Grčku da europski partneri mogu jedino nastaviti pomagati dugom opterećenu Gčku ukoliko se bude pridržavala strogih mjera štednje popisanih u paketu pomoći kojeg su glasači na netom održanim izborima odbacili. "Grčka se može osloniti na solidarnost Europe, ali ako si Grčka sama ne pomogne, ništa se ne može učiniti", kazao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. "Da li je Grčka spremna učiniti ono što je nephodno - to može odlučiti samo grčki narod", dodao je. Izvršni direktor Europskog fonda za financijsku stabilnost Klaus Regling je ponovio da se Atena mora s vjerovnicima dogovoriti oko odredbi za financijsku pomoć ako želi vidjeti dotok novca poslije lipnja. Europski krizni fond (EFSF) u srijedu je odobrio 4,2 milijarde vrijednu tranšu pomoći za sljedeća dva mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙