FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 8. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ZAGREB - Prihodi od međunarodnog turizma lani su prvi puta premašili tisuću milijardi američkih dolara, odnosno iznosili oko 1,03 tisuće milijardi, što je za oko 102 milijarde dolara više nego u godini prije, objavila je Svjetska turistička organizacija-UNWTO. Kada se pribroji lanjskih oko 196 milijardi dolara od prijevoza putnika ukupni globalni prihod od turizma prošle godine generirao je oko 1,2 tisuće milijardi dolara. Najnoviji podaci UNWTO-a o lanjskim prihodima u međunarodnom turizmu pokazuju i da se Hrvatska nije svrstala među 25 'top zemalja' u svijetu po turističkoj potrošnji stranih turista, a s obzirom na njenih lanjskih nešto malo manje od 7 milijardi eura prihoda od stranih turista 'najbliži' joj je Portugal koji je na 25. mjestu s prihodom od 8,1 milijardi dolara. Prvi na toj ljestvici je SAD gdje su stranci prošle godine potrošili 83,5 milijardi eura. Zatim slijede gotovo sve turistički najjače mediteranske zemlje, te je na drugom mjestu Španjolska u kojoj su strani turisti lani potrošili 43 milijarde eura, a treća je Francuska s 38,7 milijardi eura. Četvrto mjesto drži Kina s 34,8 milijardi eura prihoda od potrošnje stranih turista, a peta je Italija s 31 milijardom eura. U UNWTO-u ističu da su lani međunarodni prihodi od turizma u realnim uvjetima na godišnjoj razini porasli za 3,8 posto, a stranih turističkih posjeta bilo je više za 4,6 posto, na 982 milijuna.

BERLIN - Najveća europska turistička grupa TUI Travel optimistična je u vezi prognoze za ljetne rezervacije, izvijestivši ujedno o većem neto gubitku u prvoj polovini financijske godine. Tvrtka je objavila da su rezervacije do 29. travnja porasle u odnosu na prošlu godinu na svim tržištima, osim u Britaniji i Francuskoj. Tako su rezervacije u Francuskoj nastavile su padati, spustivši se na kraju travnja za 16 posto u odnosu na godinu ranije. U Velikoj Britaniji smanjile su se za šest posto, uglavnom zbog opće slabosti na tom. "U Francuskoj i dalje bilježimo trend kasnijih rezervacija u izazovnim uvjetima na tržištu. Aktualne gospodarske prilike smanjile su potražnju za prvim dijelom ljetne sezone. Tržište je prigušeno ali počinjemo uočavati određeno jačanje potražnje za Tunisom i Marokom, posebno u drugom dijelu sezone. Prodaja aranžmana za Egipat i dalje je obilježena izazovima", stoji u priopćenju. Na najvećem tržištu, njemačkom, rezervacije su porasle za tri posto. Operater je također izvijestio da je u prvoj polovini financijske godine koja je završila 31. ožujka poslovao je s neto gubitkom od 288 milijuna funti, u odnosu na neto gubitak od 276 milijuna funti u istom razdoblju prethodne poslovne godine.

BERLIN/ZAGREB - Sezonski prilagođena njemačka industrijska proizvodnja oporavila se u ožujku, poduprta snažnim rastom u sektoru potrošačkih roba, izvijestilo je u utorak njemačko ministarstvo gospodarstva i tehnologije. Industrijska je proizvodnja u ožujku porasla za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ministarstvo je ujedno revidiralo podatak za veljaču, koji sada pokazuje osjetno blaži pad proizvodnje, po stopi od 0,3 posto. Snažan rast zabilježila je u ožujku proizvodnja potrošačkih roba, za 3,4 posto. Početkom proljeća tradicionalno raste i proizvodnja u građevinskom sektoru, koja je u pretprošlom mjesecu poskočila čak 30,7 posto. Time je više nego nadoknađen pad u prethodnom mjesecu, uvjetovan valom hladnoće, tumače u ministarstvu. Pad proizvodnje zabilježen je u ožujku samo u energetskom sektoru, gdje se proizvodnja smanjila za 1,8 posto. Na godišnjoj razini njemačka industrijska proizvodnja smanjila se u ožujku za 0,4 posto. U prethodnom mjesecu porasla je za 2,2 posto.

ZUERICH - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ustvrdila je da je rasprava o 'rastu ili štednji' zapravo lažna, zatraživši određenu fleksibilnost za zemlje eurozone koje imaju problema s ispunjavanjem fiskalnih ciljeva. Nakon što su na izborima u Francuskoj i Grčkoj pobjedili kandidati odnosno strane koji se protive ozbiljnim rezovima državne potrošnje, Lagarde je kazala da zemlje ne bi trebale biti prisiljene smanjivati potrošnju ako neočekivano spor rast nagriza problematične proračune. "Zemlje moraju smireno upravljati situacijom", rekla je u ponedjeljak u Zuerichu. "Ako je rast gori nego se očekivalo, trebale bi ustrajati na najavljenim fiskalnim mjerama umjesto fiskalnim ciljevima. Drugim riječima, ne bi trebalo ograničavati pad poreznih prihoda odnosno rast potrošnje čiji je jedini uzrok slabljenje gospodarstva". "Zagovornici rasta kažu da nam treba više državnih poticaja za povećanje rasta. Zagovornici štednje tvrde pak da tržišta u konačnici donose presudu u slučaju velikog javnog duga i da vlade moraju učiniti sve što treba kako bi ga što prije smanjile", podsjeća Lagarde. "Smatram da je ta rasprava zapravo lažna. Možemo imati strategiju dobru i za danas i za sutra. Dobru za stabilnost i za rast, gdje stabilnost vodi rastu a rast omogućuje stabilnost", tvrdi ona.

MUENCHEN - Njemački reosiguravatelj Munich Re izvijestio je da je u prvom je tromjesečju ostvario neto dobit u visini 782 milijuna eura, potvrđujući oporavak od teških lanjskih gubitaka koje su prouzročile prirodne katastrofe, uključujući tsunami i potres u Japanu. Tako je u prvom lanjskom tromjesečju poduzeće zabilježilo gubitak od 948 milijuna eura, s obzirom na 2,7 milijardi eura šteta koje su prouzročile prirodne katastrofe, uključujući potres i tsunami u Japanu, ciklon u Australiji i potres na Novom Zelandu. Temeljno se poslovanje reosiguranja i primarnog osiguranja poboljšalo, uz rast bruto premija za 2,2 posto, na 13,3 milijarde eura. Zahtjevi za isplatom osiguranja i troškovi ujedno su se smanjili za 15,4 posto, na 10,3 milijardi eura. Prinosi od ulaganja porasli su 14,7 posto i iznosili su 2,2 milijarde eura. Munich Reovo poslovanje s primarnim osiguranjem, koncentrirano u ERGO Insurance Groupu, također je ostvarilo bolje rezultate, gotovo utrostručivši zaradu na 145 milijuna eura. Reosiguravatelj je u prošloj godini poslovao s gubitkom zbog otpisa grčkog duga.

ZAGREB/BRUXELLES - Više od pedeset posto proizvoda koji su u EU-u 2011. bili prijavljeni kao opasni došlo je iz Kine, a ovo je prva godina da se ukupni broj prijavljenih opasnih proizvoda smanjio otkad je sustav uspostavljen 2004., pokazuje izvješće Europske komisije. Iako je Kina i dalje zemlja iz koje dolazi najveći broj opasnih proizvoda, taj postotak "se smanjio, prelazeći s udjela od 58 posto 2010. na 54 posto 2011.", kaže se u izvješću. Ukupno su 1.803 proizvoda, posebno odjeće i tekstila, igračaka i motornih vozila prijavljena kao opasna 2011. u okviru sustava RAPEX, dok ih je 2010. bilo 2.244, što je smanjenje od oko 20 posto, pojasnila je Komisija. To je prvi puta da se smanjio broj opasnih proizvoda od uspostave sustava kojim europske zemlje signaliziraju opasne proizvode kako bi oni bili povučeni s tržišta. Nakon Kine, 19 posto pronađenih proizvoda bilo je europskog podrijetla. Takvih je ukupno prijavljeno 293, od čega 44 francuskog podrijetla, 43 njemačkog i 32 talijanskog. Za oko osam posto proizvoda podrijetlo nije utvrđeno.

BRUXELLES - Europska komisija optužila je Slovak Telekom i njegovu krovnu kompaniju Deutsche Telekom AG da su možda prekršili propise na veleprodajnom tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu u Slovačkoj. EK, regulator tržišnog natjecanja u Europskoj uniji, sumnja da je Slovački telekom odbio opskrbljivati konkurenciju kompletnim paketom usluga pristupa mrežama i da je tako zlorabio dominantnu tržišnu poziciju. Postoji mogućnost i da je konkurenciji naplaćivao nepravedno visoke veleprodajne cijene, kršeći europske zakone o zaštiti ravnopravne tržišne utakmice. Europska komisija je priopćila da bi Deutsche Telekom, koji posjeduje 51 posto vlasničkog udjela u Slovak Telekomu, "mogao biti odgovoran za ponašanje svoje podružnice". "Drugi su operateri bili suočeni s nerazumnim i teškim tehničkim i komercijalnim uvjetima koje je predlagao Slovak Telekom", navodi se u priopćenju. Grupe imaju tri mjeseca da odgovore na optužbe, koje je Komisija podrobno opisala u "službenoj pritužbi".

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije okupit će se 23. svibnja na izvanrednom summitu na kojem će razgovarati o poticanju gospodarskog rasta, objavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. "Srijeda 23. svibnja, datum je neformalne večere čelnika država ili vlada EU-a", objavio je na twitteru Van Rompuy. Redoviti sastanak na vrhu šefova država ili vlada Europske unije održat će se 28. i 29. lipnja. Nakon duljeg razdoblja u kojem se uglavnom spominjala štednja kao put za izlazak iz krize, posljednjih tjedana rast postaje nova "mantra" koju svi ponavljaju, posebice nakon pobjede Francoisa Hollandea na francuskim predsjedničkim izborima, koji je u predizbornoj kampanji tražio da se pakt o fiskalnoj disciplini dopuni paktom za rast.

LONDON - Cijena barela sirove nafte spustila se u utorak na međunarodnim tržištima budući je gospodarsko usporavanje na obje strane Atlantika potpirilo strahovanja od smanjene potražnje u uvjetima obilne ponude na tržištima. Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 1,05 dolara i njime se trgovalo po 112,11 dolara. Naknadno se stabilizirao na 112,25 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je 1,23 dolara, na 96,71 dolar za barel, da bi se potom stabilizirao na 97 dolara. Ministar nafte Saudijske Arabije Ali al-Naimi izjavio je u utorak da se u njegovoj zemlji proizvodi 10 milijuna barela dnevno, što je blizu najviše razine u nekoliko desetljeća. Ujedno namjeravaju uskladištiti 80 milijuna barela za slučaj poremećaja u opskrbi. Izglede za rast svjetskih gospodarstava oslabile su proteklih tjedana aktualne političke promjene u eurozoni nakon predsjedničkih izbora u Francuskoj i parlamentarnih izbora u Grčkoj. Ujedno su razočaravajući podaci o američkom tržištu rada u travnju potpirili zabrinutost za rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer je početni pad cijena dionica, izazvan rezultatima izbora u Francuskoj i Grčkoj, do kraja trgovanja nadoknađen. Dow Jones indeks oslabio je 29 bodova, ili 0,23 posto, na 13.008 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,04 posto, na 1.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 2.957 bodova. Na svjetskim je burzama jučer vladala velika nestabilnost zbog strahovanja ulagača da bi promjene na čelu Francuske i Grčke mogle dovesti do promjena u načinu borbe protiv dužničke krize u eurozoni.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, dok se tečaj eura vratio iznad razine od 1,30 dolara, jer je prvotni šok, izazvan rezultatima izbora u Francuskoj i Grčkoj, prošao. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji ojačale između 0,2 i 0,5 posto. U Šangaju su cijene dionica blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,3 posto, nakon što je jučer potonuo više od 2 posto. „Mislim da su ulagači još jednom promislili i zaključili da politička situacija u Europi i nije tako nestabilna kako se mislilo odmah nakon izbora. Stoga su se tržišta oporavila, no ni izdaleka nisu nadoknadila jučerašnje gubitke“, kaže Damien Boey, strateg u banci Credit Suisse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙