FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi pod pritiskom negativnog raspoloženja izvana

ZAGREB, 7. svibnja 2012. (Hina) - Negativno raspoloženje na inozemnim burzama, izazvano rezultatima izbora u Francuskoj i Grčkoj, danas bi se moglo preliti i na Zagrebačku burzu te spustiti Crobexe, tim više što ni domaći makroekonomski pokazatelji ne daju razloga investitorima za optimizam.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje pad Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,45 posto, na 1.828 bodova, a Crobex10 1,89 posto, na 1.001 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 60,3 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna kuna manje nego prethodnoga tjedna.

Najveći promet, 13 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Atlantic Grupe, čija je cijena oslabila 0,29 posto, na 517,49 kuna. S 10,9 milijuna kuna prometa slijedi dionica HT-a koja je na tjednoj razini zabilježila porast cijene od 1,55 posto, na 206,15 kuna.

„Iako je na inozemni tržištima protekli tjedan trgovanje bilo nestabilno a vodeći indeksi su pali, na domaćem tržištu tjedan je prošao bez većih oscilacija, dok se rast Crobexa ponajviše zahvaljuje jačanju cijene dionice Ericssona Nikole Tesle. Ta dionica mogla bi i dalje biti u nešto većem fokusu investitora ovoga mjeseca, s obzirom da se njezinom kupnjom do 25. svibnja stječe pravo na isplatu dividende, koja je predložena u visini od 127 kuna“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Dionici Ericssona Nikole Tesle cijena je porasla za 4,88 posto, na 1.287 kuna, uz promet od 6,7 milijuna kuna.

Ta je kompanija u petak objavila da je s HT Mostarom ugovorila proširenje postojeće mobilne mreže u 2G i 3G dijelu, vrijedno 36 milijuna kuna.

Protekloga tjedna Državni zavod za statistiku objavio je podatak o većem nego što se očekivalo padu industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku pala za 7,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u ožujku industrija oslabila za 2,9 posto.

Krajem tjedna objavljena je i prva procjena prema kojoj je promet od trgovine na malo u ožujku realno pao za 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je prvi pad potrošnje u ovoj godini, a taj podatak je i slabiji nego što se očekivalo. Pet makroekonomista koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje za 0,9 posto.

„Ti makroekonomski pokazatelji ne ulijevaju povjerenje investitorima, a i prošlotjedno izvješće Ekonomskog instituta potvrdilo je negativne prognoze za hrvatsko gospodarstvo te da se ono ponovno nalazi u recesiji. Iz tog razloga ne možemo ni očekivati oporavak cijena dionica na domaćem tržištu. Štoviše, investitori bi mogli biti još oprezniji, a smjernice će tražiti na inozemnim burzama“, navodi Perić.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i sve dublje recesije u eurozoni.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 1,4 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,4, a Nasdaq indeks 3,7 posto. Za S&P 500 indeks bio je to najslabiji tjedan u ovoj godini.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,1 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,5, a pariški CAC 3,2 posto.

I ovoga bi se tjedna mogao nastaviti pritisak na prodaju dionica jer su izbori u Francuskoj i Grčkoj pokazali da lideri koji su zagovarali oštre mjere štednje nemaju povjerenje birača.

U Francuskoj je na jučerašnjim predsjedničkim izborima pobijedio kandidat socijalista Francois Hollande, koji vjerojatno neće nastaviti politiku štednje njegovog prethodnika Nicolasa Sarkozyja.

U Grčkoj su na izvanrednim parlamentarnim izborima dvije vodeće stranke, koje podržavaju program štednje Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, izgubile puno mjesta u parlamentu.

Zbog toga su jutros na azijskim i europskim burzama cijene dionica oštro pale, dok je tečaj eura zaronio na najnižu razinu od kraja siječnja.

„Tijekom vikenda investitori su pratili izbore u Francuskoj, Grčkoj i Srbiji. Rezultati izbora u Francuskoj i Grčkoj izazvali su nesigurnost među investitorima u vezi daljnjeg rješavanja dužničke krize u eurozoni. Uslijed oštrog jutrošnjeg pada cijena dionica u Aziji i Europi, bojim se da će se negativno raspoloženje preliti i na naše tržište te stoga danas očekujem pad Crobexa“, zaključuje Perić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙