FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan o poteškoćama u primjeni UN-ove rezolucije

KARTUM, 5. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Sudan je u subotu rekao da je počeo primijenjivati rezoluciju UN-a o okonačnju sukoba i napetosti s Južnim Sudanom, pri čemu je upozorio da postoje neke poteškoće.

Sukladno rezoluciji Vijeća sigurnosti, sudansko ministarstvo vanjskih poslova je uputilo poruku Ujedinjenim narodima i Afričkoj uniji o postupku izlaska iz krize koji je pokrenula AU, a preuzeo UN.

Sudan je u toj poruci naveo poteškoće za punu primjenu rezolucije, objavilo je ministarstvo u priopćenju, bez daljnjih pojašnjenja.

U petak je ministarstvo izjavilo da je Sudan prekinuo borbe na području Južnog Sudana, ali da se njihove postrojbe i dalje bore protiv južnosudanskih postrojbi, optuženih da se nalaze na sudanskom teritoriju.

Sukobi na granici između dva Sudana se u subotu nisu vodili, nakon prijetnje sankcijama koju su uputili UN kako bi se izbjegao novi rat.

Sudan je u četvrtak izrazio spremnost na prekid sukoba s Jugom na temelju rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti. UN-ova rezolucija koju je Vijeće sigurnosti jednoglasno donijelo u srijedu, daje 48 sati, ili do petka u 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu otprilike, za prekid sukoba, pod prijetnjom sankcija.

Ministrica vanjskih poslova Europske unije Catherine Ashton je u subotu pozdravila obvezivanje Jube i Kartuma u pogledu mira i pozvala dvije zemlje da odmah nastave pregovore pod okriljem Afričke unije.

Od kraja ožujka dvije vojske su vodile žestoke subote duž granice, koja još nije definitivno iscrtana. Osim granice predmet spora je i podjela naftnih prihoda kao i položaj državljana dviju zemlja.

Međunarodna organizacija za migracije je objavila u subotu da oko 15.000 Južnih Sudanaca čeka povratak u domovinu.

Međunarodna zajednica se boji ponovnog građanskog rata između Sjevera i Juga (1983.-2005., dva milijuna mrtvih) tijekom kojeg je došlo do podjele zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙