FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina posreduje između dva Sudana, štiti svoja ulaganja

PEKING, 25. travnja 2012. (Hina) - Predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir skratio je u srijedu posjet Pekingu zbog sukoba sa Sudanom, a Kina, koji štiti svoja ulaganja u objema zemljama, pomoći će zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama razriješiti krizu i poslat će svojeg izaslanika, javljaju agencije.

Kiir je u utorak u Pekingu, gdje ga je primio predsjednik Hu Jintao, optužio Sudan za napade na njegovu naftom bogatu državu koja se 2011. odcijepila od Sudana. U zadnjim bombardiranjima 16 je osoba poginulo, a 34 su ranjene, rekla je u utorak američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da Kiir skraćuje posjet zbog sukoba te je najavilo da će "posebni kineski izaslanik za Afriku uskoro posjetiti obje zemlje i pozvati ih da nastave razgovore".

"Kina je duboko zabrinuta", objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, ističući kako sa Sjedinjenim Američkim Državama "čvrsto surađuje kako bi prevladali krizu", prenosi Reuters.

Kina ima velike naftne i poslovne interese u Sudanu i Južnom Sudanu, a kineski predsjednik Hu Jintao danas je u razgovoru s Kiirom pozvao obje zemlje da se vrate pregovorima.

Kina - glavna saveznica Sudana, koji je od 90-ih godina bio diplomatski izoliran, pomogla je oj zemlji da postane velika izvoznica nafte. No, Kina se opskrbljuje naftom i iz Južnog Sudana, koji je neovisnost proglasio u srpnju 2011., kada mu je pripalo tri četvrtine naftnih zaliha, podsjeća agencija AFP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙