FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijh vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Ciparski parlament jednoglasno je u četvrtak ratificirao hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Time je Cipar postao osma članica Unije koja je dovršila postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, a u razdoblju od tri mjeseca od hrvatskog referenduma zaokružen je postupak ratifikacije u svim trima zemljama EU-a, Italiji, Malti i Cipru, koje su u nadležnosti hrvatskoga veleposlanstva u Rimu, kaže se u priopćenju. Hrvatska vlada očekuje da će 13 zemalja ratificirati pristupni ugovor do srpnja ove godine, a do ulaska Hrvatske 1. srpnja 2013. to moraju učiniti parlamenti 27 zemalja.

SARAJEVO - Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je u četvrtak nastavak međunarodnog nadzora nad distriktom Brčko upozorivši istodobno kako bi eventualno povlačenje međunarodne zajednice iz te uloge moglo biti povod vlastima Republike Srpske da pokušaju ugroziti teritorijalni i pravni status te posebne administrativne jedinice u BiH. "Držim da se nisu stekli uvjeti za okončanje režima supervizije za Brčko Distrikt jer entitet Republika Srpska, na žalost, još uvijek nije dokazao jasnu spremnost da se u potpunosti pridržava svih obveza koje proistječu iz konačne odluke Arbitražnog tribunala, statuta distrikta i amandmana na ustav BiH", napisao je Izetbegović u pismu koje je uputio predstavnicima zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC). To tijelo, koje čine najutjecajnije zapadne zemlje te Rusija i Turska, trebalo bi u drugoj polovici svibnja razmatrati stanje u Brčkom te vjerojatno donijeti odluku o okončanju režima međunarodnog nadzora nad distriktom utemeljenim odlukom posebnog tribunala iz ožujka 1999. godine.

RIM - Papa Benedikt XVI. u četvrtak je izrazio žaljenje što se rasprava o Bogu sve češće "isključuje iz znanstvenih debata" te je osudio "etičko osiromašenje", u govoru održanom pred studentima medicine na Katoličkom sveučilištu koje djeluje u sklopu Kliničkog bolničkog centra Gemelli u Rimu. "Pozitivistička kultura, koja isključuje pitanja o Bogu iz znanstvenih debata odraz je atrofije razmišljanja, kao i etičkog osiromašenja", rekao je Sveti Otac koji je peti put tijekom svojeg pontifikata posjetio tu kliniku. Papa je kliniku posjetio u povodu obilježavanja pedesete godišnjice postojanja Medicinskog fakulteta u sklopu sveučilišta. Ime Gemelli povezuje se sa sjećanjem na Ivana Pavla II. koji je u njoj bio nekoliko puta hospitaliziran. Na posljednjem katu bolnice nalaze se prostorije rezervirane za pape.

BEČ - Pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti UN zatražilo je u četvrtak od Sjeverne Koreje da se suzdrži od provedbe novih nuklearnih pokusa u trenucima dok se u svijetu nagađa da bi ta zemlja uskoro mogla izvesti takav test. Sjeverna Koreja takve je pokuse već izvela 2006. i 2009., a pripreme za treći test gotovo su dovršene, objavio je Reuters, pozivajući se na prošlomjesečnu izjavu izvora bliskog sjevernokorejskim i kineskim vlastima. SAD, Francuska, Rusija, Kina i Velika Britanija izrazile su "ozbiljnu zabrinutost" zbog prošlomjesečnog lansiranja sjevernokorejske dalekometne rakete zbog kojeg je, iako je završilo neuspjehom, Pjongjang ponovno poremetio odnose sa SAD koji su se počeli lagano popravljati.

BRUXELLES - Dužnosnici Europske unije istaknuli su u četvrtak u povodu Svjetskog dana slobode medija da se ta sloboda nikada ne može postići jednom za svagda i da se za nju treba boriti svaki dan. "Sloboda medija se ne postiže jednom za svagda, to je nešto što treba njegovati i za što se treba boriti svaki dan. Prijetnje toj krhkoj slobodi nikada ne nestaju, samo postaju suptilnije, stoga je potraban jači oprez civilnog društva i zdraviji regulatorni okvir kako bi se sačuvao pristup informacijama i pluralizam", istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u ime Europske unije sve države da osiguraju slobodu medija.

WASHINGTON - Vođa al-Kaide Osama bin Laden nije "vukao konce" džihadističkim skupinama u svijetu i bio je opterećen njihovom "nesposobnošću", navodi se u analizi načinjenoj na temelju dokumenata prikupljenih iz njegova skrovišta u Pakistanu. Centar za borbu protiv terorizma, privatni istraživački centar pri američkoj vojnoj akademiji u West Pointu, objavio je na svojoj internetskoj stranici u četvrtak neke dokumente s kojih je skinuta oznaka tajnosti koji su prikupljeni tijekom napada na Bin Ladenovu kuću u Abotabadu u kojoj je i ubijen prije godinu dana.

MOSKVA - Moskovska gradska uprava odobrila je okupljanje ruske oporbe 6. svibnja, dan uoči svečanog polaganja prisege Vladimira Putina na predsjedničku dužnost, priopćili su u četvrtak organizatori. "Gradska uprava u Moskvi odobrila je marš 6. svibnja", nakon višednevnih pregovora, napisao je na Twitteru jedan od organizatora skupa Sergej Udaljcov. Udaljcov je rekao da će prosvjednici u povorci proći kilometar i pol, a zatim će se okupiti u središtu ruske prijestolnice, na trgu Bolotnaja koji je simbolično mjesto za oporbu i gdje su prosvjedi protiv izborne prijevare održani 10. prosinca obilježili početak neviđena prosvjednog vala protiv Putinova režima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙