FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u srijedu u Zagrebu da postoji realna mogućnost da hrvatska vlada odluči otkazati posjet hrvatskih dužnosnika Ukrajini, zbog odnosa prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko, a da je ona sama sklona takvom stavu. "Postoji realna mogućnost, naime to je nešto o čemu vlada treba odlučiti, odlučiti o svom stavu. Već je cijeli jedan niz zemalja odlučio ne ići... Ja bih bila sklona takvom stavu", rekla je u izjavi novinarima ministrica Pusić, na konferenciji za novinare upriličenoj povodom Europskog tjedna. Ukrajina je domaćin skupa predsjednika država središnje Europe na Jalti 11. i 12. svibnja a zajedno s Poljskom domaćin je europskog nogometnog prvenstva u lipnju. Iz Ureda predsjednika Hina u srijedu saznaje da su u tijeku konzultacije s hrvatskom vladom i MVEP-om o mogućem sudjelovanju ili nesudjelovanju predsjednika Ive Josipovića na summitu na Jalti.

BUDIMPEŠTA

Janos Ader, suosnivač vladajuće stranke Fidesza, izabran je u srijedu za novog predsjednika Mađarske većinom glasova zastupnika mađarskog parlamenta. Novi predsjednik je dobio 262 glasa zastupnika u parlamentu s 386 mjesta. Njegov je izbor bio siguran s obzirom na to da konzervativna stranka Fidesz premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku većinu. Krajnja desnica iz stranke Jobbik glasovala je protiv Janosa Adera, a socijalisti (MSZP), zeleni (LMP) i zastupnici nove stranke bivšeg premijera Ferenca Gyurcsanya DK-a (Demokratska koalicija, lijevi centar) nisu sudjelovali u glasovanju jer misle da novi predsjednik, strateški član stranke na vlasti, ne može predstavljati "jedinstvo mađarske nacije" kao što traži ustav. Ader je prisegnuo odmah nakon glasovanja.

ZAGREB

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, u okviru priprema za redovito izviješće Vijeću sigurnosti UN-a, posjetit će u četvrtak Hrvatsku, a nakon toga posjetit će i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, najavio je u srijedu u Haagu na redovitoj konferenciji za novinare njegov posebni savjetnik Frederick Swinnen. Brammertz će se u četvrtak u Zagrebu susresti s potpredsjednikom vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom te ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. Sljedećeg tjedna od 7. do 9. svibnja Brammertz će putovati u Sarajevo gdje će se susresti s članovima predsjedništva, tužiteljstva i pravosudnih vlasti te predstavnicima međunarodne zajednice, a nakon toga posjetit će i Beograd.

ZAGREB

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren kazao je u srijedu u Zagrebu, predstavljajući događanja Europskog tjedna 2012., da je od prošlogodišnjeg tjedna postignut "spektakularan napredak" na putu Hrvatske prema EU. "Vratimo li se godinu dana unatrag, kada smo najavljivali 12. Europski tjedan, mogu reći da je postignut spektakularan napredak", rekao je Vandoren na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Tada se još, nastavio je, nije znalo ni hoće li se pristupni pregovori uspjeti završiti do kraja lipnja 2011., a do danas su oni i završeni, i potpisan je Ugovor o pristupanju i ratificiran u šest zemalja. "Na to postignuće mogu biti ponosni i Hrvatska i Europska unija", kazao je Vandoren.

PEKING

Slijepi kineski aktivist Chen Guangcheng, koji je 22. travnja pobjegao iz kućnog pritvora i sklonio se u veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Pekingu, stigao je u srijedu u bolnicu u pratnji američkog veleposlanika i ostat će živjeti u Kini na "sigurnom mjestu", prenijeli su strani mediji. Chen je u bolnicu stigao u pratnji američkog veleposlanika Garyja Lockea koji je tijekom vožnje telefonski nazvao dnevnik The Washington Post (WP), a zatim predao slušalicu aktivistu koji se predstavio riječima "Ovdje Chen Guangcheng", piše list. Dnevnik ističe kako je to prvo priznanje da je Chen dobio američku diplomatsku zaštitu i podsjeća da slučaj pada u nepovoljnom trenutku uoči američko-kineskog godišnjeg bilateralnog strateškog i gospodarskog susreta na kojem sudjeluju američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton i ministar financija Timothy Geithner. "Želio bih vas zagrliti", rekao je Chen državnoj tajnici koja je stigla u Peking, prenio je američki dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan, javlja agencija AFP.

BERLIN

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, zabrinut za sudbinu bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko koju zlostavljaju u zatvoru, zaprijetio je u srijedu blokadom ratifikacije sporazuma o pridruživanju EU-a i Ukrajine. "Mi, Nijemci, poručujemo da sporazum o pridruživanju EU-a i Ukrajine ne može biti ratificiran ako uvjeti pravne države ne budu jasno ispunjeni", rekao je Westerwelle, u intervjuu za ZDF, upitan o slučaju Timošenko. Parafiran 30. ožujka, sporazum još mora biti službeno potpisan. Njegov trgovinski dio obuhvatit će sva područja bilateralne razmjene: trgovinu imovinom, uključivo automobile, poljoprivredu, usluge, ulaganja, slobodno kretanje kapitala i čak ljudi, ali ograničeno na poslovna putovanja.

ZAGREB

Pitanje Ljubljanske banke pojavilo se ponovno na dnevnom redu prije mjesec ili dva i uskoro će se o tome trebati razgovarati sa slovenskim partnerima, najavila je u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Ta tema nije bila na dnevnom redu do prije mjesec ili dva ali se sada ponovno pojavila pa ćemo morati i o toj temi razgovarati", kazala je Pusić nakon konferencije za novinare upriličene povodom Europskog tjedna. Iako je to tema u kojoj se ništa bitno nije promijenilo, ona je ponovno pokrenuta pa bi o tome sa slovenskim partnerima trebalo razgovarati. "Europski partneri uglavnom smatraju da su završili razgovore i da je to bilateralno pitanje", kazala je, dodajući da će se relativno skoro organizirati i susret hrvatskog i slovenskog premijera Zorana Milanovića i Janeza Janše, što će također biti jedna mogućnost da se razgovara o temi Ljubljanske banke.

KAIRO

Jedanaest osoba je poginulo, a više od je 160 ozlijeđeno u srijedu u Kairu u blizini sjedišta egipatskog ministarstva obrane kada su naoružani muškarci napali prosvjednike koji su tražili odlazak vojnog režima koji je isključio njihova islamističkog kandidata iz utrke za predsjedničke izbore. Nepoznati napadači naoružani puškama i palicama napali su ultrakonzervativne salafističke prosvjednike koji su demonstrirali protiv isključenja njihova kandidata za izbore najavljene za 23. i 24. svibnja, izvijestila je državna novinska agencija MENA. Sigurnosni i bolnički izvori potvrdili su da je broj žrtava porastao na 11, a ozlijeđenih na više od 160 u sukobima oko zgrade ministarstva u četvrti Abasiji.

PODGORICA

Izvjestitelj Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Jelko Kacin kazao je u srijedu kako je i dalje optimist kada je u pitanju Crna Gora, bez obzira na to što se bliži lipanj, kada treba donijeti odluku o početku pregovora s Europskom unijom (EU), a u Podgorici se još nisu približila stajališta vlasti i oporbe oko izmjena ustava. Kacin navodi da su ustavne promjene neizbježne u procesu eurointegracija ne samo za Crnu Goru, već i za bilo koju drugu državu koja želi u EU. Početak pregovora mora biti prioritet, kaže Kacin i dodaje da oporba pristankom na kompromis neće ugroziti svoje strateške ciljeve. Govoreći za neovisni Radio AntenaM, Kacin ističe da još nije kasno za postizanje opipljivijeg dogovora, a u to ga je, kaže, uvjerio nedavni posjet Crnoj Gori.

PARIZ

Socijalistički kandidat na francuskim predsjedničkim izborima Francois Hollande u srijedu je izjavio kako u Francuskoj nema previše ilegalno useljenih doseljenika, kako je ranije više puta ponovio njegov protukandidat na izborima i aktualni predsjednik države Nicolas Sarkozy, nego je naglasio da ondje živi puno imigranata s nasređenim papirima. Na novinarsko pitanje zna li ima li puno imigranata u Francuskoj, Hollande je odgovorio: "U Francuskoj nema puno imigranata koji su ovdje legalno, no ima onih koji ovdje žive" bez sređenih papira. Hollande je to kazao za radio RMC i televiziju BFMTV. "Ne možemo prihvatiti činjenicu da muškarci i žene, unatoč siromaštvu i velikoj nevolji, dolaze ovdje i nastanjuju se, ne ispunivši prethodno zakonske uvjete za to", kazao je Hollande, favorit u drugome krugu predsjedničkih izbora koji će se održati u nedjelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙