FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 23. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 9.30:

ZAGREB/PARIZ

Glasači krajnje desnice mogli bi odlučiti ishod francuskih predsjedničkih izbora pošto je radikalna protuimigrantska čelnica Marine Le Pen ostvarila povijesni izborni rezultat koji je zasjenio dvoboj socijalističkog kandidata Francoisa Hollandea i sadašnjeg predsjednika konzervativca Nicolasa Sarkozyja, prenose u ponedjeljak agencije. Hollande je tijesno pobijedio u nedjeljnom prvom krugu predsjedničkih izbora osvojivši 28,6 posto glasova, ispred Sarkozyja koji je osvojio 27,1 posto glasova, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova nakon 99 posto prebrojanih glasova. Ipak, najviše pozornosti privukla je Le Pen koja je s osvojenih 18 posto glasova postigla najbolji rezultat francuske krajnje desnice u povijesti. Njezin povijesni rezultat odražava jačanje euroskeptične desnice diljem kontinenta, od Amsterdama i Beča do Helsinkija i Atene, zbog nezadovoljstva građana mjerama štednje i povećanjem nezaposlenosti uslijed krize eurozone, prenosi Reuters. Kako ocjenjuju analitičari, upravo bi glasači krajnje desnice mogli odlučiti izbornog pobjednika u drugom krugu 6. svibnja, u kojem će se sučeliti Hollande i Sarkozy. Le Pen nije željela reći kojeg će kandidata podržati u drugome krugu, najavivši da će svoj stav iznijeti na velikom skupu u Parizu na Praznik rada 1. svibnja. Ona je u kampanji zagovarala da u vremenima krize i nezaposlenosti prednost pri zapošljavanju moraju imati Francuzi, te se zauzimala za ukidanje eura i obnovu francuskog monetarnog suvereniteta.

LUXEMBOURG

Europska unija odlučila je u ponedjeljak uvesti nove sankcije protiv sirijskog režima, kojima će se kojima će se zabraniti izvoz luksuzne robe u tu zemlju i ograničiti izvoz sve robe i materijala koji mogu poslužiti represiji oporbenih aktivista, kazao je jedan diplomat. Odluka o sankcijama pripremljena je na sastanku veleposlanika 27-orice prije zasjedanja europskih ministara vanjskih poslova u Luxembourgu. Europljani moraju još odrediti područje točne primjene mjere vezane uz luksuzne proizvode. EU na "vrlo simboličan" način želi utjecati na život para Asad dok se tisak nedavno okomio na sklonost luksuzu supruge sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, Asme, priznao je neimenovani europski diplomat.

PEKING

Visoki kineski diplomat Dai Bingguo potvrdio je u ponedjeljak prijateljstvo Kine sa Sj. Korejom i kinesko povjerenje u režim Pjongjanga ugostivši u Pekingu visokog sjevernokorejskog dužnosnika Kim Yong-Ila. Peking će nastaviti raditi "na poticanju više razine kinesko-sjevernokorejskih odnosa prijateljstva i suradnje", kazao je Dai, kako piše u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova u nedjelju. Kineski visoki diplomat izrazio je uvjerenost da će, pod pokroviteljstvom novog sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una, izolirana zemlja kojoj prijeti nestašica hrane "sigurno ostvariti novi napredak u svojoj izgradnji kako bi postala snažna i uspješna nacija". Sj. Koreja upozorila je u petak da će lansirati satelite "jedan za drugim" zanemarujući još jednom međunarodnu osudu. Peking se po običaju suzdržao od izravnog kritiziranja Pjongjanga.

BENTIU

Zrakoplovi snaga sjevernog Sudana bombardirali su u ponedjeljak iznova grad Bentiu u Južnom Sudanu pri čemu su ubijene tri osobe, izjavili su stanovnici i vojni dužnosnici tri dana nakon što se Južni Sudan potpuno povukao iz područja spornih naftnih polja Heglig, smještenog na granici između dva Sudana. Reporteri na licu mjestu vidjeli su kako borbeni zrakoplov izbacuje dvije bombe blizu mosta između Bentia i susjednog grada Rubkone. Mac Paul, pomoćnik direktora južnosudanskih obavještajnih službi, rekao da su dva sudanska zrakoplova tipa MiG-29 bacila četiri bombe u to područje. "Radi se o ozbiljnoj eskalaciji i zadiranju u teritorij Južnog Sudana, to je čista provokacija", rekao je Paul.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙