FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela proslava Dana Međimurske županije

ČAKOVEC, 27. travnja 2012. (Hina) - Projektom "Ana Katarina Zrinski" danas je počela proslava Dana Međimurske županije koji se slavi kao uspomena na tragičnu pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Projekt "Ana Katarina Zrinski" osmislili su studenti Međimurskog veleučilišta iz Čakovca radi približavanja Zrinskih, njihove borbe i ostavštine široj javnosti, pogotovo najmlađima.

Hrvatska banica, književnica i grofica Ana Katarina Zrinski (1625. - 1673.) pala je nakon sloma zrinsko-frankopanskog pokreta u nemilost bečkog dvora te je ostatak života provela u samostanu. Bila je prva žena u Banskoj Hrvatskoj koja se bavila izvornim stvaralačkim radom i prevođenjem. Njezina jedina za života objavljena knjiga (Mletci, 1661.) - molitvenik "Putni tovaruš" smatra se, po jezičnim i stilskim značajkama, jednim od najizrazitijih književnih ostvarenja hrvatskog baroka. Ana Katarina Zrinski bavila se i diplomacijom, a bila je poznata i kao mecena.

Dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer rekla je predstavljajući dvodnevni program "Ana Katarina Zrinski" da će biti za svakog ponešto, od najmlađih do onih nešto starijih. Tako će se danas i sutra moći vidjeti Izložba "Ana Katarina Zrinski" u čakovečkoj Knjižnici Nikole Zrinskog, za djecu je organizirana "Potraga za blagom" u čakovečkome Starom gradu, u kojem će se održati i Dječje viteške igre, a navečer i prikaz viteških borbi. Program će svoj vrhunac imati sutra balom na dvoru Zrinskih. Dekanica Breslauer izrazila je želju da Dani Međimurske županije postanu turistički prepoznatljiv proizvod.

Projekt "Ana Katarina Zrinski" i program Dana Međimurske županije otvorio je međimurski župan Ivan Perhoč, koji je tom prigodom rekao da se ti dani obilježavaju u skladu s vremenom u kojem živimo - skromno, ali dostojanstveno. Ističući kako je ovogodišnje obilježavanje podignuto na višu razinu jer je Hrvatski sabor jesenas 30. travnja proglasio spomendanom, rekao je kako je to prilika da se svi naraštaji upoznaju s doprinosom Zrinskih u borbi za državnost i slobodu Hrvatske. Podsjećajući na njihovu žrtvu, kada su interes društva stavili ispred vlastitoga, Perhoč je rekao da bi se i svi u županiji trebali voditi njihovim motom: 'Međimurje ispred svega."

Usporedno s manifestacijom u Čakovcu, predsjedništvo i članovi povijesne postrojbe Zrinske garde iz Čakovca tradicionalno su već 11. godinu zaredom položili vijence na stratištu u Bečkome Novom Mjestu, gdje su 30. travnja 1671. mučki ubijeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.

Proslava Dana Međimurske županije nastavit će se sutra prijepodne mimohodom povijesnih postrojba čakovečkim središtem sa Zrinskom gardom na čelu, kuhanjem lovačkoga gulaša te predstavljanjem starih obrta i običaja. Vrhunac će biti u ponedjeljak, 30. travnja, svečanom sjednicom međimurske Županijske skupštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙