FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 67. obljetnica osnivanja Narodne vlade Hrvatske

SPLIT, 14. travnja 2012. (Hina) - Polaganjem vijenaca danas su udruge antifašista Splita i Splitsko-dalmatinske županije, u nazočnosti predstavnika Vlade, Grada i Županije, obilježile 67. obljetnicu osnivanja i prve sjednice Narodne vlade Hrvatske koja je u Splitu održana 1945. godine na današnji dan.

Prvo su na gradskom groblju Lovrinac položeni vijenci na grob narodnog heroja, Splićanina i ministra u prvoj Narodnoj vladi Hrvatske Vicka Krstulovića, a potom i na spomen ploču povijesne gradske vijećnice na Narodnom trgu, popularnoj Pjaci, u kojoj je sjednica bila održana.

Split nije bio slučajno odabran za prvu sjednicu Narodne vlade Hrvatske, rekao je predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat pred vijećnicom. Split i Dalmacija su kolijevka hrvatske državnosti i kulture, Dalmacija je proporcionalno dala najviše antifašističkih boraca a Split je bio jedan od bastiona antifašizma, grad u kojemu je gotovo sto posto građana bilo aktivno u borbenim jedinicama, kazao je i istaknuo da su antifašisti Splita ponosni na činjenicu da su u toj prvoj Narodnoj vladi dvoje ministara, narodni heroji Anka Berus i Vicko Krstulović, bili njihovi sugrađani.

Milat je pozdravio odluku Vlade da zabrani međunarodnu nacionalističku konferenciju koji se u organizaciji HČSP-a trebala održati u Zagrebu. "Pitamo se što (tu) imaju tražiti neofašisti Europe, a među njima i Mađarske koji svojataju Baranju i Međimurje, te što tim okupljanjem HČSP želi postići. Hoće li uskoro Luka Podrug i njegov HČSP u Splitu pozvati u grad talijanske neofašiste, te dosljedno politici Ante Pavelića dati podršku da se Dalmacija i otoci priključe Italiji", zaključio je Milat.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako mu nije logično da bilo koja hrvatska stranka u goste poziva nekoga tko želi uzeti dijelove Hrvatske. Mislim da takve goste osim kao turiste ne bi trebali primati ovdje, rekao je Bauk.

Dogradonačelnik Splita Jure Šundov je istaknuo važnost obilježavanja današnjeg dana rekavši kako "narod koji ne poštuje svoju povijest nema budućnosti", a ovo je, rekao je, "sasvim sigurno jedan značajan datum u našoj povijesti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙