FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 19. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u srijedu ipak priznao da je razgovarao s bivšim libijskmi čelnikom Moamerom Gaddafijem o prodaji nuklearnog reaktora Libiji oko četiri godine prije no što je Francuska pomogla svrgnuti libijskog diktatora. Francuska spremnost da Gaddafijevoj Libiji da reaktor postala je vruća tema uoči izbora i zasjenila Sarkozyjevu ulogu u uklanjanju libijskog dikatora s vlasti, što on često prikazuje kao jedno od svojih postignuća. Sarkozy, koji četiri dana uoči prvog kruga predsjedničkih izbora zaostaje u ispitivanjima javnog mišljenja za protukandidatom socijalistom Francoisom Hollandeom, u utorak je rekao da se "nikada nije postavilo pitanje" prodaje reaktora i zanijekao navode bivše čelnice francuske nuklearne kompanije Areva. Ocijenivši optužbu "grotesknom" Sarkozy je u srijedu rekao da se 2007. razmatrala samo gradnja postrojenja za desalinizaciju no priznao je da bi za njegov rad bio potreban i nuklearni reaktor.

PARIZ - Francuska planira nove mjere za medije i društvene mreže koji će objaviti rezultte izlaznih anketa i djelomične rezultate predsjedničkih izbora u nedjelju prije njihove službene objave i neće oklijevati kazniti prekršitelje, reklo je nadležno francusko tijelo. Francuski zakon zabranjuje objavu procjena rezultata glasovanja na dan izbora i dan prije no pojava novih tehnologija poput Twittera učinila je složenijim nadzor nad možebitnim curenjem podataka. Francusko povjerenstvo koje regulira rad insituta za istraživanje javnoga mišljenja trebalo bi u petak predstaviti nove korake za sprječavanje curenja podatka na mrežama kao što su Twitter i Facebook, ali i u tradicionalnim medijima nakon što je list Liberation naznačio da bi mogao prekršiti embargo. Povjerenstvo je reklo da su nove mjere usmjerene na sprječavanje da na kasne glasače utječu novosti o trendovima glasovanja i najavilo da će progoniti i medije u susjednim zemljama poput Švicarske i Belgije koji krše francuski zakon. Ranijih godina povjerenstvo nije moglo učiniti mnogo da spriječi ljude da prate internetske stranice medija u Belgiji i Švicarskoj koji su redovito objavljivali rezultate izlaznih anketa prije no što bi u 20 sati bili objavljivani službeni rezultati.

ZUERICH - Švicarska se u srijedu našla na udaru oštrih kritika europskih dužnosnika zbog odluke da ponovno uvede kvote za radnike iz srednje i istočne Europe, smanjujući za trećinu godišnju kvotu radnih dozvola. "Ova odluka nije gospodarski opravdana zbog situacije na tržištu rada niti brojem državljana EU-a koji traže prebivališe u Švicarskoj", rekla je Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosti. U Švicarsku, koja unatoč gospodarskoj krizi drži stopu nezaposlenosti od 3 posto, slio se proteklih godina veliki broj imigranata iz ostalih članica EU-a. Vlada u Bernu je objavila da je odlučila pozvati se na "zaštitnu klauzulu" u svojem ugovoru s EU-om koji se tiče slobodnog kretanja ljudi, ponovno uvodeći kvote koje su ukinute prošle godine na "uvoz" radne snage iz središnje i istočne Europe. Od 1. svibnja odobrit će 2000 dozvola za građane iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske za život i rad u Švicarskoj prema 6.000 dozvola koje je izdala prošle godine.

KARTUM - Sudanski predsjednik Omar Hassan al-Bashir u srijedu je obećao da će "osloboditi" Južni Sudan od njegove vladajuće stranke, čime je znatno pojačao retoriku nakon što su žestoki pogranični sukobi približili te dvije susjedne zemlje otvorenom ratu. Raste zabrinutost zbog najtežeg nasilja koje se dogodilo od otcjepljenja Južnog Sudana od Sudana u srpnju, ostvarenog na temelju mirovnog sporazuma iz 2005. Međunarodna zajednica zatražila je od obje strane da prekinu sukobe. Južni Sudan prošlog je tjedna zauzeo spornu, naftom bogatu regiju Heglig, što je sudanski parlament u ponedjeljak nagnalo da svoju nekadašnju pokrajinu prozove "neprijateljem" i zatraži brzi povrat tog dijela savane pod nadzor Kartuma. U žestokom govoru pred članovima vladajuće Stranke nacionalnog kongresa (NCP), sudanski predsjednik ustrajno je o vladajućoj stranci Južnog Sudana, Pokretu za oslobođenje sudanskog naroda (SPLM) govorio kao o "kukcima", što je u arapskom igra riječi na ime stranke. "Naš je glavni cilj oslobođenje južnjaka od SPLM-a. To je naša obveza spram naroda s juga", rekao je Bashir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙