FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LJUBLJANA

U Sloveniji je u srijedu ujutro započeo opći štrajk radnika javnog sektora, a u njemu prema podacima njihova sindikata sudjeluje preko polovice od ukupno 160.000 zaposlenih. Ne radi skoro 700 vrtića, škola i drugih obrazovnih ustanova, te dobar dio zaposlenih u općinskim upravama, vatrogasci i općinski redari. Rad u bolnicama i javnim zdravstvenim ustanovama odvija se prema "nedjeljnom" režimu iako se štrajku nije pridružio sindikat liječnika, a štrajkaju i zaposleni u većini muzeja, arhiva i knjižnica. U štrajku sudjeluje i dio tzv. uniformiranih djelatnika javnog sektora, među ostalim carinici, a sindikat policije najavio je da se zbog temeljitije kontrole danas mogu očekivati zastoji na graničnim prijelazima, te da će štrajk kojim su se pridružili ostalim javnim službenicima zbog najavljenog smanjenja plaća u okviru mjera štednje produžiti "do opoziva".

OSLO

Anders Behring Breivik, kojem se od ponedjeljka sudi u Norveškoj za pokolj 77 ljudi prošlog ljeta, u srijedu nije htio otkriti informacije o mogućim kontaktima s drugim ekstremistima i osnivanju mreže militantnih nacionalista Vitezovi templari. "Ne želim se o tome očitovati", ponovio je Breivik više puta na inzistiranje tužiteljice Inge Bejar Engh. "Ne želim davati nikakve informacije koje bi mogle dovesti do novih uhićenja", dodao je. U svom manifestu od 1500 stranica, objavljenom na dan napada 22. srpnja 2011., 33-godišnji desničarski ekstremist je potvrdio da je član tajne organizacije Vitezovi templari koju je osnovao 2002. u Londonu s još troje istomišljenika. Kazao je da je 2001. godine "slučajno" stupio u kontakt s jednom stranom osobom i da je tada dogovoreno osnivanje Vitezova templara. Također je rekao da se u Liberiji sastao s jednim srpskim nacionalistom, ali je odbio odati njegovo ime.

JANGON

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i novoizabrana zastupnica u mianmarskom parlamentu Aung San Suu Kyi otputovat će izvan Mianmara prvi put u 24 godine nakon što je prihvatila pozive da posjeti Norvešku i Veliku Britaniju u lipnju, priopćila je u srijedu njezina stranka. Britanski premijer David Cameron je posjetio u petak Mianmar kao prvi zapadni čelnik koji je nakon pola stoljeća došao u tu zemlju kojom je desetljećima vladala vojska, a prije godinu dana prepustila je vlast civilima i počela reforme. On je iskoristio tu prigodu da pozove Suu Kyi, s kojom se sastao u Jangonu, u posjet Britaniji. Njezino putovanje uključit će i posjet britanskom gradu Oxfordu gdje je studirala 70-ih godina, rekao je glasnogovornik njezine stranke Nyan Win.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina bi, unatoč postojećoj gospodarskoj krizi u toj zemlji i globalnoj recesiji, do 2015. godine mogla očekivati priliv inozemnih investicija u iznosu do tri milijarde i 760 milijuna konvertibilnih maraka (oko 2,3 milijarde eura), procjena je Direkcije za ekonomsko planiranje BiH (DEP) iznesena u dokumentu o trogodišnjim gospodarskim perspektivama te zemlje. Kako u srijedu prenose banjalučke "Nezavisne novine", prognozirani rast inozemnih ulaganja temelji se prije svega na privatizacijskim i infrastrukturnim projektima uglavnom u elektroenergetskom sektoru.Tijekom 2011. godine u BiH je zabilježen priliv inozemnih investicija tek nešto manji od 200 milijuna eura, no u DEP-u ocjenjuju kako će se taj iznos ove godine udvostručiti, dok bi u 2013. izravne inozemne investicije mogle dosegnuti 500 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙