FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrtnički forum na ZV-u

ZAGREB, 17. travnja 2012. (Hina) - S Vladom dobro surađujemo, posebice s resornim Ministarstvom poduzetništva i obrta, ali smatramo da Vlada treba pokazati više spremnosti da odlučnijim mjerama riskira zajedno s nama kako bismo osigurali razvoj, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec na Obrtničkom forumu održanom danas na Zagrebačkom velesajmu u sklopu međunarodnog sajma obrtništva.

Naveo je kako je broj zaposlenih u obrtu u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu pao sa 118 tisuća na 105 tisuća, a broj obrta smanjen je za 2.000 na 85 tisuća.

U blokadi je 17 tisuća obrtnika, riječ je o obrtima koji su aktivni, a njihov ukupni dug popeo se na 6 milijardi kuna.

No, Ranogajec vjeruje da će se negativni trend zaustaviti, kako program Poduzetničkog impulsa i nove sheme Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (Hamag) daju nadu da je sada pravi trenutak za snažnu podršku obrtništvu, za vjetar u leđa tom najfleksibilnijem i najžilavijem dijelu gospodarstva.

Istaknuo je važnost strukovnog obrazovanja koje treba biti bolje tretirano unutar hrvatskog kvalifikacijskog okvira, a kazao je i kako bi fleksibilniji ugovori o radu bili korisni i za zaposlene i za poslodavce.

Ranogajec je ponovio kako se ulaskom Hrvatske u EU obrtništvu i poduzetništvu otvaraju velike mogućnosti, no za uspjeh je potrebno raditi na povećanju konkurentnosti.

Pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Stjepan Koraj predstavio je program poticanja malog i srednjeg poduzetništva Poduzetnički impuls napominjući kako je cilj ministarstva stvoriti povoljniju klimu za taj sektor gospodarstva te potaknuti njegov rast.

Predsjednik Uprave Hamaga Darko Liović najavio je novi odnos suradnje s poduzetnicima i obrtnicima što se tiče privlačenja investicija u malo i srednje poduzetništvo.

Naime, nadležnost Hamaga proširit će se na promociju i privlačenje investicija te bi se ubuduće trebao zvati Hamag Invest.

Kazao je i kako će se jamstveni fond Hamaga povećati sa jedne na dvije milijarde kuna.

Predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca Petar Lovrić smatra kako je u razvoju poduzetništva značajna uloga lokalne samouprave te kako su hrvatski potencijali ogromni, ali za uspjeh je nužna suradnja centralne i lokalne vlasti.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙