FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk slovenskog javnog sektora u srijedu "vrlo vjerojatan"

LJUBLJANA, 17. travnja 2012.(Hina) - Veliki štrajk u slovenskom javnom sektoru, najavljen za srijedu, vjerojatno će se održati iako su sindikati i vlada za utorak popodne i idućih dana najavili razgovore kojim žele uskladiti do sada nepomirljiva stajališta oko smanjenja plaća javnih službenika.

"Načelno još postoji mogućnost da do štrajka ne dođe, ali je ona unatoč nastavku pregovora mala. Vrlo je vjerojatno da će se štrajk u srijedu održati", izjavio je nakon pregovora s ministrom za rad i socijalnu politiku Andrejem Vizjakom glavni pregovarač sindikata javnih službenika Branimir Štrukelj dodajući da će s vladom pregovarati i za vrijeme trajanja štrajka.

Vizjak je za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da vlada sa sindikatima javnoga sektora još ovaj tjedan želi doći do "kompromisnog rješenja" oko predloženog smanjenja plaća u javnoj upravi u okviru mjera štednje, kako bi se stvorile pretpostavke da se najavljeni štrajk obustavi.

Slovenska vlada odmah po stupanju na dužnost predložila je parlamentu, u sklopu rebalansa ovogodišnjeg proračuna, mjere štednje u ukupnom iznosu od 812 milijuna eura, a jedna od mjera je i smanjenje plaća u javnom sektoru od sredine godine. Zadnji prijedlog vlade bio je da se plaće zaposlenih u javnom sektoru linearno smanje za deset posto, što su sindikati odbili najavivši za srijedu štrajk u kojem će sudjelovati blizu 100.000 zaposlenih u školstvu, zdravstvu, javnoj upravi i drugim djelatnostima. Prema navodima medija mogao bi to biti jedan od najmasovnijih štrajkova u Sloveniji do sada. Sindikati javnog sektora najavili su da će u srijedu pet minuta prije dvanaest sati prosvjedovati protiv najavljenih mjera štednje u svim većim gradovima pa i pred sjedištem vlade i parlamenta u Ljubljani ne isključujući mogućnost nastavka štrajka i idućih dana odnosno do njegova opoziva.

Obrazlažući svoje protivljenje mjerama vlade sindikati tvrde da su mjere s tolikim smanjenjem plaća u javnom sektoru pretjerane i da se s njima ide prebrzo. Sindikalni predstavnici posebice upozoravaju da bi velike uštede koje vlada planira na području obrazovanja već u ovoj godini mogle dovesti do nelikvidnosti triju slovenskih sveučilišta i situacije u kojoj će drugi stupanj bolonjskog studija ubuduće trebati plaćati studenti.

Budući da su štrajk slovenskog javnog sektora podržali i sindikati policajaca i carinika, također nezadovoljni visinom svojih plaća i njihovim najavljenim smanjenjem, u srijedu bi već u jutarnjim satima štrajk mogao izazvati kolone na graničnim prijelazima s Hrvatskom, kako se to dogodilo prilikom zadnjem štrajka javne uprave krajem rujna i početkom listopada 2010. godine jer bi te službe temeljitije nego inače obavljale kontrolu robe i putnika, navode slovenski mediji koji se pozivaju na sindikalne izvore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙