FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

OSLO

Norveški desničar koji je prošlo ljeto ubio 77 osoba, uglavnom mladih članova Laburističke stranke, u utorak se na suđenju koje je ušlo u drugi dan hvalio svojim napadom, opisavši ga složenim i spektakularnim, te rekao da bi to ponovno učinio. "Izveo sam najsloženiji i najspektakularniji politički napad u Europi nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Anders Behring Breivik pred sudskim vijećem, čitajući svoju pripremljenu izjavu. "Norvežanima prijeti da u budućnosti postanu manjina u vlastitoj prijestolnici, u vlastitoj zemlji", nastavio je Breivik i poručio da bi "to ponovno učinio". Breivik se izjasnio da nije kriv, rekavši da je aktiviranjem autobombe kod sjedišta vlade u Oslo, pri čemu je poginulo osam ljudi, i krvoprolićem u ljetnom kampu Laburističke stranke, gdje je ubio 69 ljudi, samo branio svoju domovinu.

OSLO

Drugi dan suđenja Andersu Behringu Breiviku, koji je trebao biti posvećen svjedočenju tog ekstremnog desničara odgovornog za prošloljetno ubojstvo 77 ljudi u Norveškoj, započelo je zahtjevom za izuzećem jednog od pet sudaca, koji je priznao da je tražio smrtnu kaznu za Breivika. Tužitelj, obrana i odvjetnici obitelji žrtava zatražili su izuzeće suca porotnika Thomasa Indreboea koji je priznao da je nakon napada 22. srpnja 2011. zatražio smrtnu kaznu za 33-godišnjeg Breivika. Sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen, koja predsjeda sudskim vijećem, zatražila je polusatnu stanku suđenja kako bi razmotrila kompetentnost jednog od svojih četvero kolega koji je nakon napada na jednoj internetskoj stranici napisao: "Smrtna kazna je je jedino pravedno rješenje u toj stvari".

BEJRUT

Vladine snage bombardirale su ciljeve u gradu Homsu i pokrajini Dere gdje su najmanje dvije osobe ubijene u utorak, drugog dana od početka UN-ove misije nadziranja prekida vatre koji je vrlo krhak, a samu misijiu je njezin voditelj nazvao "teškom", javljaju agencije. U pokrajini Deri najmanje su dva civila ubijena, a deseci ranjeni u bombardiranju lokacije Basr al-Harir, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Ta lokacija na koju su se povukle stotine vojnih dezertera izložena je "teškom bombardiranju", objavilo je Opservatorij. U Homsu su dvije četvrti bombardirane od rana jutra, objavila je u utorak ta nevladina udruga i objasnila da 30 posto grada nije pod kontrolom vojske. Nazvan "prijestolnicom (sirijske) revolucije" Homs trpi zadnjih mjeseci silovita bombardiranja, napose u simboličnoj četvrti otpora Baba Amru koja je pala u ruke vojske 1. ožujka pošto je teško razorena.

MOSKVA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u utorak na što skorije slanje misije međunarodnih promatrača u Siriju i optužio je "vanjske snage" da žele potkopati napore posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana za okončanje krvoprolića u toj zemlji, javljaju ruski mediji. "Ima zemalja, vanjskih snaga koje nisu zainteresirane za uspjeh sadašnjih napora Vijeća sigurnosti UN-a i koje pokušavaju zamijeniti Vijeće neslužbenim formatima tipa 'Skupine prijatelja Sirije' i na sve načine ohrabruju oporbu da ne surađuje s vladom, među ostalim u osiguravanju primirja", rekao je Lavrov istaknuvši da je to kontraproduktivno. Po njegovim riječima, "oni to rade dostavom oružja sirijskoj oporbi i poticanjem aktivnosti pobunjenika koji nastavljaju svakodnevno napadati vladine i civilne ciljeve".

ISLAMABAD

Tri udovice i devetero djece i unuka Osame bin Ladena trebali bi u srijedu ujutro biti deportirani iz Pakistana, blizu godinu dana nakon američkog napada u kojem je ubijen šef al-Kaide na sjeveru te zemlje, objavili su njihov odvjetnik i jedan pakistanski dužnosnik. Tri žene, dvije Saudijke i jedna Jemenka, trebale bi biti upućene u Saudijsku Arabiju s njihovo osmero djece i jednim unukom šefa Al-Kaide koji su bili s njima u kućnom pritvoru od svibnja prošle godine, prema tim izvorima. Otputovat će tijekom noći vjerojatno u Saudijsku Arabiju, rekao je njihov odvjetnik, što je potvrdio jedan neimenovani dužnosnik pakistanskih službi sigurnosti. Pakistanske vlasti su uhitile udovice i djecu Bin Ladena nakon američkog napada u kojem je 2. svibnja ubijen šef al-Kaide u Abotabadu.

ZAGREB

Bilateralni odnosi Kosova i Hrvatske su vrlo dobri i odvijaju se kontinuirano, istaknuto je u utorak tijekom razgovora predsjednika saborskog odbora za vanjsku politiku Milorada Pupovca i potpredsjednice kosovske vlade Edite Tahiri, priopćeno je iz Sabora. U razgovoru o političkoj situaciji na Kosovu Edita Tahiri kazala je da je zemlja u procesu demokratizacije i prihvaćanja europskih standarda. Jedan od važnijih prioriteta je i reforma pravosudnog sustava, istaknula je potpredsjednica Tahiri. Kosovska dužnosnica izrazila je zadovoljstvo zaključenjem hrvatskih pregovora s Europskom unijom te uputila čestitke vladi, parlamentu i građanima Hrvatske. Parlament i nadležni odbori spremni su s kolegama s Kosova razmijeniti znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa s Europskom unijom, naglasio je predsjednik Odbora Pupovac.

SARAJEVO

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu bi trebalo utvrditi nacrt državnog proračuna za 2012. godinu kako bi on mogao biti upućen Predsjedništvu BiH i parlamentu na usvajanje, no i dalje je krajnje neizvjesno hoće li stranke koje čine vladajuću koliciju o tome postići suglasnost, prenose u utorak lokalni mediji u BiH. Ministarstvo financija BiH izradilo je prijedlog po kojemu bi državni proračun trebao iznositi 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura), uz naznaku kako je riječ o krajnje restriktivnom izračunu s obzirom na nužne uštede. Raniji ministar financija Dragan Vrankić (HDZ BiH) tvrdio je država ne može funkcionirati s iznosom proračuna koji bi bio manji od milijardu i 80 milijuna KM (oko 540 milijuna eura), što je iznos sredstava odobravanih odlukama o privremenom financiranju u 2011. godini. Stranke iz Federacije BiH u načelu žele povećanje iznosa državnog proračuna, a stranke iz Republike Srpske tome se protive, dok se unutar vladajuće koalicije SDA izričito zalaže za povećanje proračuna.

JERUZALEM

Oko 1200 palestinskih zatvorenika počelo je u utorak štrajk glađu, a 2300 drugih odlučilo je odbijati hranu 24 sata dok traje Dan palestinskih zatvorenika, objavile su izraelske kaznionice. "U okviru Dana zatvorenika, 2300 zatvorenika odbijat će danas hranu, a 1200 drugih počelo je štrajkati glađu", navodi se u priopćenju. Palestinci 17. travnja obilježavaju kao Dan palestinskih zatvorenika. "Ovogodišnje obilježavanje razlikuje se od dosadašnjih jer su se zatvorski uvjeti palestinskih zatvorenika pogoršali", rekao je u ponedjeljak palestinski ministar za zatvorenike Isa Karakae te poručio: "Naš će se narod boriti do oslobođenja svih zatvorenika".

PARIZ

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac sprema se u nedjelju dati svoj glas socijalistu Francoisu Hollandeu u prvom krugu predsjedničkih izbora, piše u utorak dnevni list Le Parisien. Povjesničar Jean-Luc Barre, koji je bivšem konzervativnom predsjedniku pomogao u pisanju memoara, povjerio je tom listu da je "Jacques Chirac bio vjeran sam sebi kada je izjavio da će glasovati za Hollandea". List Le Parisien piše da je obitelj Jacquesa Chiraca, predsjednika od 1995. do 2007., podijeljena prije prvog kruga izbora. Njegova kći Claude Chirac i zet Frederic Salat-Baroux su također skloni Hollandeu. Jedino je supruga bivšeg predsjednika Bernadette odlučna pobornica Nicolasa Sarkozyja, kojem je javno izrazila podršku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙