FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a

ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Komemoracijom u Škabrnji i Sukošanu i svečanim postrojavanjem u vojarni Zemuniku 93. zrakoplovna baza Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) obilježila je danas 19. godišnjicu pogibije pripadnika postrojbe u Škabrnji u obrani osvojenih crta u vojno-redarstvenoj akciji Maslenici te 20. obljetnicu osnutka i djelovanja, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Komemoracija za desetoricu poginulih hrvatskih branitelja: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu, Mladena Veleslavića, Zorana Bašića, Radu Bilavera, Slavka Eraka i Ivana Klarina, pripadnike 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije, održana je na mjesnome groblju Sukošan-Debeljaku i kod spomen-obilježja u Škabrnji.

Dvadeseta obljetnica 93. zrakoplovne baze obilježena je svečanim postrojavanjem pripadnika u vojarni Zemuniku. Čestitajući tu obljetnicu, zapovjednik HRZ-a i PZO-a, brigadni general Dražen Ščuri istaknuo je značenje 93. zrakoplovne baze kao jedne od najvažnijih u HRZ-u i PZO-u.

"Ona svojim aktivnostima daje neizmjeran doprinos civilnome društvu kroz medicinska prevoženja i spašavanje ljudskih života, a kroz gašenje požara pridonosi očuvanju materijalnih dobara. Danas kao punopravna članica NATO-saveza, svoje sposobnosti koristimo za aktivno sudjelovanje na očuvanju i jačanju globalne sigurnosti", rekao je general Ščuri, ističući kako je važno održavati sposobnosti "kroz modernizaciju i remont postojeće tehnike i stalno usavršavanje ljudstva".

Zapovjednik 93. zrakoplovne baze, brigadir Miroslav Kovač govorio je o postrojbi od njezina utemeljenja u ožujku 1992. do danas, podsjećajući da je osnovana u ratnim vremenima. "Zadržala je temeljnu zadaću u školovanju pilotskoga kadra", istaknuo je, dodajući da se, kako je rekao, "isprofilirala" i za mnoge druge zadaće - gašenje požara iz zraka, medicinske letove, traganja i spašavanja te letačke aktivnosti za potrebe Obalne straže.

Govoreći o najvažnijim aktivnostima u zadnjih godinu dana, brigadir Kovač istaknuo je uspješan završetak školovanja letačkoga i zrakoplovno-tehničkog osoblja kao kontinuiranog procesa koji se nastavlja i ove godine. Podsjetio je i na prošlogodišnju protupožarnu sezonu koja je "odrađena s pojačanim intenzitetom" te na iznimno velik angažman u prvim mjesecima ove godine.

Humanost kao jedna od odrednica u radu 93. zrakoplovne baze očitovala se među ostalim i u hitnim medicinskim letovima u kojima je prošle godine prevezeno 412 osoba, ponajviše u ljetnim mjesecima tijekom turističke sezone.

Najistaknutijim pripadnicima postrojbe uručene su pohvale i nagrade, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙