FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razgovori Zapada s Iranom u subotu u Istanbulu

ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Svjetske sile održat će u subotu prve razegovore s Iranom u više od godinu dana, nadajući se da će Teheran ponuditi dovoljno informacija o svojem nuklearnom programu kako bi se produžili pregovori i izbjegla prijetnja bliskoistočnog rata.

Šest zemalja - SAD, Francuska, Njemačka, Kina, Rusija i Velika Britanija - neće postavljati zahtjeve, nego će čekati hoće li Iran pokazati spremnost na ustupke, rekao je jedan zapadni diplomat.

"Na prvom se sastanku od njih očekuje da pokažu ozbiljnost oko pregovora o njihovom nuklearnom programu. Pokažu li je, ući ćemo u bit stvari", dodao je.

Posljednji sastanak svjetskih sila i Irana, pod vodstvom Visoke povjerenice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton završio je neuspjehom, jer se dvije strane nisu uspjele usuglasiti niti oko dnevnog reda sastanka.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je pozvala Iran da iskoristi "priliku" i na sastanku u Istanbulu pruži "uvjerljiv" odgovor na sumnje međunarodne zajednice koje postoje oko njegovog nuklearnog programa.

"Dolaskom za pregovarački stol, Iranci će morati dokazati da su ozbiljni", rekla je novinarima Clinton.

Iran je najavio da će u Turskoj iznijeti "nove inicijative", ali nije rekao o čemu je riječ, a Zapad naglašava potrebu iranske "ozbiljnosti" zato što ne želi "razgovore radi razgovora" kojima bi Teheran samo kupovao vrijeme, već konkretne mjere.

Iran ustrajno tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo civilni i odbija zahtjeve da potpuno prekine obogaćivanje urana, što je proces kojim se može proizvoditi energija, ali i oružje, ovisno o razini do koje se uran obogaćuje. No dao je naslutiti da bi mogao prestati pročišćavati uran do viših razina, pa diplomati i analitičari očekuju da bi to moglo biti u središtu razgovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙