FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD od Rusije uoči pregovora zatražio da upozori Iran

MOSKVA, 14. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države zatražile su od Rusije da informira iransko čelništvo da skori pregovori sa šest svjetskih sila oko nuklearnog programa Teherana predstavljaju njihovu "posljednju priliku", izvijestio je u srijedu ruski dnevni list.

"Izraelci 'de facto' ucjenjuju predsjednika Baracka Obamu. Stavljaju ga u zanimljiv položaj: ili će podržati rat ili izgubiti podršku židovskog lobbyja", prenio je izjavu ruskog diplomatskog izvora list Kommersant.

Posljednjih mjeseci rastu nagađanja da bi Izrael, sa ili bez podrške SAD-a, mogao na neki način napasti iranska nuklearna postrojenja. Skupina zemalja koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka prošloga je tjedna prihvatila ponudu Teherana za nove razgovore o njegovom nuklearnom prgramu, za koji se Zapad pribojava da je pokriće za proizvodnju nuklearnog oružja. Iran, koji niječe da nastoji proizvesti nuklearno oružje, ponudio je u pregovorima iznijeti "nove inicijative", koje nije pobliže odredio.

"Amerikanci inzisitiraju da je sastanak posljednja prilika Teheranu", napisao je Kommersant. Takvo je stajlište, rekao je izvor Kommersantu, iznijela je Hillary Clinton na razgovorima s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejjem Lavrovom. Ona je također zatražila od ruskog kolege da prenese tu poruku iranskim vlastima s kojima Washington nema nikakvih veza.

Rusko ministarstvo nije bilo dostupno za komentar no Kommersant je prenio izjavu Sergeja Rjabkova, zamjenika ministra, da bi prenošenje takve poruke bilo neprofesionalno.

Datum i mjesto razgovora s Iranom još se trebaju dogovoriti. Diplomat je listu rekao da će se razgovori održati u travnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙