FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska sudi pučistima iz 1980.

ANKARA, 5. travnja 2012. (Hina/AFP) - Suđenje sudionicima puča 1980. u Turskoj nastavilo se u četvrtak u Ankari, gdje mediji ne skrivaju zadovoljstvo što prvi put vide na sudu osobe odgovorne za vojni državni udar u zemlji u kojoj su od 1960. izvršena tri vojna udara.

"Turska se napokon sučelila sa svojom pučističkom povijesti", oduševljeno piše list Taraf, poznat po kritici vojske.

Bivšem generalu Kenanu Evrenu, zapovjedniku hunte i bivšem predsjedniku republike i tadašnjem zapovjedniku zračnih snaga Tahsinu Sahinkayi sudi se pred porotom. Optuženici se u srijedu na početku suđenja nisu pojavili u sudnici, budući da su u poodmakloj dobi i bolesni.

Prvo ročište trajalo je devet sati i suci, protivno uobičajenoj proceduri, nisu čitali optužnice protiv dvojice generala zbog toga što su bili odsutni.

Evrenu (94) i Sahinkayi (86) prijeti doživotni zatvor zbog "zločina protiv države". Njihov je slučaj jedinstven u Turskoj, gdje se dosad nije sudilo za državni udar.

Sud je u srijedu počeo saslušavati brojne žrtve tog udara izvršenog 12. rujna 1980. Suđenje se nastavilo u četvrtak ujutro.

Pedeset osoba je pogubljeno, 600.000 je uhićeno, deseci su podlegli mučenju a velik broj se vodio kao nestao u trogodišnjem razdoblju nakon puča.

Provladin dnevnik Zaman podsjeća da je početak suđenja omogućen zahvaljujući izmjeni Ustava iz 2010., kojom je ukinut članak što je štitio pučiste od kaznene odgovornosti.

No, neki komentatori ipak podsjećaju da su mnogi Turci osjetili olakšanje zbog vojne intervencije kojom je zaustavljen kaos, s gotovo svakodnevnim sukobima aktivista desnice i ljevice, i spriječen građanski rat.

Suđenje je dio borbe za vlast između vojske i Stranke pravde i razvoja (AKP, islamističko-konzervativna) na vlasti koja želi ograničiti politički utjecaj vojske.

U tijeku su suđenja za više navodnih urota, s više stotina osumnjičenika, među kojima je i veći broj visokih vojnih dužnosnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙