FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik turske vojske na suđenju zbog terorizma

SILIVRI, 26. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Bivši čelnik turskih oružanih snaga optužen za terorizam stisnutom šakom i mahanjem pozdravio je svoje pristaše u ponedjeljak na povijesnom suđenju koje se smatra indikatorom slabljenja moći vojske koja je nekada u Turskoj bila i iznad političkih čelnika.

General Ilker Basbug, načelnik stožera vojske od 2008 do 2010., razmijenio je pozdrave s bivšim kolegama tijekom kratke stanke suđenja. Optužbe zadiru u posebno osjetljivo područje za Tursku koja je proživjela tri državna udara u drugoj polovici 20. stoljeća. "Turska vojska nikada nije poražena", rekao je Basbugu jedan od kolega časnika. "Naravno! I ovo će proći", odgovorio je Basbug obučen u tamno civilno odijelo.

Sud u zatvorskom kompleksu Silivri na početku procesa potcrtao je slabljenje moći vojske odbacivši Basbugov priziv da njegov slučaj razmotri vrhovni sud.

Basbug je optužen da je vodio tajnu mrežu "Ergenekon" koja stoji iza niza navodnih zavjera protiv vlade premijera Tayyipa Erdogana. Ergenekon se optužuje da je planirao kampanje dezinformiranja, bombaških napada i ubojstava kako bi širio paniku i izazvao vojni udar u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙