FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 13 sati

ZAGREB, 6. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 13 sati.

ZAGREB

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je, nakon upozorenja ministarstva unutarnjih poslova o uplovljavanju slovenskog vojnog broda u hrvatske teritorijalne vode, kontaktirala potpredsjednika slovenske vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i zatražila objašnjenje nastale situacije koja je, kako tvrdi, "suprotna duhu Arbitražnog sporazuma i šteti njegovoj provedbi", priopćio je MVEP.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i ovim putem podsjeća kako se sastavni dio Arbitražnog sporazuma, a o čemu je bilo riječi i tijekom službenih razgovora u okviru prošlomjesečnog posjeta slovenskog ministra vanjskih poslova Zagrebu, temelji na tome da su se obje strane dužne suzdržavati provokacija te incidentnih i dvojbenih situacija do donošenja odluke Arbitražnog suda", stoji u priopćenju. Ministar Erjavec istaknuo je pak, kako prema slovenskim izvorima, nije došlo do uplovljavanja u hrvatske teritorijalne vode. Hrvatsko ministarstvo izrazilo je nadu da u budućnosti neće biti sličnih situacija, te napominje kako će upravo sredinom ovog mjeseca Arbitražni sud započeti s konzultacijama s obje strane.

MOSTAR

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko u četvrtak se u Zagrebu odvojeno sastao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, zamjenikom premijera Nevenom Mimicom i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić ističući da je primjer hrvatskog približavanja Europskoj uniji ohrabrujući i za vlasti u Bosni i Hercegovini, prenijeli su u petak tiskani mediji u BiH. "Vjerujem kako novi osjećaj svrhe, koji je rezultat formiranja Vijeća ministara, zajedno s primjerom Hrvatske kako se može napredovati na euroatlantskom putu, može dovesti do brzog napretka u svezi s drugim neriješenim pitanjima koja stoje pred BiH i njezinim vodstvom", rekao je, po navodima iz OHR-a, austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH. Iz OHR-a su naveli da su sastanci u Zagrebu visokom predstavniku pružili priliku razgovarati o praktičnoj suradnji između Hrvatske i BiH u području gospodarstva nakon priključivanja Hrvatske Europskoj uniji sljedeće godine. Inzko se zahvalio sugovornicima na konstruktivnoj ulozi koju Hrvatska i dalje igra u BiH kao supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i kao buduća članica Europske unije. Pohvalio je i ulogu predsjednika Josipovića u stvaranju "najboljeg ozračja u regiji u posljednjih 20 godina".

SARAJEVO

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u petak u Sarajevu kako se brojni Hrvati katolici koji su prognani tijekom rata u Bosni i Hercegovini i dalje istinski žele vratiti no vlasti ne poduzimaju ništa kako bi im u tom procesu pomogle.

Kazao je kako se moraju osigurati dodatna sredstva za povratak brojnih izbjeglih iz Bosne i Hercegovine, a posebice Hrvata katolika, te je dodao kako su to očekivanja Crkve uoči održavanja regionalne donatorske konferencije što će se krajem travnja održati u Sarajevu. "Brojni hrvati-katolici žele se vratiti i oni prave pritisak na Crkvu jer je politika do sada bila gluha da čuje njihove vapaje", kazao je Puljić na konferenciji za novinstvo u povodu Uskrsa. Pojasnio je kako Crkva stoga želi animirati odgovorne ljude u vlasti da istinski pomognu onima koji se žele vratiti.

SARAJEVO

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio je kako je međunarodna zajednica intervencijom mogla spriječiti rat u Bosni i Hercegovini i njegove katastrofalne posljedice, a tvrdi da je taj ratni sukob bio temeljen na navodnom dogovoru između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o podjeli BiH. "Ja sam mislio da treba odmah intervenirati i tražio sam, ne samo ja nego i drugi iz slovenskog vodstva, kanale prema međunarodnoj zajednici da im kažemo da na vrijeme interveniraju. Mi smo naslućivali da se to neće završiti samo na snajperima već da će to imati strahovite posljedice. Na žalost, Srebrenica je samo stravični, krucijalni završetak", kazao je Kučan kako ga u petak navodi sarajevski "Dnevni avaz". U razgovoru u povodu dvadesete obljetnice od početka opsade Sarajeva, Kučan je istaknuo kako se tijekom procesa raspada bivše SFRJ dalo naslutiti što čeka BiH, posebice zbog ignoriranja međunarodne zajednice.

"To je bio rat protiv BiH. On jest kasnije dobio neke karakteristike etničkog sukoba, ali je to u stvari bio rat protiv BiH zasnovan na neostvarenom dogovoru između Miloševića i Tuđmana o podjeli BiH", istaknuo je Kučan.

PEKING

Napad na Iran izazvao bi razornu odmazdu u regiji i destabilizirao globalni gospodarski oporavak te se međunarodna zajednica mora suzdržati od rata, upozorio je u petak Chen Xiaodong, čelnik odjela za zapadnu Aziju i sjevernu Afriku u kineskom ministarstvu vanjskih poslova. Izrael i Sjedinjene Države prijete Iranu vojnom akcijom zbog netransparentnog nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da je krinka razvoju nuklearnog oružja, a što Teheran niječe. Kina, koja s Iranom tijesno surađuje u energetici i trgovini, zagovara mirno rješenje spora i protivi se sankcijama koje je Zapad jednostrano nametnuo Iranu. "Ako bi se na Iran išlo silom, to bi zacijelo izazvalo odmazdu i još veći vojni sraz, pogoršalo bi kaos i zaprijetilo sigurnosti Hormuškog tjesnaca te drugim strateškim prolazima, povećalo bi svjetske cijene nafte i naštetilo svjetskom gospodarskom oporavku", napisao je Chen.

PARIZ

Francuski elektrodistributer EDF objavio je u petak ujutro da je zaustavljeno curenje na spoju rashladnog sustava u reaktoru br. 2 nuklearne centrale u Penlyju, na zapadu Francuske, rekavši da incident nije imao "nikakve posljedice za okoliš". "Od 04:00 sata jutros više nema curenja na spoju crpke" rashladnog sustava, ističe EDF u priopćenju.

"Nakon normalizacije stanja u rashladnom sustavu jutros je u 5.15 sati ukinuto stanje pojačane pripravnosti" u centrali, dodaje koncern. Reaktor se u četvrtak automatski zaustavio. Služba za nuklearnu sigurnost (ASN) privremeno je svrstala incident u 1. kategoriju (najmanje važnosti) na sedmostupanjskoj ljestvici.

WASHINGTON

Predstavnici islamističkih stranaka, koje su došle na vlast zahvaljujući Arapskom proljeću u Tunisu, Egiptu, Libiji ili Maroku, stigli su u SAD kako bi američku javnost uvjerili da "nisu nikakva prijetnja već jamstvo demokracije i osobnih sloboda".

SAD gaji nepovjerenje prema islamskom fundamentalizmu kojeg vidi kao opasnost za prava žena, manjina i sigurnost Izraela, privilegiranog saveznika Washingtona.

"Ovdje smo da bi raspravljali, prikazali istinu američkoj javnosti o islamu i islamističkim strankama", kazao je Sahbi Atig, predstavnik Ennahde, islamističke stranke koja ima većinu u nacionalnoj skupštini Tunisa. "Islamističke stranke nisu nikakva prijetnja. One su jamac demokracije i osobnih sloboda", dodao je Atig uoči konferencije u prestižnom institutu Carnegie Endowment u Washingtonu.

U razgovoru za Washington Post, Abdul Mawgud Darderi iz egipatske Muslimanske braće, izjavio je da "zid nepovjerenja treba pasti, ali je to posao za dvoje". Glasnogovornik Bijele kuće potvrdio je da se već nekoliko mjeseci vodi dijalog s Muslimanskom braćom, jednim od glavnih aktera u postrevolucionarnom razdoblju u Egiptu.

SAN FERNANDO

Kao i svake godine na Veliki petak nekolicina katolika na Filipinima dala se razapeti na križ, a neki su se bičevali, u prigodi tradicionalnog mjesnog rituala koji Katolička crkva osuđuje, ali koji privlači turiste u potrazi za snažnim osjećajima. Pribijanje na križ i bičevanje organizirano je i u poljodjelskom kraju sjeverno od Manile.

U selu San Pedro Cutud, mjesni čelnici su rekli da će se tijekom dana razapeti dvadesetak kršćana. Nadbiskup Jose Palma, predsjednik Filipinske biskupske konferencije, opetovao je ovog tjedna da Crkva ne odobrava takav ekstremni oblik pobožnosti, ali one koji je vrše ne osuđuje kao grešnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙