FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 24. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Dvoje kandidata iz zemalja u razvoju i Amerikanac sudjeluju u utrci za dužnost predsjednika Svjetske banke na kojoj je dosad bio Amerikanac Robert Zoellick, priopćila je u petak ta ustanova za pomoć razvoju. Troje kandidata su Amerikanac Jim Yong Kim, Kolumbijac Jose Antonio Ocampo i Nigerijka Ngozi Okonjo-Iweala, ističe banka u priopćenju objavljenom nakon isteka roka za predaju kandidatura. Kima, malo poznatog u javnosti, liječnika i antropologa, rektora sveučilišta u Dartmouthu, u petak je na sveopće iznenađenje predstavio američki predsjednik Barack Obama, nekoliko sati nakon objave kandidature Okonjo-Iweale, nigerijske ministrice financija i bivše izvršne direktorice Svjetske banke. Ocampo, bivši kolumbijski ministar financija koji danas radi kao profesor na sveučilištu Columbiji u New Yorku, objavio je svoju kandidaturu u srijedu.

BAMAKO

Pobunjeni Tuarezi najavili su da nastavljaju svoju "ofenzivu" u Maliju, gdje i dalje nema pouzdanih vijesti o sudbini predsjednika Amadoua Toumanija Tourea kojeg su u četvrtak svrgnuli vojnici, sve više izolirani nakon brojnih poziva na povratak ustavnog poretka. U petak su kolale proturječne informacije o stanju u Bamaku, nakon kratkog prekida signala javne televizije koju su zauzeli pučisti. Neke su informacije govorile da je vođa hunte, kapetan Amadou Sanogo, uhićen, pa čak i da je mrtav. "To su glasine", uzvratila je hunta u televizijskoj izjavi malo poslije 19.30 sati po mjesnom vremenu, rekavši da je "sve u redu" i da je stanje pod nadzorom. Nešto ranije, kapetan Sanogo je slične izjave dao novinaru agencije France Pressea u vezi s čelnicima režima predsjednika Tourea: oni su "živi i zdravi" i "uskoro će biti izručeni malijskom pravosuđu". "Zasad vam neću reći" gdje je Toure, "on je dobro i na sigurnom je", kazao je Sanogo, ne uklonivši neizvjesnost u vezi s njegovom sudbinom.

LJUBLJANA

Ekonomska kriza u Europi i posljedično jačanje ekstremizma ugrožavaju ranjive skupine i manjine, a stari kontinent postaje manje privlačan za imigrante koji su potrebni njegovoj ekonomiji, ocijenio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg. Hammarberg je ovih dana boravio u dvodnevnom posjetu Sloveniji na kraju svoje zaključne turneje po zemljama jugoistočne Europe, na kraju svog mandata. "Vidimo vrlo negativne pravce razvoja ekstremizma u Europi. Ovo je teško razdoblje, nimalo dobro za ljudska prava", rekao je Hammarberg za slovenski list, pojašnjavajući da se šire antisemitizam, te rastu neprijateljski osjećaji prema Romima i homoseksualnim osobama, a jača i islamofobija zbog neopravdane "političke identifikacije" muslimana s fanaticima.

SEUL

Sjevernokorejski parlament održat će 13. travnja godišnju sjednicu, u času kada Pjongjang planira lansirati raketu u svemir, usprkos kritikama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika koji tvrde da je riječ o prikrivenom ispitivanju vojne rakete, javila je u subotu službena sjevernokorejska agencija KCNA. Ta godišnja sjednica Vrhovne narodne skupštine, prva otkako je Kim Jong-un u prosincu preuzeo vlast, održat će se dva dana prije stote obljetnice rođenja prvog sjevernokorejskog vođe Kim Il-sunga. Pjongjang planira između 12. i 16. travnja lansirati civilni promatrački satelit kako bi obilježio tu obljetnicu, što SAD i saveznici ocjenjuju kao prikriveno lansiranje rakete i kršenje UN-ovih rezolucija koje Sjevernoj Koreji zabranjuju nuklearne i balističke pokuse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙