FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 09:30 sati

ZAGREB, 6. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

MOSKVA

Rusija je u petak ocijenila da je presuda koju su Sjedinjene Države izrekle Viktoru Butu zbog preprodaje oružja "neutemeljena i pristrana", te obećala da će "učiniti sve" za njegovo izručenje, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Rusija "smatra presudu američkog suda koji je Viktora Buta osudio na 25 godina zatvora, neutemeljenom i pristranom", ističe ministarstvo u priopćenju te dodaje da će "učiniti sve potrebno kako bi ga se izručilo domovini". Na sudu u New Yorku, sutkinja Shira Scheindlin osudila je Buta na najmanju predviđenu kaznu od 25 godina zatvora za jednu od točaka optužnice te na po 15 godina za preostale tri točke, te mu izrekla jedinstvenu kaznu od 25 godina. Osuđen je za pokušaj prodaje arsenala pušaka i raketa američkim tajnim agentima koji su se predstavljali kao pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC). Uhićen je u Tajlandu 2008. pošto je, po optužnici, prihvatio ponudu za prodaju tog oružja, kojim su lažni gerilci, kako su mu tvrdili, namjeravali rušiti američke helikoptere koji pomažu kolumbijskoj vojsci u sukobu s FARC-om.

PARIZ

Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA), važna skupina unutar tuareške pobune u Maliju, proglasila je u petak "neovisnost Azavada" u izjavi na svojoj mrežnoj stranici i preko jednog od svojih glasnogovornika za postaju France24. "Od danas proglašavamo neovisnost Azavada", rekao je Mosa Ag Ataher, istaknuvši da želi poštovati "granice susjednih država". Glasnogovornik je osudio otmicu alžirskog konzula u gradu Gau u četvrtak u operaciji "terorističke skupine". Alžir je potvrdio da je skupina "neidentificiranih" napadača odvela konzula i šestero njegovih suradnika "na nepoznato mjesto". Azavad je područje koje Tuarezi smatraju svojom kolijevkom. Državni udar protiv predsjednika Amadoua Toumanija Tourea prije dva tjedna gurnuo je Mali u kaos: pobunjeni Tuarezi i islamističke skupine preuzeli su koncem prošlog tjedna nadzor nad trima gradovima na sjeveru - Kidalom, Gaom i Timbuktuom - ne naišavši na otpor loše opremljene malijske vojske koja je u rasapu i presjekavši zemlju popola.

LOS ANGELES

Američka Obalna straža je topovskom paljbom sa svog broda u petak rano ujutro potopila japanski "ukleti brod" koji je nakon tsunamija 11. ožujka 2011. doplutao do obala Aljaske gdje je ugrožavao pomorski promet. Ribarski brod Ryou-Un Maru bez posade prvi put je primijećen 24. ožujka u Tihom oceanu ispred kanadske obale. Američka Obalna straža ga je potopila u američkim vodama, ispred obala Aljaske. "Brod je bio opasan za pomorski promet", rekla je za agenciju France Presse Sara Francis, glasnogovornica Obalne straže. "Brod je bio dug između 45 i 60 metara, bio je napušten, neosvijetljen i plutao je. U mraku je bio ozbiljna opasnost za druge brodove koji plove tim područjem", dodala je. Što se tiče prijetnje onečišćenja okoliša, Obalna straža tvrdi da nema veće opasnosti.

LJUBLJANA - Slovenska je vlada u četvrtak predložila parlamentu rebalans državnog proračuna s mjerama štednje kojima namjerava prepoloviti proračunski deficit u ovoj godini, a koji nije usklađen sa sindikatima od kojih neki prijete štrajkom. Premijer Janez Janša je na sjednici gospodarsko-socijalnog vijeća potvrdio da je vlada uputila parlamentu prijedlog rebalansa proračuna, koji predviđa smanjenje plaća u javnom sektoru za 15 posto, smanjenje broja državnih blagdana i smanjenje izdataka za zdravstvo. Prema Janšinim riječima, Slovenija nema mnogo vremena za rasprave o mjerama štednje, jer je proračun za ovu godinu nerealan budući da se temeljio na prognozi gospodarskog rasta i rasta fiskalnih prihoda. Janša je također rekao da ne isključuje moguće povećanje PDV-a, koji sada iznosi 20 posto, upozorivši da povećanje PDV-a nije "slamka spasa" koja može zamijeniti štednju i biti alternativa ozbiljnim rezovima u javnoj potrošnji.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u četvrtak birače da na predstojećim predsjedničkim izborima glasuju za njega i tako nastave programe štednje te je upozorio da će se Francuska u suprotnom suočiti s krizom poput one u Grčkoj i Španjolskoj. Sarkozy je, iznoseći svoj izborni program na konferenciji za novinare u Parizu, rekao da se Francuska nalazi na "povijesnom raskrižju" između teških mjera štednje i katastrofalnog povratka na nekontrolirano trošenje. "Neke europske zemlje nalaze se na rubu ponora", istaknuo je Sarkozy i obećao da Francuska pod njegovim vodstvom može ponovno biti konkurentna, inovativna, zemlja koja investira i smanjuje troškove. Aktualni francuski predsjednik optužio je socijalističkog protukandidata Francoisa Hollandea da puno obećava, da "nudi gozbu novog trošenja" za koju nitko ne zna tko će je platiti. Najnovije ankete pokazuju da konzervativni Sarkozy i socijalist Hollande imaju jednake izglede u prvom izbornom krugu 22. travnja, dok se u drugom krugu 6. svibnja očekuje pobjeda Hollandea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙