FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu oštro osudio Grassovu pjesmu

TEL AVIV/BERLIN , 5. travnja 2012. (Hina/AFP) - Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, njemački književnik Guenter Grass u četvrtak je izjavio kako smatra da je on meta kampanje čiji je cilj uništiti njegovu reputaciju, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro osudio Grassovu pjesmu, u kojoj on navodi da je izraelski nuklearni program, a ne iranski prijetnja svjetskome miru.

Gostujući u tv-emisiji programa 3Sat, pisac je kazao kako je u pjesmi prozvao "izraelsku vladu", a ne izraelski narod.

"Njegove su izjave ignorantske i sramotne i svaka poštena osoba na ovome svijetu mora ih osuditi", rekao je Netanyahu izrazivši uvjerenje da su Grassovi motivi antisemitski.

"Šest desetljeća on je krio svoju prošlost pripadnika jedinice Waffen SS-a. Usto, ne iznenađuje da on definira samo židovsku državu kao najveću prijetnju svjetskome miru i protivi se njezinu opremanju sredstvima za samoobranu", rekao je Netanyahu, aludirajući na podmornice kojima Njemačka oprema židovsku državu. Izraelski premijer je sramotnom ocijenio i Grassovu usporedbu Irana i Izraela.

"U Iranu postoji režim koji poriče holokaust te poziva na uništenje Izraela. Usporedba govori vrlo malo o Izraelu i puno o gospodinu Grassu. Iran, a ne Izrael, predstavlja prijetnju svjetskome miru. Iran, a ne Izrael prijeti da će uništiti druge zemlje. Iran, a ne Izrael podupire terorističke organizacije koje ispaljuju rakete na nevine civile. Iran, a ne Izrael podupire masakr koji sirijski režim provodi nad svojim civilima. Iran, a ne Izrael, kamenuje žene, vješa homoseksualce i nemilosrdno vrši pritisak na više desetaka milijuna građana u svojoj zemlji", rekao je Netanyahu.

U pjesmi "Što se mora reći" objavljenoj u srijedu u nekoliko europskih listova, 84-godišnji njemački pisac napisao je da iranske nuklearne ambicije nisu dokazane. Pjesma je izazvala oštre kritike u Njemačkoj, ali i među židovskim zajednicama u svijetu. Izraelsko veleposlanstvo u Njemačkoj ocijenilo je da je pjesma u skladu s tradicijom klevete pred Pesah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙