FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN "duboko zabrinut" zbog eskalacije nasilja u Pojasu Gaze

NEW YORK, 12. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u ponedjeljak je izrazio krajnju zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze.

"Duboko sam zabrinut zbog najnovije eskalacije nasilja između Gaze i Izraela a civili još jednom plaćaju strašnu cijenu", rekao je Ban Vijeću sigurnosti UN-a. On je istaknuo da su napadi raketama na izraelske civile "neprihvatljivi" i zatražio od Izraela da postupa "maksimalno suzdržano".

Napade raketama iz Pojasa Gaze na jug Izraela osudila je i državna tajnica SAD-a Hillary Clinton i pozvala sve strane da pokušaju vratiti mir.

"Dopustite mi da, također, najoštrijim riječima osudim napade raketama iz Gaze na južni Izrael koji su se nastavili tijekom vikenda", rekla je Clinton Vijeću sigurnosti UN-a. "Pozivamo sve odgovorne da odmah zaustave te napade. Pozivamo obje strane, sve strane, da poduzmu sve napore da vrate mir".

Nasilje, koje se razbuktalo u petak, slijedi poznat obrazac po kojem palestinski militanti raketama napadaju Izrael a Izrael provodi zračne napade u enklavi koja je pod nadzorom Hamasa, no krvoprolića bi se obično okončavala nakon nekoliko dana neslužbenim primirjem.

Viši dužnosnik Hamasa je u ponedjeljak izjavio da će na granici Gaze i Izrela vjerojatno uskoro nastupiti primirje ali da vrijeme ovisi o Izraelu. "Očekujem da se stvari smire", rekao je Mahmud al-Zahar agenciji Reuters u Kairu. "Izjave koje dolaze od njih (Izraela) javno ili putem posrednika, posebice Egipta, govore da oni ne žele eskalaciju".

Na pitanje za koje vrijeme će doći do primirja Zahar je rekao da to ne zna te da to visi o Izraelu, koji je optužio da je ubojstvom jednog od zapovjednika palestinskih ekstremista prošlog petka izazvao najnoviji val nasilja.

Najnovija eskalacija počela je u petak kada je Izrael ubio dvojicu vođu militanata u Pojasu Gaze. Ponedjeljak je bio četvrti dana sukoba u kojima su poginula 23 Palestinca, većinom militanata, a ranjena su najmanje 74 Palestinca, uglavnom civila, i troje Izraelaca.

U izraelskim zračnim napadima u ponedjeljak su ubijena dva palestinska militanta ali i jedan stariji muškarca i njegova kćer, rekle su zdravstvene službe u Gazi. U eksploziji, za koju Palestinci tvrde da ju je izazvao izraelski projektil, poginuo je jedan 15-godišnji Palestinac no izraelska vojska niječe da je izvršila taj napad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙