FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 4. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Čelnik Europske središnje banke (ECB) u srijedu je na tiskovnoj konferenciji upozorio na opasnost mogućeg posustajanja oporavka u eurozoni, a prognozira i da se stopa inflacije prije iduće godine neće spuštati ispod dva posto. "I dalje postoji mogućnost snižavanja gospodarskih prognoza. Prevladavaju rizici koji bi mogli dovesti do sniženja prognoza", kazao je Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon redovnog zasjedanja na kojem su zadržane važeće kamatne stope na rekordno niskih jedan posto. Bančina ocjena stanja u gospodarstvu više-manje je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec. Draghi je kazao kako upravno vijeće ECB-a rizike za inflaciju u srednjoročnom razdoblju ocjenjuje uravnoteženima, s tim da postoji veća opasnost od jačanja inflacije, nego od njezina slabljenja u ovoj godini. U ECB-u žele da stopa inflacije bude u visini približno dva posto, no ona je već 16 mjeseci zaredom iznad te razine. Osvrnuo se također na nekonvencionalne mjere ECB-a, uključujući trogodišnje jeftine zajmove u ukupnom iznosu od 1.000 milijardi eura, podsjećajući da su one privremene, no nije želio govoriti o eventualnom vremenskom okviru za njihovo ukidanje. Vladama eurozone poručio je da odgovorno izvršavaju svoje obveze, ističući kako je to od ključne važnosti za gospodarski rast.

BRUXELLES - Potrošači u eurozoni smanjili su potrošnju u veljači, pritisnuti tvrdokornom inflacijom, rastom nezaposlenosti i zamrznutim plaćama u privatnom i javnom sektoru. Promet u maloprodaji eurozone pao je u veljači 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestio je u srijedu Eurostat. U 27-članoj Europskoj uniji bio je manji 0,4 posto. Na godišnjoj razini promet u maloprodaji eurozone smanjio se u veljači za 2,1 posto dok je u EU27 bio manji za 1,1 posto. Među pojedinim zemljama najveći je pad prometa na godišnjoj razini zabilježen u Portugalu, za 9,6 posto, Bugarskoj, za 6,4 posto, i Španjolskoj, za 6,2 posto. Najveći rast zabilježen je u Estoniji za 14,8 posto, te Latviji za 10 posto i Danskoj za 8,1 posto.

MADRID/LISABON - Troškovi zaduživanja Španjolske u srijedu su skočili na aukciji obveznica jer Madridu očito nije pošlo za rukom da vrlo štedljivim proračunom umiri bojazni ulagača u vezi stanja financija te posrnule članice eurozone, dok je aukcija trezorskih zapisa susjednog Portugala privukla snažnu potražnju. Španjolska je na današnjoj aukciji prodala 2,6 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja za tri, četiri i osam godina, i to uz osjetno više prinose nego na prethodnim sličnim aukcijama. Na današnjoj aukciji planirala se zadužiti za 2,5 do 3,5 milijardi eura. Prosječan prinos na obveznice s rokom dospijeća 2015. uvećan je na 2,89 posto, s 2,44 posto na zadnjoj sličnoj aukciji, održanoj 15. ožujka. Uz kamatnu stopu od 4,319 posto Madrid je prodao obveznice s rokom dospijeća 2016., nasuprot 3,376 posto koliko je iznosila na aukciji početkom ožujka. Obveznice s rokom vraćanja 2020. prodane su uz prinos od 5,338 posto, dok je na zadnjoj sličnoj aukciji u rujnu prošle godine prinos iznosio 5,156 posto. S druge strane, susjedni Portugal glatko se danas zadužio za iznos od milijardu eura, prodavši trezorske zapise s rokom vraćanja za 18 mjeseci, na prvoj takvoj aukciji od ožujka prošle godine. Prosječan prinos za to novo izdanje iznosio je 4,537 posto, u usporedbi s 5,993 posto koliko je iznosio u prošlogodišnjem ožujku, prije nego što se Portugal povukao s tržišta obveznica.

BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila zakonodavni prijedlog koji bi trebao olakšati registraciju motornih vozila, koja su već bila registrirana u nekoj drugoj zemlji članici, što je jedna od glavnih poteškoća za mobilnost građana unutar jedinstvenog europskog tržišta. Trenutačno postupak registracije vozila u nekoj drugoj zemlji članici traje prosječno oko pet tjedana i košta oko 400 eura, stoga Komisija predlaže nova pravila koja bi trebala znatno smanjiti rokove i troškove preregistracije vozila. "Današnji prijedlog omogućit će uklanjanje nepotrebnih formalnosti pri registraciji vozila i skraćenje postupka", rekao je povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani. Prijedlog Komisije moraju prihvatiti zemlje članice i Europski parlament da bi stupio na snagu. Prijedlog donosi poboljšanja i za tvrtke koje se bave iznajmljivanjem autombila. Prijedlog predviđa i tijesnu suradnju tijela zaduženih za registraciju vozila u zemljama članicama, što će onemogućiti registraciju ukradenih vozila. Godišnje se unutar EU-a preseli oko 3,5 milijuna vozila, a prema procjenama Komisije, nova pravila bi omogućila uštedu od 1,5 milijardi eura na tehničkim i adminstrativnim formalnostima.

MOSTAR - Međunarodna agencija za kreditni rejting Moody's snizila je kreditni rejting Bosni i Hercegovini na B3, a izmijenila je i izglede u "na promatranju - negativno", objavila je u srijedu Centralna banka BiH. "Kao rezultat svojih analiza 3. travnja agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's Investors Service snizila je BiH suvereni kreditni rejting na 'B3' i izmijenila izglede 'na promatranju - negativno'", navodi se u priopćenju koje je središnja banka BiH objavila na svojim internet stranicama. Moody's je tako kreditni rejting BiH sa "B2/negativan" snizio na "B3/na promatranju-negativno". Obje su te ocjene u kategoriji neinvesticijskog rejtinga, odnosno pokazuju kreditnu sposobnost sa špekulativnim elementima i visokim kreditnim rizikom. Centralna banka BiH u svom priopćenju podsjeća da je u ožujku ove godine agencija Standard & Poor's potvrdila BiH kreditni rejting "B" i izglede s ranijih na "promatranju - negativno" izmijenila na "stabilne izglede".

LONDON/NEW YORK - Euro se u srijedu na međunarodnim tržištima spustio na najnižu razinu prema dolaru u posljednja tri tjedna nakon što je čelnik Europske središnje banke upozorio da oporavku u eurozoni i dalje prijete rizici povezani s dužničkom krizom i cijenama roba. Euro je tako oslabio prema dolaru za više od 0,6 posto, na 1,3141 dolar. Ranije se nakratko spustio na 1,3105 dolara, najnižu razinu od sredine ožujka. Jedinstvena europska valuta bila je na gubitku i prema jenu, i to u visini čak jedan posto. Eurom se tako trgovalo po 107,88 jena, što je njegova najniža razina od 13. ožujka. Dolar je pak oslabio 0,54 posto prema jenu i njime se trgovalo po 82,35 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙