FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brazil objavio nove mjere za oživljavanje industrije

BRASILIA, 4. travnja 2012. (Hina/AFP) - Brazil je predstavio javnosti novi paket mjera za poticanje gospodarskog rasta i oživljavanje posustalog industrijskog sektora.

"Vlada pokreće nove mjere kako bi ojačala brazilsko gospodarstvo i odgovorila na probleme koje je stvorila kriza u svjetskom gospodarstvu", kazao je u utorak ministar financija Guido Mantega vodećim brazilskim industrijalcima i sindikalnim čelnicima na skupu na kojem je bila nazočna i predsjednica Dilma Rousseff.

Nakon što je prošlog mjeseca objavljeno da je gospodarstvo u prošloj godini poraslo samo 2,7 posto a industrija samo 1,6 posto, vlada je najavila nove korake za poticanje rasta.

Nove mjere trebale bi pomoći izvoznicima i dopuna su paketu poticaja za industriju koji je vlada objavila u kolovozu prošle godine.

Vlada tako namjerava kupovati brazilske proizvode koji su do 25 posto skuplji od uvoznih, primjerice u sektorima proizvodnje lijekova i građevinskih strojeva.

Namjeravaju također potaknuti brži razvoj sektora informacijskih tehnologija i komunikacija kupovinom računala za škole i širenjem usluga širokopojasnog pristupa internetu na cijelu zemlju.

Automobilska industrija također će dobiti novu pomoć.

Ministar financija nije isključio ni mogućnost novih mjera kojima bi se ograničilo jačanje reala prema dolaru i mjera za suzbijanje nepravedne inzemne konikurencije.

"To nije protekcionizam", ustvrdio je.

Brazilsko je gospodarstvo šesto po veličini u svijetu a vlada pripisuje jačanje reala 'valutnom ratu' koji su pokrenule razvijene zemlje, zapljuskujući tržište dolarima putem jeftinih kredita.

Priljev deviza u zemlje poput Brazila koje imaju visoke kamatne stope dovodi do jačanja brazilske valute i poskupljuje brazilski izvoz.

Vlada je prošle godine nastojala ojačati industriju poreznim poticajima za radno intenzivne sektore poput automobilske i vojne industrije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙