FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burze jugoistočne Europe potpisale platformu o zajedničkom djelovanju

SARAJEVO, 27. ožujka 2012.(Hina) - Ravnatelji burzi vrijednosnih papira iz osam država jugoistočne Europe potpisali su u utorak u Sarajevu platformu za zajednički rad, što je projekt kojega su zajednički potaknuli Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Glavni cilj platforme je poboljšanje suradnje burzi vrijednosnih papira i olakšanje pristupa izvorima financiranja u regiji ne bi li se na taj način potaknuo razvoj privatnog sektora, ali i dalji rast domaćih i inozemnih investicija.

Projekt bi trebao osigurati razmjenu iskustava te pomoći boljem ukupnom razumijevanju funkcioniranja financijskih tržišta.

Glavni tajnik RCC-a Hido Biščević kazao je kako je glavni poticaj za ovakvu suradnju došao od samih burzi. Kazao je kako se sva tržišta u jugoistočnoj Europi suočavaju sa sličnim izazovima u nastojanjima da se oporave od posljedica globalne recesije pa je njihova suradnja tim potrebnija.

Podsjetio je na značajan pad financijskog poslovanja u regiji proteklih godina koji je izravna posljedica globalnih financijskih kretanja.

"Razlozi za (suradnju) nisu samo ekonomski", kazao je Biščević dodajući kako je potrebno dalje jačati zajedničko tržište u regiji.

Ravnatelj USAID-a za BiH Allan Reed kazao je kako platforma predstavlja važan korak ka harmonizaciji i integriranju tržišta kapitala.

"Integriranje tržišta kapitala u jugoistočnoj Europi važno je kako za kratkoročni tako i za dugoročni gospodarski razvoj u regiji. Tržišta kapitala osiguravaju ključni izvor financiranja i kapitala za tvrtke iz privatnog sektora što omogućava otvaranje novih radnih mjesta i vodi ka održivom gospodarskom razvoju", izjavio je Reed.

Izvršni direktor Zagrebačke burze Tomislav Gračan, koji je i sudjelovao na ceremoniji potpisivanja u Sarajevu, kazao je Hini kako je platforma nadogradnja suradnje burzi u regiji koja je i do sada postojala.

"Ona stvara niz mogućnosti u budućnosti, no tek kada se pokrene neki pojedinačni projekt i kada burze daju pojedinačnu inicijativu u smisli razvitka tržišta kapitala, novih proizvoda i usluga i traženja jedinstvenog pravnog okvira, tek tada će platforma dobiti na značenju", kazao je Gračan dodajući kako je taj projekt prvi korak koji tek treba pokazati svoju vrijednost u budućnosti.

Podsjetio je kako je globalna financijska kriza utjecala na pad financijskih tržišta u cijelom svijetu pa tako i na Zagrebačkoj burzi.

"Ipak ove godine mi na Zagrebačkoj burzi osjećamo lagani optimizam i rekao bih da u njoj imamo velika očekivanja", kazao je Gračan dodajući kako se to odnosi i na očekivanje većeg prometa kao i broja transakcija nego u 2011. godini.

Uz Zagrebačku burzu potpisnici platforme su i burze iz Ljubljane, Beograda, Tirane, Skoplja, Podgorice, Sarajeva i Banje Luke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙