FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 2. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti emitiranih do 12.30

RIGA - Latvijski predsjednik države Andris Berzinš potpisao je u ponedjeljak u Rigi Zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji odmah po svečanom dočeku predsjednika Ive Josipovića koji je počeo dvodnevni i prvi službeni posjet toj baltičkoj članici Unije. Latvijski parlament ratificirao je 22. ožujka Ugovor o pristupanju Hrvatske EU, ali na snagu je stupio u trenutku kada ga je potpisao predsjednik Berzinš za što je iskorišten posjet njegova hrvatskog kolege. Latvija je od samog početka hrvatske neovisnosti aktivno zagovarala hrvatske vanjskopolitičke ciljeve i aktivno podupirala njezin ulazak u NATO. Službena je Riga stalno snažno i bezuvjetno podržavala što skoriji završetak pregovora između Hrvatske i EU. Josipović i Berzinš su nakon potpisivanja Zakona o ratifikaciji pristupnog Ugovora počeli razgovore u četiri oka nakon čega će se obratiti medijima. Tijekom dana hrvatski predsjednik će se na radnom ručku sastati i s premijerom Valdisom Dombrovskisom iz vlade desnog centra, a zatim će posjetiti i Muzej Okupacije.

SUBOTICA - U Novom Sadu je zbog subotnje tragedije u diskoteci "Kontrast", u kojoj je u požaru poginulo šestoro mladih, od ponedjeljka trodnevna žalost, prenijeli su odluku s izvanredne sjednice Gradskoga vijeća vojvođanski mediji. Radio televizija Vojvodine (RTV) je objavila da su poginule tri djevojke i tri mladića, svi dvadesetogodišnjaci. Policija je zbog tragedije privela i odredila mjere zadržavanja za vlasnika objekta i dvojicu zakupaca. Oni su privedeni zbog "osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo - teško djelo protiv opće sigurnosti ne provodeći zakonske mjere zaštite od požara", objavio je RTV. Uzrok požara su vjerojatno neispravni kabeli ispod pozornice. Dojava o požaru kasnila je 15 minuta. U tom malom prostoru bio je prevelik broj ljudi. Mediji prenose procjene kako bih je bilo više od 350. Po nalogu ministra unutarnjih poslova Srbije Ivice Dačića od utorka će početi izvanredna inspekcijska kontrola svih lokala u Srbiji.

BEOGRAD - Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine (BiH) Bariša Čolak ocijenio je za beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' od ponedjeljka da nema pravnih zapreka za potpisivanje Protokola između BiH i Srbije o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida te dodao kako se radi na tome da protokol uskoro bude potpisan. Protokol je trebao biti potpisan u Bruxellesu potkraj studenog 2011., no potpisivanje je otkazano na zahtjev tri člana Predsjedništva BiH koji su ocijenili kako je tijekom pregovora o tom dokumentu prekršen uobičajeni postupak za sklapanje međudržavnih sporazuma. Čolak navodi kako su dva ministarstva već razmijenila tekstove ugovora o izručenju vlastitih državljana za kaznena djela organiziranog kriminala i da su već pokrenute odgovarajuće procedure za zaključenje ovog ugovora. Takvi ugovori bit će zaključeni s Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom i oni će "otkloniti pogodnost dvojnog državljanstva za osobe koja to državljanstvo zlorabe na način da bi izbjegle kaznene postupke ili kaznene osude". Do zaključenja ovog ugovora svakako je moguće ovaj problem riješiti kroz institut ustupanja kaznenog gonjenja'', zaključuje Čolak.

MOSKVA - U padu ruskog zrakoplova s 43 putnika i članova posade u zapadnom Sibiru u ponedjeljak su poginule 32 osobe, a 11 je ranjeno, prema najnovijim podacima ruskog ministarstva za hitne situacije. Prema prethodnim podacima poginulo je 29 osoba, a 14 je ranjeno. Putnički zrakoplov ATR 72 ruske kompanije Utair srušio se 45 kilometara od zapadnosibirskog grada Tjumena, dodaje se u priopćenju. U zrakoplovu je bilo 39 putnika i 4 člana posade. ATR 72 je zrakoplov s dva turbopropelerna motora, kapaciteta 74 mjesta europske proizvodnje.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić odlučit će u utorak ili srijedu hoće li prijevremene predsjedničke izbore raspisati u svibnju istodobno s parlamentarnima, javljaju u ponedjeljak beogradski mediji i podsjećaju da bi u tom slučaju podnio ostavku na dužnost koju bi privremeno obnašala predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović. Tadić je izjavio kako će odluku o održavanju prijevremenih izbora za predsjednika Srbije donijeti u utorak ili srijedu, a na pitanje o čemu ta odluka ovisi, rekao je kako će javnost o tome biti na vrijeme obaviještena. Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je spremna preuzeti dužnost predsjednika i ne očekuje da bi u razdoblju do konstituiranja nove vlasti bilo većih problema u funkcioniranju države. Ako Tadić idućih dana odluči podnijeti ostavku, prvi krug predsjedničkih izbora u Srbiji održat će se, kako se očekuje, 6. svibnja, istoga dana kada i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Tadić je prisegnuo na petogodišnji mandat 15. veljače 2008. Prema ustavu, redoviti predsjednički izbori raspisuju se 90 dana prije isteka mandata, a trebali bi biti završeni 30 dana prije isteka mandata.

YANGON - Čelnica prodemokratske oporbe u Mianmaru Aung San Suu Kyi, čija je Nacionalna liga za demokraciju (NLD) premoćno pobijedila na djelomičnim parlamentarnim izborima u nedjelju u Mianmaru, pozdravila je u ponedjeljak "početak novog doba". "To će biti početak novog doba", rekla je u govoru u sjedištu stranke. "Ponajprije to je pobjeda onih koji su odlučili da moraju sudjelovati u političkom procesu ove zemlje", rekla je političarka i dobitnica Nobelove nagrade za mir. Još nije objavljen službeni rezultat, ali stranka NLD je u ponedjeljak obznanila da je osvojila 43 od 44 mjesta na tim povijesnim izborima koji su ključan test vjerodostojnosti početnih reformi vlade kojoj je hunta prije godinu dana prepustila vlast. "Dama", kako zovu 66-godišnju Suu Kyi, istaknula je da "nije toliko bitan broj osvojenih zastupničkih mjesta, već činjenica da ljudi pokazuju toliko entuzijazma za sudjelovanje u demokratskom procesu". Rezultatom ostvarenim u nedjelju na djelomičnim izborima za popunu 45 slobodnih od ukupno 664 zastupničkih mjesta, NLD neće moći ugroziti parlamentarnu većinu stranke na vlasti Unije za solidarnost i razvitak (USDP). USDP je nastao iz bivše masovne vojne organizacije pomoću koje se stari režim održavao na vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙