FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS objavio ispravljene podatke o robnoj razmjeni

ZAGREB, 29. ožujka 2012. (Hina) - Hrvatski robni izvoz u prošloj je godini iznosio 71,3 milijarde kuna, što je za 9,9 posto više nego u 2010. godini, dok je istodobno uvoz porastao za 9,7 posto, na gotovo 121 milijardu kuna, pa je vanjskotrgovinski deficit prošle godine iznosio 49,7 milijardi kuna, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku koji je danas objavio ispravak priopćenja o robnoj razmjeni u prošloj godini.

Naime, danas objavljeni podaci bitno se razlikuju od podataka koje je DZS objavio krajem siječnja ove godine - izvoz u 2011. po novim podacima veći za oko 5,8 milijardi kuna, uvoz je veći za 12,2 milijarde kuna, a deficit je porastao za oko 6,5 milijardi kuna.

Također je korigiran i podatak o pokrivenosti uvoza izvozom u prošloj godini i on je smanjen s ranijih objavljenih 60,3 posto na 58,9 posto.

Iz DZS-a ispravak i veliku razliku u odnosu na podatke iz siječnja objašnjavaju činjenicom da im nisu dostavljani sveobuhvatni podaci Carinske uprave, odnosno da je nedostajao dio Jedinstvenih carinskih deklaracija s početka svakog mjeseca za razdoblje od veljače do prosinca 2011.

Iz Zavoda objašnjavaju da je pri obradi podataka za cijelu prošlu godinu, odnosno kontrolom podataka koja obuhvaća svih dvanaest mjeseci, ustanovljena nedosljednost u podacima. Stoga je DZS od Carinske uprave zatražio provjeru, a nakon toga i ponovnu dostavu podataka za cijelu 2011.

Budući da su razlike koje bi se pojavile u konačnim podacima u odnosu na privremene znatno veće nego što su uobičajene razlike između privremenih i konačnih podataka robne razmjene s inozemstvom, DZS je odlučio objaviti ispravak privremenih podataka prije objave konačnih podataka (u srpnju ove godine).

Zbog revizije podataka o robnoj razmjeni, iz DZS-a su najavili da će idući tjedan objaviti i revidirane podatke o BDP-u za sva tromjesečja prošle godine.

Ispravljeni podaci o robnoj razmjeni u prošloj godini pokazuju i da je, izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u 2011. ukupno iznosio 9,6 milijardi eura, što je 7,7 posto više nego godinu ranije, dok je uvoz povećan za 7,5 posto, na 16,3 milijarde eura.

Tako je manjak u robnoj razmjeni s iznozemstvom iznosio 6,7 milijardi eura, što je za oko 7,3 posto veći deficit nego 2010. godine.

Svi se ti podaci, kao i u iskazivanju robne razmjene u kunama, osjetno razlikuju u odnosu na podatke objavljene krajem siječnja - izvoz je po novim podacima veći za oko 774 milijuna eura, a uvoz za 1,6 milijardi eura te je umjesto pada uvoza zabilježen njegov rast i posljedično umjesto pada deficita njegov rast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙