FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD: oporavak gospodarstava eurozone zaostaje za ostalim članicama G7

PARIZ, 29. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Oporavak gospodarstva eurozone uvelike zaostaje za onim SAD-a i Kanade, upozorila je u četvrtak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), te središnjim bankama savjetovala da nastave s poticajnom monetarnom politikom, jer je oporavak u svijetu još krhak.

OECD za sedam najvećih svjetskih gospodarstava skupine G7 prognozira prosječnu stopu rasta od 1,9 posto na godišnjoj razini za prvo i drugo tromjesečje ove godine, napominjući pritom da među članicama postoje velike razlike.

Za eurozonu, koja se vrlo sporo izvlači iz dužničke krize, u OECD-u prognoziraju najslabiji oporavak. Za francusko i talijansko gospodarstvo u prvom tromjesečju prognoziraju pad aktivnosti, dok bi njemačko moglo porasti za svega 0,1 posto.

Zbog slabe industrijske proizvodnje i krhkog optimizma među potrošačima Italija je zapala u recesiju, a u prvom bi tromjesečju njezin BDP mogao pasti za 1,6 posto na godišnjoj razini, nakon čega se u drugom tromjesečju očekuje pad od 0,1 posto, procjenjuju u OECD-u.

Poboljšanje stanja na američkom tržištu rada trebalo bi pomoći najvećem svjetskom gospodarstvu da na godišnjoj razini zabilježi rast od 2,9 posto u prvom tromjesečju i u visini 2,8 posto u drugom tromjesečju, smatra OECD.

Za Veliku Britaniju u OECD-u prognoziraju pad aktivnosti od 0,4 posto u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon čega bi trebao uslijediti rast od 0,5 posto u drugom tromjesečju.

U svjetlu i nadalje krhkog oporavka, iz OECD-a stoga savjetuju da bi središnje banke trebale biti spremne održati niske kamatne stope i zadržati druge krizne mjere još kroz dulje vrijeme.

"Monetarna politika mora biti poticajna u srednjoročnom razdoblju kako bi omogućila nastavak oporavka", kazao je glavni ekonomist OECD-a Pier Carlo Padoan.

S rekordnim opterećenjima u svojim bilancama, Europska središnja banka i američka središnja banka FED suočavaju se u posljednje vrijeme s učestalijim pozivima da privedu kraju nekonvencionalne mjere koje su uvele u posljednje tri godine kako bi subzile financijsku krizu.

Među rizicima za ukupnu prognozu u OECD-u ističu rastuće cijene nafte, koje su od početka godine porasle za 15 posto. Njihov rast pridonijet će povećanju stope inflacije u razvijenim zemljama za mršavih 0,25 postotnih bodova, a rast srezati u idućih godinu dana u prosjeku za 0,1 do 0,2 posto, procjenjuju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙