FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 29. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u petak u posjetu Republici Austriji, a tom prigodom razgovarat će s visokim austrijskim dužnosnicima o skoro ulasku Hrvatske u EU te drugim aktualnim temama, priopćeno je u četvrtak iz MVEP-a. Tijekom boravka u Beču, šefica hrvatske diplomacije sastat će se s vicekancelarom i saveznim ministrom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Spindeleggerom, a primit će ju i savezni predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer. Predviđeni su također susreti ministrice Vesne Pusić s Barbarom Prammer, predsjednicom Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije te Fritzom Neugebauerom, drugim predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije i predsjednikom Parlamentarnog odbora za EU pitanja.

TOKIO

Sjeverna Koreja počela je puniti gorivom rezervoare rakete koju želi lansirati polovicom travnja usprkos apelima međunarodne zajednice za odustajanjem od tog plana koji je naveo SAD na prekid isporuke pomoći u hrani. "Lansiranje se bliži. Vjerojatan datum je 12. ili 13. travnja", izjavio je izvor blizak sjevernokorejskoj vladi japanskom dnevniku Tokyo Shimbun od četvrtka. Sjeverna Koreja tvrdi da je riječ o lansiranju satelita koji nema vojnu namjenu. U Seulu južnokorejsko ministarstvo obrane nije željelo komentirati nastalu situaciju. Washington je u srijedu navečer najavio prekid isporuke pomoći. "Bili smo natjerani na prekid isporuke pomoći u hrani Sjevernoj Koreji" zbog odluke Sjevera da lansira raketu, izjavio je Peter Lavoy, pomoćnik američkog tajnika obrane zadužen za azijske poslove, pred zastupnicima u Kongresu.

BAGDAD

Šeik Sabah Al-Ahmad Al-Sabah stigao je u četvrtak u Bagdad na arapski summit što je prvi posjet kuvajtskog emira Iraku od 1990., kada su iračke snage pod vodstvom tadašnjeg predsjednika Sadama Huseina napale Kuvajt. Irački premijer Nuri al-Maliki dočekao je kuvajtskog emira u zračnoj luci uz državničke počasti, objavila je televizija. Više od 20 godina od Zaljevskog rata koji je počeo iračkom invazijom na Kuvajt, brojna otvorena pitanja između dviju zemalja još čekaju rješenje, a napose zajednička granica i naknada ratne štete za sedam mjeseci okupacije Kuvajta od kolovoza 1990. do veljače 1991. Emir će sudjelovati na summitu Arapske lige u Palači republike, mjestu na kojem je bivši diktator Sadam Husein, smaknut u prosincu 2006., obznanio napad na Kuvajt.

SARAJEVO

Tisuće žena koje su doživjele silovanje tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine i danas čekaju kažnjavanje počinitelja tih zločina, a država ne poduzima gotovo nikakve mjere kako bi im olakšala suočavanje s posljedicama zlostavljanja kojemu su bile izložene, ocjena je organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI), iznesena u izvješću koje je u četvrtak predstavljeno u Sarajevu. Zamjenica direktora programa AI za Europu i središnju Aziju Jezerca Tigany istaknula je kako nakon gotovo dva desetljeća od završetka rata vlasti uporno izbjegavaju provesti obveze koje su preuzele kako bi osigurale kažnjavanje svih počinitelja ratnih zločina uključujući i slučajeve seksualnog zlostavljanja. "AI je u BiH dokumentirao na stotine oblika silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama", podsjetila je Tigany dodajući kako su nakon rata opetovano upućivani pozivi vlastima da osiguraju kažnjavanje silovatelja i pomoć žrtvama. "Pravda je ključna za osiguravanje trajnog mira. Nekažnjavanje zločina može potaknuti daljnje sukobe i potaknuti počinitelje da nastave sa zlostavljanjima", kazala je Tigany.

NEW DELHI

Zemlje takozvane skupine BRICS izrazile su zabrinutost zbog sporog odvijanja reformi u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u nacrtu deklaracije u kojoj se također poziva na transparentni proces odabira novog predsjednika Svjetske banke. Čelnici zemalja BRICS-a - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - sastaju se u indijskoj prijestolnici New Delhiju u četvrtak. Obećane promjene koje bi tim zemljama dale veća glasačka prava u MMF-u još mora ratificirati SAD. Također postoji nezadovoljstvo glede reforme skupine G7 i Vijeća sigurnosti UN-a gdje Indija i Brazil već godinama pokušavaju dobiti stalna mjesta.

STOCKHOLM

Švedski ministar obrane u četvrtak je, nakon višetjednih pritisaka, podnio ostavku pošto je objavljeno da Švedska planira pomoći Saudijskoj Arabiji u gradnji tvornice oružja. Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji izazvala je kritike u zemlji koja se ponosi zalaganjem za ljudska prava, a vijest o pomoći u izgradnji tvornice izazvala je bijes javnosti. Ministar obrane Sten Tolgfors "preživio" je u ožujku prva izvješća kako državna agencija za razvoj naoružanja FOI planira pomoći Saudijskoj Arabiji, rekavši da za to nije znao i da je FOI prekoračio ovlasti. Manjinska vlada desnog centra, koja se sastoji od četiriju stranaka, izgubila je na popularnosti nakon što su oporbeni socijaldemokrati izabrali novog popularnog čelnika.

TOULOUSE

Pogreb sedmerostrukog ubojice iz Toulousea Mohameda Meraha održat će se u Francuskoj "u roku od 24 sata", nakon što je zbog sigurnosnih razloga Alžir odbio primiti njegovo tijelo, izjavio je predstavnik Velike džamije u Parizu. "Obitelj me je zadužila da organiziram pogreb u roku od 24 sata u Francuskoj, nakon što je Alžir odbio primiti njegovo tijelo, navodeći sigurnosne razloge za svoju odluku", kazao je Abdalah Zekri. Prema njegovim riječima, Merah bi trebao biti pokopan u Toulouseu, na muslimanskom dijelu groblja Cornebarrieu. Merah je trebao biti pokopan u selu Bezzaz u alžirskom okrugu Essouagui, u kojem je rođen njegov otac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙