FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) i Delegacija EU-a u Hrvatskoj predstavili su danas regionalnu inicijativu "Okvir za investicije na Zapadnom Balkanu (WBIF)" koja je financirana sredstvima EU-a. WBIF je inicijativa pokrenuta 2009. koja udružuje bespovratna sredstva sa zajmovima za investicije u sektorima prometa, energetike, zaštite okoliša i socijalne infrastrukture, te za razvoj privatnog sektora i energetske efikasnosti. Dosad su kroz WBIF odobrena 122 zahtjeva ukupne vrijednosti 220 milijuna eura, za pripremu 111 infrastrukturnih projekata diljem Zapadnog Balkana, a dosad su finacijske institucije pokazale interes za kreditiranje u iznosu 5,6 milijardi eura investicija čija je ukupna vrijednost 10 milijardi eura. Što se tiče Hrvatske, u razdoblju od 2009. do 2011. za financiranje pripreme osam projekata iz energetike i socijalne infrastrukture odobreno je 8,8 milijuna eura bespovratnih sredstava, a ukupni investicijski potencijal tih projekata procijenjen je na 800 milijuna eura. Tih osam projekata trenutno je u fazi pripreme projektne dokumentacije, a namijenjeni su za projekte plinifikacije koje provodi Plinacro, Sveučilišni kampus u Zadru i SECEL - edukacijski centar za podzetništvo, kazao je pomoćnik ministra regionalnog razvoja Matija Derk. Za 2012. imamo devet novih prijava, ali još ne znamo koje će biti odobrene, no za izradu projektne dokumentacije traži se 10,9 milijuna eura, dodao je Derk.

ZAGREB - Prostor Hrvatske i Bosne i Hercegovine toliko se isprepliće da je normalno da dvije zemlje pri izradi prostornih planova i strategija međusobno surađuju i savjetuju se po pitanju usuglašavanja sa ključnim infrastrukturnim planovima u obje zemlje, izjavio je danas ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak uoči radnog sastanka s ministrom zaduženim za prostorno uređenje u Federaciji BiH Desnicom Radivojevićem u Zagrebu. Tema sastanka dvojice ministara i njihovih suradnika je nacrt prostornog plana Federacije BiH za razdoblje 2008.-2028., čija je izrada, kako se čulo, u završnoj fazi i trebao bi biti gotov za mjesec do dva odnosno do početka ljeta. Radni sastanak održava se, kako je kazao ministar Vrdoljak, na inicijativu ministra Radivojevića jer se prostorni planovi i strategije Hrvatske i BiH trebaju usuglasiti sa ključnim infrastrukturnim planovima u obje zemlje, među kojima i energetskim. Istaknuvši da su danas u Zagreb došli razmijeniti određena otvorena pitanja vezana za prostorni plan BiH te usuglasiti kontaktne točke tako da to sve bude usuglašeno s prostornom strategijom Hrvatske, Radivojević je kazao kako od Hrvatske uz suradnju očekuju i konkretnu pomoć, posebno kod izgradnje infrastrukturnih objekata vezanih za prometne koridor, vodno područje, energetiku, uključujući plinski sustav i druga.

ZAGREB - Predstavnici Ine i HŽ Vuče vlakova potpisali su danas godišnji ugovor za nabavu 29 milijuna litara dizelskog goriva eurodizel za pogon HŽ-ovih lokomotiva, a procijenjena vrijednost ugovora uključujući popust i PDV je približno 280 milijuna kuna. Gorivo će se isporučivati prema dnevnim potrebama na 19 lokacija u Hrvatskoj. Godišnji ugovor HŽ Vuče vlakova i Ine sklopljen je na temelju Okvirnog sporazuma za opskrbu gorivom. Taj sporazum sklopljen je na četiri godine, a u tom razdoblju isporučit će se više od 100 milijuna litara goriva. Procijenjena vrijednost Okvirnog sporazuma s popustom i PDV-om je približno 920 milijuna kuna. Direktor HŽ Vuče vlakova Damir Tot kazao je na potpisivanju ugovora da angažman Ine jamči sigurnu opskrbu kvalitetnim gorivom.

ZAGREB - Ministarstvo turizma u predsezoni očekuje pozitivne turističke rezultate, a anketa koju je provelo među 38 najvećih turističkih tvrtki pokazuje da te tvrtke u razdoblju od travnja do lipnja predviđaju oko šest posto više dolazaka turista i oko 4,5 posto više noćenja. Temeljem analize prošlogodišnjeg turističkog prometa i podataka iz ankete koju je Ministarstvo turizma provelo među 38 najvećih turističkih tvrtki u svim primorskim županijama te gradu Zagrebu, a koje u svom sastavu imaju hotele, turistička naselja i kampove, od travnja do lipnja ove godine u Hrvatskoj se očekuju pozitivni rezultati turističkog prometa, navodi se u priopćenju Ministarstva. Po podacima iz ankete, turistički promet u travnju trebao bi biti na prošlogodišnjoj razini, dok bi svibanj mogao biti bitno bolji, jer se u tom mjesecu očekuju dvoznamenkasti postoci porasta turističkog prometa. Prema trenutnim najavama, lipanj bi mogao biti otprilike na prošlogodišnjoj razini, ali s obzirom da su rezervacije još u tijeku i da je u tom mjesecu nekoliko praznika i blagdana, iz Ministarstva ističu da ima razloga za optimizam i ostvarenje dobrih rezultata.

OSIJEK - Osječko Gospodarsko-socijalno vijeće zaključilo je danas kako je bez odlaganja potrebno dugoročno riješiti problem poslovanja osječke Zračne luke kako te tvrtka ne bi ponovno zapala u teškoće, a upravi Hrvatskih željeznica i Ministarstvu prometa ukazat će se na potrebu većih ulaganja na ovome području. Pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Zvonimir Prgomet kazao je kako je radnicima Zračne luke Osijek, koja je u većinskom državnom vlasništvu, nedavno isplaćeno 3,6 milijuna kuna za zaostale plaće za listopad, studeni i prosinac prošle godine. Preostalo je isplatiti plaće za siječanj i veljaču, a u razgovorima s resornim Ministarstvom najavljeno je kako bi se do 15. travnja radnicima za to trebalo isplatiti još 1,9 milijuna kuna. Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo upozorio je kako se problem poslovanja osječke Zračne luke ne može riješiti "vatrogasnim mjerama" te da se još uvijek očekuje sazivanje skupštine društva na kojoj se treba imenovati nova uprava tvrtke. U raspravi o željezničkom prometu upozoreno je kako razvojnih projekata HŽ-a na ovome području nema. Dosadašnji odnos HŽ-a prema ovome području bio je loš i ova Vlada to treba mijenjati, kazao je Bubalo.

ZAGREB - Ingra je zaključila novi ugovor u Alžiru te uskoro započinje s aktivnostima na projektu isporuke, montaže i puštanja u probni rad hidromehaničke opreme na brani Tagharist u Alžiru, izvijestili su danas iz Ingre. Vrijednost ugovora je 21,5 milijun kuna, a rok realizacije 12 mjeseci. Ingra i njen alžirski partner, tvrtka Cosider T.P., u siječnju su uspješno završili pregovore oko projekta izvođenja radova na brani Tagharist, a jučer su u Alžiru obje strane potpisale ugovor, navodi se u priopćenju. Ingri je to drugi u nizu posao s istim investitorom. Ugovaranjem ovoga posla Ingra nastavlja provedbu nove strategije koja težište stavlja na povratak na ciljana tradicionalna tržišta i povećanje udjela prihoda iz poslovanja u inozemstvu, ističu iz Ingre.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za siječanj ove godine iznosila je 6.382 kune, što je za 44 kune ili nominalno 0,7 posto manje od plaće za prosinac prošle godine, objavio je Odjel za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. U odnosu na siječanj prošle godine zagrebačka prosječna neto plaća za siječanj ove godine veća je za 2,5 posto ili za 154 kune. Najniže neto plaće u Zagrebu za siječanj ove godine isplaćene su u zaštitnim i istražnim djelatnostima u iznosu od 3.180 kuna, potom u proizvodnji odjeće 3.214 kuna. S druge strane, u dvjema djelatnostima prosjeci za siječanj veći su od deset tisuća kuna, a to su upravljačke djelatnosti; savjetovanje u vezi s upravljanjem s 13.097 kuna te promidžba (reklama i propaganda) i istraživanje tržišta s 12.820 kuna.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze danas stagnira, ukazujući na neodlučnost tržišta da odlučnije krene u nekom smjeru nakon prošlotjedne korekcije, no i dalje se održava iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,04 posto, na 1.804 boda, a Crobex10 0,16 posto, na 981 bodu. Redovni promet dionicama premašio je 10 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego jučer u ovo doba. Najlikvidnija je do podneva bila dionica Petrokemije, sa 4,66 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 4,89 posto, na 284 kune. Po visini prometa slijedi dionica AD Plastika, sa 785,5 tisuća kuna, i blagim rastom cijene, za 0,65 posto, na 126,8 kuna. Cijena dionice HT-a stagnira na 205 kuna, uz promet od 701.000 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene izdvajaju se dionice Luke Rijeke, koje su oslabile 4,14 posto, te Luke Ploče za 3,11 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,05 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,510713 kune. Na vrijednosti je prema kuni izgubio i švicarski franak, za 0,03 posto, pa njegov srednji tečaj iznosi 6,228822 kune, a oslabila je i britanska funta, za 0,17 posto, na 8,971229 kuna. Istodobno je američki dolar ojačao prema kuni za 0,05 posto i njegov srednji tečaj na tečajnici HNB-a iznosi 5,628532 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙