FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 26. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Hrvatska ubrzano radi na pripremama za punopravno članstvo kada će iz strukturhih i Kohezijskog fonda EU-a moći povlačiti višestruko veće iznose nego što do sada u pretpristupnom razdoblju, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić nakon sastanka s povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom. "U pretpristupnom razdoblju Hrvatska je imala na raspolaganju negdje oko 150 miliuna eura godišnje, a sada ulazimo u razdoblje u kojem ćemo na raspolaganju godišnje imati preko milijardu eura. Po tome se vidi koliko je posao pred Hrvatskom u fazi priprema za povlačenje tih sredstava i koliko još moramo raditi na jačanju apsorpcijskih kapaciteta", rekao je Grčić, koji je sastanak s Fuelom ocijenio vrlo uspješnim.

LJUBLJANA - Slovenski Socijalni demokrati (SD) pozvali su u ponedjeljak vladu da požuri s postupkom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Zastupnik SD-a Samo Bevk podnio je parlamentu pisanu inicijativu s prijedlogom da vlada što prije pripremi zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom i dade ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje. "Hrvatski pristupni ugovor već su ratificirale Slovačka, Madžarska, Bugarska, Italija i Malta, ratifikacija je započeta u najmanje još 6 država.", poručio je Bevk u pismu ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, pozivajući ga da Slovenija započne s ratifikacijom u svjetlu činjenice da su odnosi između dviju država "odlični".

SUBOTICA - Nekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca iz Vojvodine zatražili su podršku javnosti za preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem bi sastavu bile Republika Srbija i Republika Vojvodina, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji. Pojam autonomije istrošen je i devastiran i zato je potreban "novi povijesni dogovor Srbije i Vojvodine" o rekonstrukciji države, prema kojem bi buduću SRS činile dvije ravnopravne federalne jedinice, Republika Srbija i Republika Vojvodina, izjavili su na konferenciji za novinare Živan Berisavljević i Đorđe Subotić, predlagatelji ideje.U tome povodu za 1. travnja je najavljena konvencija na kojoj će biti zatražena podrška javnosti za deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.

MOSKVA - Mirovni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan u ponedjeljak je rekao da se kriza u Siriji ne može beskonačno odugovlačiti ali da ne može odrediti rok za njeno rješenje. "Nije praktično iznositi vremenske planove i rokove dok se strane nisu složile", rekao je Annan novinarima u Moskvi gdje se u nedjelju sastao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovim. Ruski je predsjednik ocijenio da su prijedlozi Kofija Annana "posljednja prilika za izbjegavanje dugog građanskog rata" u Siriji te da će Annanu pružiti svu moguću potporu. Annan je tijekom nedavnog posjeta Damasku predložio da se zaustavi nasilje pod nadzorom UN-a, povuku vladine snage i teško naoružanje iz gradova u kojima se održavaju prosvjedi, uvede svakodnevni dvosatni prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i osigura pristup svim ugroženim područjima.

ŽENEVA - Sirija je i službeno odgovorila na mirovni plan u šest točaka koji joj je predao Kofi Annan, zajednički izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige, a koji podupiru u svjetske sile, objavio je u ponedjeljak Annanov glasnogovornik. "Sirijska je vlada i službeno odgovorila na plan zajedničkoga izaslanika za Siriju Kofija Annana... G. Annan proučava (taj odgovor) i uskoro će reagirati", rekao je Annanov glasnogovornik Ahmad Fozi. Prije toga, također u ponedjeljak, Annan je novinarima u Moskvi rekao kako ne može postaviti krajnji rok za rezoluciju o Siriji u kojoj već godinu dana režim nasilno guši prosvjede, ali rekao je i da se ta kriza ne može nastaviti unedogled.

WASHINGTON - Vrhovni sud Sjedinjenih Država počinje u ponedjeljak trodnevnu raspravu o zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju predsjednika Baracka Obame te ako presudi da je protivan ustavu, mogao bi snažno utjecati na kampanju za predsjedničke izbore krajem godine. Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju Obama je predvidio zdravstvenu skrb za 32 milijuna Amerikanca koji nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje. U srži prijepora je ključna odredba koja propisuje da svaki Amerikanac, pod prijetnjom sankcija, mora do 2014., zaključiti neku policu zdravstvenog osiguranja. O tome će sud raspravljati u utorak, a u srijedu o tome može li zakon preživjeti ako se takva mjera ukine.

SARAJEVO - Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Saveza nezavisnih saocijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik predložili su odgodu općinskih izbora koji bi se u Bosni i Hercegovini trebali održati u listopadu, zaključivši kako bi bilo racionalnije provesti ih 2014. godine za kada je najavljena provedba općih izbora.Nakon sastanka Tihića i Dodika u Banjoj Luci, priopćeno je kako su dvojica političara procijenila da bi dvogodišnja odgoda općinskih izbora donijela znatne uštede i racionalizirala cijeli izborni proces. Najavljeno je kako će ova inicijativa biti proslijeđena tijelima vlasti BiH, a očekuje se da se o njoj očituju i ostale političke stranke.

SARAJEVO - Optužnica protiv radikalnog islamista Mevlida Jašarevića, koji je u listopadu 2011. pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu, bit će podignuta u idućih mjesec dana i njega će se teretiti za kazneno djelo terorizma, najavio je u ponedjeljak u Sarajevu Dubravko Čampara, tužitelj državnog odvjetništva BiH koji vodi istragu o tome slučaju nakon posebne sjednice zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost parlamenta BiH. Na toj su sjednici, uz predstavnike državnog suda i drćavnog odvjetništva, sudjelovali i čelnici svih ključnih sigurnosnih agencija koje djeluju u BiH, a glavna tema rasprave koja je vođena bio je upravo "slučaj Jašarević" odnosno istraga o napadu od 28. listopada prošle godine.

WASHINGTON - Iran i šest svjetskih sila suglasili su se da se susretnu 13. travnja na novim razgovorima o iranskom nuklearnom programu no neuspjeh prethodnog kruga razgovora i spor oko teme razgovora blokiraju dogovor o mjestu sastanka, prenose u ponedjeljak američki mediji. Predstavnici Irana prije 14 mjeseci održali su sastanak u Istanbulu sa SAD-om, Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom, no razgovori su prekinuti nakon dva dana jer nije postignut dogovor o temi sastanka. Iran želi da se razgovori nastave u Istanbulu no ostale zemlje nisu suglasne s obzirom na to da su posljednji razgovori održani tamo i završili su neuspjehom. Drugom mogućem mjestu - Beču protivi se Iran jer je tamo sjedište međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙