FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sati

ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić izjavio je da sadašnja vlada ne skriva podatke o nezaposlenosti koja je dosegnula čak 20,1 posto u veljači i da je najavljivala da će broj nezaposlenih rasti. Ministar Mrsić gostovao je danas na radiju "Soundset Plavi" i komentirao rekordnu nezaposlenost koja je u veljači bila čak 20,1 posto uz napomenu da je vlada to i predvidjela te su u proračunu povećana sredstva za nezaposlene što je, rekao je, bila jedna od rijetkih povećanih stavki u proračunu. "Najavljivali smo da će biti teško, da će porasti broj nezaposlenih. Ta je brojka lani bila mistificirana, skrivana, pa je za turističke sezone bilo malo lakše, pa se opet broj nezaposlenih počeo 'skrivati' na jesen ", izjavio je Mrsić. Upozorio je da postoji i brojka koju ljudi obično ne prate - brojka zaposlenih u Republici Hrvatskoj, te napomenuo da se ona može naći na stranici Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje. Istaknuo je da je broj zaposlenih u posljednje tri godine manji za 250 tisuća te ustvrdio da je razlog tomu što je stalo gospodarstvo. Kad se pak gospodarstvo, u skladu sa svim mjerama koje vlada poduzima, pokrene u drugoj polovici godine, trebat će, rekao je Mrsić, šest mjeseci da vidimo stvarni pad broja nezaposlenih.

SPLIT

Ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar uprave Arsen Bauk najavili su danas tijekom posjeta Kliničkom bolničkom centru Split da će dječja dnevna bolnica u KBC-u biti dovršena do kraja godine. "Uskoro će se raspisati natječaj nakon čega bi se trebali izabrati izvođači i konačno početi gradnja", kazao je ministar Ostojić, ističući da su liječnici te bolnice u samom vrhu u Europi po kvaliteti usluga. Ministar se obvezao da će nabaviti 2,7 milijuna kuna koliko još nedostaje za dovršetak dječje dnevne bolnice. Do sad je osigurano 1,3 milijuna kuna. Predstojnik Klinike za dječje bolesti dr. Neven Pavlov istaknuo je da sadašnja dnevna bolnica radi u vrlo neadekvatnim uvjetima. Godišnje se obavi između 1500 i 1700 intervencija, od čega oko 700 intervencija otpada na onkološke bolesnike. "Potreba za dnevnom bolnicom je velika, jer je, na žalost, broj onkoloških bolesnika najmlađe dobi sve veći", kazao je dr. Pavlov. Ministar Ostojić je na kraju napomenuo kako očekuje da se i u Splitu objedini Hitni medicinski prijam. Vrlo dobro znam da je to gorući problem, rekao je i dodao da je samo osam bolnica objedinilo hitni medicinski prijem a da među njima nije splitska bolnica.

ZAGREB

Osam osoba privedeno je danas zbog sumnje da su povezani s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskim putovnicama, doznaje se u MUP-u. "Privedene osobe su na kriminalističkom istraživanju i za sada ne možemo govoriti o pojedinostima akcije", izjavila je večeras Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić. Potvrdila je samo kako se privedene osobe povezuje s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskim putovnicama. Mediji nagađaju da je riječ o osobama koje su sudjelovale u izdavanju hrvatskih putovnica pripadnicima srbijanskog i crnogorskog kriminalnog podzemlja te da su među privedenima i policijski službenici, zaposlenici MUP-ove administracije te diplomatskih misija i konzularnih ureda iz Sarajeva i Tuzle. Navodno ih se sumnjiči da su posljednjih godina izdali stotinu putovnica koje su, među ostalim, završile i kod pripadnika tzv. Zemunskog klana. Cijena putovnice navodno se kretala od 10 do 50 tisuća eura. Službenih potvrda o tome za sada nema, a u policiji i državnom odvjetništvu o pojedinostima ne žele govoriti. Osumnjičeni su odvedeni na ispitivanje u prostorije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK). Nakon što ih se službeno uhiti policija ima 16 sati za ispitivanje, a potom ih mora predati državnom odvjetništvu ili pustiti na slobodu. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je prije mjesec dana nakon sjednice vlade izjavio da uskoro očekuje rasvjetljavanje okolnosti pod kojima su osobe iz srbijanskog kriminalnog miljea dolazile do hrvatskih putovnica, ali i uhićenje odgovornih.

SLOVONSKI BROD

Na Prvom forumu novih tehnologija i inovacija "InnetForum 2012.", koji se danas i sutra održava u Slavonskome Brodu, okupili su se mnogi inovatori kako bi predstavili svoje inovacije radi njihove komercijalizacije te stručnjaci i gospodarstvenici kako bi se upoznali s novim tehnologijama i dostignućima te ostvarili kontakte i suradnju. "Želja nam je da Innetforum postane tradicija. S tematizacijom obnovljivih izvora energije i inovacija, te povezivanjem znanstvenoga i poduzetničkog sektora ciljamo na dodanu vrijednost za cijelo hrvatsko gospodarstvo", rekao je na otvorenju dvodnevnoga skupa Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskoga Broda, koji je organizator skupa. Direktor Razvojne agencije Slavonskoga Broda Vjeran Milković kaže kako žele "isprovocirati poduzetnike i obrtnike te ostalu javnost da razmišljaju o nužnosti uvođenja inovacija i novih tehnologija u proizvodnju", a predsjednik inovatora Hrvatske Stjepan Car ističe kako je važno znati da u nas ima tvrtaka koje su inovativne i koje su počele 'biznis' gradeći svoj proizvod. "Mediji najčešće kao glavne događaje prate nagrade na raznim sajmovima inovacija, a zaboravljaju kako to ne podrazumijeva i tržišni uspjeh", kaže Car, a slično ističe Niko Majdandžić, član Akademije tehničkih znanosti, poznat po inovacijama u IT industriji. "Inovatori imaju ideja, ali nedostaje onih koji će to plasirati i poduprijeti pa sedamdeset posto uspješnih partnera pronalaze u inozemstvu", kaže Majdandžić.

SPLIT

Splitski vokalni sastav Cantores Maruli dobitnik je nagrade "Umjetnih naroda moga" za osobit doprinos očuvanju i promidžbi hrvatske kulturne baštine za 2011. godinu, a koju dodijeljuje ustanova Muzeji Ivana Meštrovića, priopćili su danas iz Muzeja. Kako je obrazloženo, vokalnom sastavu Cantores Maruli nagrada je dodijeljena za projekt "Priča o Marku Maruliću", koji je premijerno predstavljen 20. travnja 2011. godine u crkvici Sv. Križa u Meštrovićevim Crikvinama -Kaštelcu u Splitu." 'Priča o Marku Maruliću' je vrijedno glazbeno literarno ostvarenje koje inovativnim i suvremenim izričajem integrira prebogatu glazbenu, literarnu i pučku tradiciju reinterpretirajući antologijska djela hrvatske kulturne nematerijalne baštine", navodi se u priopćenju Muzeja Ivana Meštrovića. Nagrada "Umjetnik naroda moga" vokalnom sastavu Catores Maruli bit će uručena ove nedjelje, 25. ožujka, u katedrali sv. Dujma prigodom koncerta tog sastava, a u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture. Ovo je treću godinu za redom da se dodijeljuje nagrada "Umjetnik naroda moga". To je priznanje za 2010. godinu dobio Goran Golovko i Olja Lozica za dramaturšku obradu i režiju kazališne predstave "Smij i suze starega Splita" Ivana Kovačića, a za 2009. godinu nagrada je pripala Katarini Livljanić i njezinom ansamblu za srednjovjekovnu glazbu "Dialogos" za projekt Dalmatica.

ZAGREB

U Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru održan je danas prvi sastanak regionalnih UNESCO-vih centara za kulturnu baštinu koji je okupio brojne predstavnike ministarstava kulture i vanjskih poslova europskih zemalja te predstavnike Europske komisije, Svjetske banke i drugih važnih međunarodnih institucija. Skup pod nazivom "First Meeting of the Regional Centres for Cultural Heritage in South-Eastern Europe: Cooperation, Partnerships, Funding" (Prvi sastanak Regionalnih centara za kulturnu baštinu u Jugoistočnoj Europi: suradnja, partnerstvo, financiranje) otvorio je zamjenik hrvatske ministrice kulture Berislav Šipuš, koji je zahvalio uredu UNESCO-a u Veneciji za promicanje projekata suradnje u Jugoistočnoj Europi, izvijestilo je Ministarstvo kulture na svojim mrežnim stranicama. Šipuš se posebno osvrnuo na uspješan nastavak niza inicijativa usmjerenih na osiguranje nastavka suradnje i sinergije svih postojećih aktivnosti u regiji Jugoistočne Europe. Regionalni centri izvrsnosti, pokrenuti u okviru godišnjih ministarskih konferencija o kulturnom naslijeđu u Jugoistočnoj Europi uz potporu UNESCO-a, ključni su partneri u unapređenju sub-regionalne suradnje i razvoja institucionalnih i stručnih kapaciteta za očuvanje kulturne baštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙