FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) jučer su u 18 sati počeli s blokadom prometnica koja će trajati bez prekida do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka. Nakon popodnevnog sastanka, predstavnik Saveza Branko Zorić rekao je novinarima da će blokade biti na svim prosvjednim punktovima osim na Slavonskoj aveniji u Zagrebu. Predstavnici Saveza uputili su ispriku hrvatskim građanima zbog problema koji će za vrijeme blokade nastati u prometu. Zorić je rekao da smatra kako se u rješavanje toga problema trebaju uključiti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i premijer Zoran Milanović. Napominje da je revolt Saveza, koji predstavlja više od 80 posto proizvođača koji proizvode više od 450 milijuna litara mlijeka, izazvao sramotan sporazum koji su 23. veljače potpisali mljekari koji nisu članovi Savjeta za mlijeko. Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka mole građane za razumijevanje jer, ističu, cijena mlijeka koja im se nudi znači gašenje dvije trećine farmi na kojima se proizvodi hrvatsko mlijeko. Što se tiče najave članova Saveza da će u ponedjeljak prestati isporučivati mlijeko, Zorić je rekao kako to "tehnički dogovaraju". Proizvođači mlijeka prosvjeduju od 14. veljače, nezadovoljni otkupnom cijenom od 2,30 kuna koju je krajem siječnja po kilogramu mlijeka svojim kooperantima najavio Dukat. Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. godine, prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po kilogramu, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju.

RIJEKA

Tragedija "Antigona" Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke sinoć je premijerno izvedena na sceni toga kazališta. Autor i redatelj Ozren Prohić kao pisce, autore dramskog teksta je naveo Sofokla & Co. čime je sugerirao da je osim izvornog Sofoklova teksta u ovu predstavu uveo i rečenice i druge elemente teksta više umjetnika i filozofa poput Jeana Anouilha, Bertolta Brechta ali i Slavoja Žižeka i Sibile Petlevski, koji su adaptirali i analizirali Sofoklov izvornik tijekom stoljeća. Time se, kako je u najavi predstave kazao Prohić, nastojalo istražiti kako su ti autori naknadno čitali "Antigonu" i koja je njena uloga u današnjem vremenu. Riječ je o heroini koja se suprotstavlja zakonu i vlasti u ime viših moralnih interesa zbog čega postaje žrtvom te skončava živa pokopana u grob. U predstavi Talijanske drame Antigona se suočava i bori s tim naknadnim čitanjima i tumačenjima. Dramaturginja predstave je Laura Marchig, ravnateljica Talijanske drame. Glavnu ulogu igra Elena Brumini. U drugim važnijim ulogama nastupili su Bruno Nacinovich, Elvia Nacinovich i Giuseppe Nicodemo. Ozren Prohić je i autor scenografije u suradnji s Stefanom Katunarom. Kostime je izradila Mauela Paladin Šabanović a svjetlo oblikovao Deni Šesnić. Glazbu za predstavu je skladao Vlaho Prohaska a autor koreografije je Branko Žak Valenta.

RIJEKA

Opera "U" nizozemskog teatra Zeebelt iz Haaga, prva opera na svijetu na klingonskom jeziku, prvi put je sinoć izvedena u Hrvatskoj, na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Ta je opera praizvedena prošle godine, a njezin naziv "U" na klingonskom jeziku znači univerzum ili svemir. Izvođači se koriste instrumentima koji do ove opere nisu nikad viđeni na Zemlji. Klingonski jezik izvorno je osmišljen za potrebe znanstveno-fantastičnog serijala "Zvjezdane staze" a njime govori jedna od izvanzemaljskih rasa. Tvorac jezika je Marc Okrand, a sastavio je i cjelovitu gramatiku i rječnik. Brojni ljubitelji "Zvjezdanih staza", poznati kao trekkies, govornici su tog umjetnog jezika. Danas postoje tečajevi za učenje klingonskog, a na taj jezik se čak prevode i djela klasične svjetske književnosti. Organizator gostovanja opere na klingonskom jeziku u Rijeci je ovdašnji muzej informatike "Peek&Poke".

ZAGREB/MEMPHIS

Hrvatski tenisač Ivan Dodig plasirao se u finale turnira parova na ATP turniru u Memphisu, on je u polufinalu u paru s Brazilcem Marcelom Melom svladao Britance Colina Fleminga i Rossa Hutchinsa sa 6-3, 7-6 (4). U finalu će Dodig i Melo igrati protiv pobjednika susreta između prvih nositelja, Bjelorusa Maksa Mirnjija i Kanađanina Daniela Nestora, te Amerikanaca Johna Isnera i Sama Querreya.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙