FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Europska komisija je do u detalje upoznata s planovima vlade u vezi s brodogradilištima i Hrvatska tu ne očekuje nikakav problem, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Govoreći o izviješću o monitoringu koje bi sljedeći mjesec trebala objaviti Europska komisija, ministrica Pusić je istaknula kako će taj dokument shvatiti kao poruku što treba učiniti za sveobuhvatno izviješće o monitoringu u listopadu ove godine. Hrvatska je do ulaska u EU 1. srpnja 2013. godine pod nadzorom Europske komisije, koja prati kako Zagreb ispunjava obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora.

BRUXELLES - Hrvatska je pozvana na sljedeći sastanak Prijatelja Sirije, skupine zapadnih i arapskih zemalja, koja pokušava okončati krizu u toj zemlji, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Sazvan je još jedan sastanak Prijatelja Sirije 1. travnja u Istanbulu i Hrvatska je dobila poziv da na njemu sudjeluje", izjavila je ministrica Pusić. Skupina Prijatelji Sirije prvi je sastanak održala u veljači u Tunisu kada su zatražili od sirijskog predsjednika Bashara al Assada da odmah okonča nasilje protiv civila i dopusti dostavu međunarodne humanitarne pomoći.

GOLANSKA VISORAVAN - Plave kacige Ujedinjenih naroda koje patroliraju jednim dijelom sirijskoga teritorija i čuvaju prekid vatre s Izraelom, sad su suočene s novim izazovom jer im se približilo nasilje između sirijskih vlasti i pobunjeničkih snaga. U tome malenom dijelu Sirije UN-ovci su protekli mjesec uglavnom bili u bunkerima i slušali vijesti o tome kako je više Sirijaca ondje poginulo u napadu snaga predsjednika Bašara al-Asada. UN-ova promatračka misija UNDOF na Golanskoj visoravni nije objavila ništa o tome incidentu, a ni izraelska vojska čija je kontrolna točka u blizini. UNDOF ima 1050 vojnika iz Austrije, Filipina, Hrvatske, Indije, Japana i Kanade, a njih 800 patrolira sa sirijske strane crte razgraničenja na Golanu iz 1973.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u razgovoru za Američki autoklub (AAA) objavljenom u petak ocijenio je da su napetosti na Bliskom istoku i oko Irana odgovorne za to što je cijena barela nafte veća za 20 do 30 dolara. "U ovom trenutku cijenu goriva na benzinskim postajama određuju cijene nafte na svjetskom tržištu, na koje utječe nesigurnost zbog onoga što se događa u Iranu i na Bliskom istoku, zbog čega su te cijene veće za 20-30 dolara" po barelu, izjavio je Obama.

MOSKVA - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak je izjavio da zapadnim zemljama ističe vrijeme da iznese nove prijedloge kako bi osigurale ruski pristanak za proturaketni štit u Europi. Medvedev, kojega će Putin naslijediti u svibnju, je rekao da Moskvu nisu uvjerili argumenti NATO-a da je planirana proturaketna obrana u Europi usmjerena protiv raketnih napada iz zemalja poput Irana."Imamo vremena za dogovor no ono istječe, i mislim da bi bilo na našu obostranu korist postići obostrano prihvatljive sporazume", rekao je Medvedev na konferenciji o sigurnosti u Moskvi.

BRUXELLES - Europska unija u petak je operaciju protiv somalskih gusara produljila do kraja 2014., i proširila zadaće europskih ratnih brodova, a na jednome od njih sudjeluje i hrvatski mornarički časnik. Dogovor o operaciji Atalanta potvrdili su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU koji su dosadašnje učinke od početka misije u prosincu 2008. ocijenili pozitivnima. Misija obuhvaća između pet i deset ratnih brodova te izviđačke zrakoplove u Indijskom oceanu. Operacijom Atalante EU štiti trgovačke brodove, no uspjela je uhititi 117 navodnih pirata i samo u 2011. razotkriti 27 piratskih skupina.

BEOGRAD - Predsjednici Austrije i Srbije Heinz Fisher i Boris Tadić ocijenili su u petak u Beogradu odnose dviju zemalja veoma dobrima složivši se da ima prostora za njihovo daljnje unapređenje, a austrijski se predsjednik, izrazivši potporu približavanju Srbije europskim integracijama, založio za što skorije dobivanje datuma za početak srbijanskih pregovora o pristupanju Europskoj uniji (EU). ''Austrija će zasigurno dati svoj doprinos i pomoći kako bi se unaprijedio proces i kako bi se nadišle neke prepreke. Mi želimo surađivati na realizaciji tog zadatka, ali bilo bi nezahvalno davati neki datum koji se iz nekih razloga ne bi mogao ispoštovati'', kazao je Fisher u zajedničkom obraćanju novinarima nakon sastanka s Tadićem.

DIJARBAKIR - Jedan turski policajac poginuo je, a još trojica su ozlijeđena u petak na jugoistoku Turske u velikoj operaciji turskih snaga sigurnosti protiv kurdskih pobunjenika, čime je broj poginulih policajaca od utorka porastao na sedam, doznaje se iz sigurnosnih izvora. Sukobi su počeli u utorak u okolici Mont Cudija, u pokrajini Sirnak, nedaleko od granice sa Sirijom i Irakom. Operacija, najveća ove godine, završena je u petak tijekom večeri, kazali su izvori. U njoj je sudjelovalo nekoliko tisuća policajaca i vojnika uz potporu zrakoplovstva. Od početka kurdske pobune u Turskoj 1984. poginulo je više od 45.000 ljudi.

ADIS ABEBA - Afrička unija (AU) u petak je iz svojeg članstva suspendirala Mali do povratka ustavnog poretka u tu zemlju, a odlučila je i zajedno s ECOWAS-om poslati misiju u Bamako koja bi trebala vojnu vlast usmjeriti u tom cilju, doznaje se iz službenih izvora. Uz to, u utorak bi se u Abidjanu trebao održati sastanak na vrhu Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) na temu stanja u Maliju, priopćeno je iz ministarstva za afričku integraciju Obale Bjelokosti čiji predsjednik Alassane Ouattara od sredine veljače predsjeda tom organizacijom koja okuplja 15 zemalja. Skupina vojnika na čelu sa satnikom Amadouom Sanogom u četvrtak je silom s vlasti uklonila malijskog predsjednika Amadoua Toumanija Tourea, izazvavši međunarodnu osudu.

KABUL -Narednik Robert Bales, američki vojni veteran, optužen je u petak za 17 ubojstva s predumišljajem i 6 pokušaja ubojstva u afganistanskoj pokrajini Kandaharu prošloga tjedna, priopćila je američka vojska u Afganistanu. Ovaj američki vojnik 11. ožujka je napustio svoju bazu, ulazio u kuće afganistanskih seljaka u najmanje dva sela i pobio civile u pokolju koji je teško opteretio odnose Sjedinjenih Država i Afganistana. Njegov odvjetnik je rekao u petak da njegov klijent ima rupe u sjećanju i ne razumije u potpunosti optužbe protiv njega. Bales se nalazi u samici u vojnom zatvoru Leavenworthu u Kansasu a postupak protiv njega će se vjerojatno voditi u njegovoj matičnoj bazi Lews-McChrod blizu Tacome u državi Washington.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙