FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BJELOVAR - Početkom idućeg tjedna kreće isplata poticaja poljoprivrednicima, najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je danas u Gudovcu kraj Bjelovara otvorio 15. međunarodni proljetni bjelovarski sajam na kojem se predstavlja oko 380 izlagača iz Hrvatske i desetak europskih zemalja. Obvezali smo se da će do kraja prvoga tromjesečja ići poticaji bez obzira što je zakonska obveza isplate poticaja kraj lipnja. Ova Vlada i ja kao ministar smo se obvezali da ćemo naći maksimalne mogućnosti da pomognemo u organizaciji proljetne sjetve, rekao je Jakovina koji je poljoprivrednike izvijestio kako isplata poticaja kreće od ponedjeljka. Riječ je, kako je istaknuo, o oko milijardu kuna, koji će u petnaestak dana biti isplaćeni. Najavio je da će se ostatak poticaja za poljoprivrednike nastojati do kraja isplatiti do kraja drugog tromjesečja, odnosno do kraja lipnja. Jakovina je izvijestio i kako su krenulo s izmjenama i dopunama nekih zakona, kao što su zakoni o poljoprivrednom zemljištu, o poticajima, a u pripremi je i novi zakon o legalizaciji objekata koji bi trebao omogućiti legalizaciju po puno jednostavnijoj i jeftinijoj proceduri, kazao je.

ZAGREB - Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske očekuje da će nova Uprava Diokija biti imenovana na sjednici Nadzornog odbora kompanije koja je sazvana za ponedjeljak, rekao je danas Hini glavni sindikalni povjerenik u Diokiju Josip Pavelić. Očekujemo da će nakon postavljanja Uprave u roku sedam dana započeti isplata plaća radnicima Diokija kojima bi, za početak, mogle biti isplaćene dvije od šest zaostalih plaća, izjavio je Pavelić. Stožer za obranu Diokija jučer je, nakon Vladine odluke o Diokiju, prekinuo prosvjed u Zagrebu i odblokirao kolosijek kojim se služi Janaf, a Sindikat radnika Dine Petrokemije prekinuo blokadu pogona Dine u Omišlju. Nakon što je donijeta odluka da vjerovnici svoja potraživanja pretvore u vlasničke udjele, čime bivši većinski vlasnik Robert Ježić ostaje na samo simboličnih jedan posto, sindikati su prekinuli sve akcije koje su poduzimali kako bi osigurali isplatu plaća. Nadamo se da u ponedjeljak, na sjednici Nadzornog odbora, počinje rješavanje naših problema te da će uskoro početi izrada poslovnog plana kojim će se očuvati ne samo Dina Petrokemija nego i naš pogon na Žitnjaku, kazao je Pavelić.

KRALJEVICA - Uprava i Sindikat Brodogradilišta Kraljevica zatražit će da im se u Ministarstvu gospodarstva detaljno objasni kako će se i kada provoditi najavljeni stečaj kako bi o tome mogli izvijestiti sve zaposlenike brodogradilišta, izjavio je danas nakon skupa radnika predsjednik Uprave Zvonimir Novak. Skup radnika bio je dogovoren još prošlog tjedna s ciljem da se iznađe način kako bi se kraju privele dvije novogradnje u brodogradilištu. Nakon jučerašnje odluke Vlade o stečaju brodogradilišta nismo otkazali skup pa smo radnicima danas objasnili koja su im zakonska prava, budući da nemamo sve podatke o tome kako i kada će se odluka Vlade provesti, rekao je Novak. Izvijestio je i da su danas u Kraljevici isplaćene plaće za veljaču, koje su kasnile. Iz Sindikata Brodogradilišta Kraljevica naveli su nakon skupa radnika da se Kraljevica sada nalazi u "nedefiniranom stanju", da nije jasno kako i kada će se završiti ugovoreni poslovi. Predsjednik tog sindikata Nenad Miškulin rekao je da u sindikatu, koji se ne slaže s odlukom o otvaranju stečaja, žele znati više o tome kakav će se stečaj provoditi te kakav je i kakav će biti status radnika. Prema podacima iz brodogradilišta, u Kraljevici je zaposleno 460 ljudi. Nakon završetka poslova na dvije novogradnje i dva remonta, koji bi trebali biti gotovi u prvoj polovici godine, kraljevički škver više nema ugovorenih poslova.

ZAGREB - Hrvatski poslovni savjet za održiv razvoj obilježio je danas 15 godina rada u kojima je okupljajući gospodarstvenike i surađujući s javnim i civilnim sektorom znatno pridonio promociji i uvođenju društveno odgovornog/održivog poslovanja u Hrvatskoj za što je najboljim tvrtkama danas četvrti put za redom dodijelio i nagradu "Index DOP". Prvi put je ove godine dodijeljena ta nagrada i javnim poduzećima, i to Odašiljačima i vezama, Hrvatskoj lutriji i Podzemnom skladištu plina, dok su u kategoriji velikih poduzeća nagradu Indeks DOP dobili Jamnica, Hrvatski telekom i Coca-Cola HBC. Od srednjih tvrtki nagrađene su Hartmann Hrvatska, Ilirija i Kuehne&Nagel, među malima tvrtke Ciklopea, Oikon i Dvokut-Ecro, dok je nagradu za najveći napredak od prošle godine dobila tvrtka Valoviti papiri-Dunapack. Na svečanosti i dodjeli nagrada HR PSOR-a uz brojne gospodarstvenike iz tvrtki članice tog Savjeta, kojih je trenutno 39, bila su i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić. Svi su oni u svojim govorima istaknuli važnost društveno odgovornog poslovanja ne samo u gospodarstvu nego i cijelom društvu, te da je to i važnije od samog profita.

ZAGREB - Obrtnička komora Zagreb (OKZ), koja okuplja i predstavlja 23 tisuće obrtnika s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, obilježile je danas svoj dan prigodnom svečanošću na kojoj su zaslužnim obrtnicima dodijeljena priznanja i nagrade te uručene diplome kandidatima koji su položili majstorske ispite. Predsjednik OKZ-a Ivan Obad rekao je kako su pred cjelokupnim komorskim sustavom veliki izazovi i zadaće te kako zajedno sa resornim Ministarstvom poduzetništva i obrta treba raditi na rješavanju problema obrtnika i poduzetnika i stvaranju povoljnijeg poduzetničkog okruženja. Hitno se moraju rješiti pitanja nelikvidnosti i naplate potraživanja, raditi na podizanju razine kompetencija učenika koji se obrazuju za obrtnička zanimanja, riješiti pitanje odgovornosti obrtnika u obrtu te rješavati problem rada na crno i sive ekonomije, kazao je Obad. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako je Vlada jučer usvojila program poticanja malog i srednjem poduzetništva i obrtništva Poduzetnički impuls, vrijedan 376 milijuna kuna te kako se nada da će se na mnoge od 24 programa javiti i obrtnici.

PULA - U Istri se za uskrsne blagdane očekuje tridesetak tisuća gostiju koji će uglavnom boraviti u hotelima i privatnom smještaju, a trebali bi ostvariti oko sto tisuća noćenja, doznaje se u Turističkoj zajednici Istarske županije. Po riječima direktora županijske Turističke zajednice Denisa Ivoševića, tijekom uskrsnih blagdana u Istri će biti otvoreno pedesetak velikih i malih hotela, a najviše gostiju očekuje se iz Njemačke, Austrije i Italije. "Najave istarskih hotelijera na jednakoj su razini kao i lani, ali to ne znači konačnu brojku", rekao je Ivošević i dodao kako se - premda hotelijeri najavljuju oko 70 tisuća noćenja u hotelima - može očekivati da će se u Istri tijekom Uskrsa ostvariti oko 100 tisuća noćenja.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 19,2 milijuna kuna, dok je u blok prometu dionica HUP-a Zagreb prodano za 2,8 milijuna kuna, a burzovni indeksi nastavljaju bilježiti pad vrijednosti. Crobex pada već četvrti dan za redom, danas za 0,33 posto, na 1.803,56 bodova. U istom postotku, za 0,33 posto, pala je i vrijednost Crobexa10 koji tjedan završava na 990,92 boda. Među dionicama najveći promet od 5,2 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a čija cijena pada cijeli ovaj tjedan, danas za osjetnijih 2,37 posto. HT-ova je dionica trgovanje završila na 206 kuna, što je njena najniža razina od kraja travnja 2009. godine kada je trgovanje također završila uz cijenu od 206 kuna. Rast cijene za 5,95 posto, na zadnjih 82,50 kuna, bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga uz promet od 1,2 milijuna kuna. Dionica Tiska protrgovano je za 1,2 milijun kuna, a cijena im je pala za 2,11 posto, na 209 kuna. Milijunski promet danas je imala još samo dionica Belja sa 1,1 milijun kuna, a cijena joj je smanjena za 0,10 posto, na 86,90 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙