FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručni skup "Početak zbrinjavanja ozlijeđene ili naglo oboljele osobe"

ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Hrvatski Crveni križ organizirao je danas stručni skup pod nazivom "Prva pomoć – početak zbrinjavanja ozlijeđene ili naglo oboljele osobe" s ciljem podizanja kvalitete pružanja prve pomoći građanima.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u zagrebačkom hotelu Panorama uz sudjelovanje više od 70 doktora medicine iz cijele Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić rekao je da je skup dio višegodišnjeg programa Crvenog križa u edukaciji pučanstva pružanja prve pomoći.

"Stav Svjetske zdravstvene organizacije i medicine uopće je da ispravno i pravilno te brzo započinjanje prve pomoći znatno pridonosi spašavanju ljudskog života", naglasio je dodavši da u situacijama kada se radi o minutama ne možemo računati na hitnu pomoć jer, kazao je, nema one koja može doći u roku tri minute.

"Ako dođe do naglog zastoja srca, utapanja, udara groma ili naglog iskrvarenja radi se o tri minute unutar kojih je nužno početi spašavanje ili dolazi do oštećenja organa pa i smrti", pojasnio je Jelić i naglasio da je važno "znati i htjeti pomoći bližnjemu".

Komentirajući najavu postavljanja uređaja za reanimaciju na javnim mjestima u Zagrebu, Jelić je istaknuo da je to praksa koja u europskim zemljama odavno postoji. "Uređajima za defibrilaciju moguće je djelovati brzo, a prilikom korištenja uređaja ne može se načiniti šteta", rekao je dodavši da je za korištenje uređaja potrebna mala edukacija laika, a sam uređaj vodi kroz postupak tako da svatko može izvršiti defibrilaciju.

Voditeljica Odjela prve pomoći Hrvatskog Crvenog križa Žarka Rogić istaknula je da se edukacija predavača prve pomoći provodi kontinuirano od 1970. godine, a svaki predavač prve pomoći ujedno je doktor medicine. Dodala je da je Hrvatska od 1997. godine članica Europske mreže Nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za osposobljavanje iz prve pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙