FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u srijedu u Washingtonu da je Hrvatska lider u jugoistočnoj Europi i punopravni član transatlanske zajednice s kojim će Sjedinjene Države zajednički raditi na rješavanju globalnih problema. "Snažno podupiremo brojne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi postala punopravna članica transatlanske zajednice", rekla je Clinton uoči sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić. "Pozdravljamo napredak Hrvatske na putu prema EU-u i vodeću ulogu koju ima u regiji", dodala je američka državna tajnica u zajedničkom obraćanju novinarima s Pusić u State Departmentu. "Zajednički rad na rješavanju preostalih problema ostaje trajan izazov i zato vam želim dobrodošlicu u State Department", rekla je šefica američke diplomacije. Ministrica Pusić je zahvalila SAD-u na stalnoj pomoći u izgradnji funkcionalne države i društva, rješavanju problema i potpori Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji. "Pomagali ste nam od samog početka i nadam se da vidite rezultate te pomoći", rekla je Pusić i istaknula da Hrvatska može pridonijeti stabilizaciji cijele regije, što je zajednički američki i hrvatski interes. Pusić je prva visoka dužnosnica nove vlade koja je pozvana u Washington, nepuna tri mjeseca od formiranja koalicijske vlade što se tumači kao priznanje Hrvatskoj i potvrda važnosti koju američka administracija pridaje odnosima sa Zagrebom. Nakon 40-minutnog sastanka Clinton nije davala izjave, a Pusić je novinarima izjavila da su američko-hrvatski odnosi "bolji nego ikada". Ona je državnu tajnicu pozvala na Croatia summit koji će se održati u srpnju i koji će biti posvećen hrvatskom iskustvu iz pretpristupnih pregovora kao instrumentu izgradnje države, primjenjivom na zemlje regije i južnog Mediterana. "Ostavila je tu mogućnost otvorenom, ali bi u svakom slučaju to bilo vrlo značajno", rekla je Pusić. Dvije ministrice razgovarale su o stanju u regiji, zajedničkoj inicijativi za jačanje civilne komponente u operacijama NATO-a i ukidanju američkih viza za hrvatske građane. "Na tome (ukidanju viza) treba raditi, surađivati s Kongresom i podizati kriterije u Hrvatskoj. Ne samo zbog ukidanja viza, nego i zbog spremnosti za funkcioniranje u Schengenskom režimu", rekla je Pusić.

PARIZ - Tri eksplozije koje su u srijedu kasno navečer odjeknule kod zgrade u Toulouseu u kojoj se zabarakadirao osumnjičenik za serijska ubojstva Mohamed Merah bile su namjenjene zastrašivanju osumnjičenika i nisu bile dio napada na njegov stan, izvijestilo je u četvrtak francusko ministarstvo unutarnjih poslova. Bili su to potezi kojima se željelo zastrašiti naoružanog muškarca koji je izgleda promijenio mišljenje i više se ne želi predati, rekao je glasnogovornik ministarstva Pierre-Henry Brandet, ustvrdivši da napad na stan ubojice nije počeo. Policijski izvor i zamjenik gradonačelnika Toulousea ranije su rekli da je napad počeo nakon što su odjeknule tri eksplozije. Mohamed Merah, koji tvrdi da je član al Kaide, preuzeo je u razgovoru s policijom odgovornost za tri napada koja je počinio između 11. i 19. ožujka u Toulouseu i Montaubanu u kojima je ubio sedam osoba: prvo trojicu vojnika i, nakon nekoliko dana, troje djece i profesora židovske škole.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša najavio je u srijedu da će njegova vlada kao prvu mjeru štednje smanjiti privilegije i plaće državnih dužnosnika, ali da će rezovi zbog ozbiljnosti situacije trebati biti daleko dublji. "U prijedlogu mjera štednje biramo prioritete i najprije ćemo posegnuti u onaj dio javne potrošnje koji se odnosi na privilegije i štednju kod nas dužnosnika", rekao je Janša u srijedu kasno navečer nakon sastanka članova svoje vlade sa zastupnicima u parlamentu iz pet stranaka vladajuće koalicije. Sastanak je bio vezan na prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu i na to vezane mjere štednje koje je najprije potrebno uskladiti sa sindikatima, o čemu će biti riječi na sastanku gospodarsko-socijalnog vijeća u četvrtak. Prijedlog rebalansa proračuna vlada bi prema ranijim najavama trebala prihvatiti do kraja ovog mjeseca, kako bi ih u travnju na zasjedanju usvojio parlament. Janša nije želio konkretizirati mjere koje će vlada predložiti sindikatima, ali je rekao da će mjere koje sa sindikatima treba uskladiti biti znatno teže. S obzirom na sadašnje stanje javnih financija i potrebu njihove stabilizacije po svoj prilici neće biti dovoljno produžiti na cijelu godinu važenje interventnog zakona kojim su na razini prošle godine zamrznute plaće u javnom sektoru, mirovine i socijalni transferi, rekao je Janša, sugerirajući da će za drugu polovicu ove godine biti potrebno smanjiti neka prava iz tih naslova.

PRAG - Češka vlada je u srijedu odobrila prijedlog da se međunarodna zračna luka u Pragu, Ruzyne nazove po Vaclavu Havelu, borcu za ljudska prava, posljednjem predsjedniku Čehoslovačke i prvom predsjedniku neovisne Češke, rekao je u srijedu češki ministar prometa Pavel Dobes. Ta odluka "govori koliko je Vaclav Havel važan za Češku", rekao je Dobes u priopćenju. "Prijedlog bi se trebao realizirati 5. listopada 2012., na 76. obljetnicu Havelova rođenja", dodao je Dobes. Zračna luka, u cijelosti u vlasništvu države, dio je grupacije Cesky Aeroholding koja još službeno mora potvrditi tu odluku vlade. Oko 83.000 ljudi su potpisale peticiju u kojoj traže da se najveća zračna luka u Češkoj nazove imenom simbola "Baršunaste revolucije". Pokretač inicijative, filmski redatelj Fero Fenic, vidi u tome simbol "vrata otvorenih prema svijetu", rekao je, preuzimajući izraz drag Havelu. Odlukom je zadovoljna i Havelova udovica Dagmar Havlova. Havel, dramaturg i disident koji je pet godina proveo u komunističkim kazamatima, koncem prosinca 1989. izabran je na dužnost čehoslovačkog predsjednika, nakon čega je sve do 2003. bio predsjednik Češke. Nakon mnogih zdravstvenih tegoba, napose zbog upale pluća koju nije mogao liječiti u zatvoru, umro je 18. prosinca 2011. u svojoj kući za odmor u Hradeceku, 150 km sjeveroistočno od Praga.

BAMAKO - Pobunjenici u malijskoj vojsci napali su predsjedničku palaču u srijedu kasno navečer, doznaje se od ministarstva obrane i diplomatskih izvora, dok se u prijestolnici Bamaku čula paljba iz teškog oružja, prenose svjetske agencije. "Znamo da je to pokušaj državnog udara", rekao je dužnosnik ministarstva obrane koji je htio ostati anoniman, a prenijela je agencija Reuters. Diplomat je potvrdio da traju sukobi u predsjedničkoj palači koju su u srijedu ujutro štitili vojnici odani predsjedniku dok su pobunjenici zauzeli prostorije državne radiotelevizije. Francuska poziva na "poštovanje ustavnog poretka i osuđuje svaku uporabu sile" nakon nereda u Bamaku, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero, a prenio je France Presse. "Francuska izražava iskrenu zabrinutost zbog velikih nereda koji se trenutačno događaju u Bamaku. Poziva na poštovanje ustavnog poretka i osuđuje svaku uporabu sile", dodao je glasnogovornik. "Francuska poziva sve Malijce da u ovom presudnom času sačuvaju demokraciju u Maliju", istaknuo je. Mali je bivša francuska kolonija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙